We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Turizm Röportajları VOLKAN ÇAVUŞOĞLU”TÜRKİYE’DE KALİTELİ REKABET YAPILMIYOR”

VOLKAN ÇAVUŞOĞLU”TÜRKİYE’DE KALİTELİ REKABET YAPILMIYOR”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

GM DERGİ ÖZEL HABER

SİRENE BELEK HOTEL-  SATIŞ PAZARLAMA DİREKTÖRÜ VOLKAN ÇAVUŞOĞLU ile Türkiye’de golf turizminin gelişimini, son durumunu ve hedeflerini konuştuk. Golf turizminin gelişmesi için hedef pazarlarda tanıtım yapılmasının önemini belirten Çavuşoğlu,  bunun içinde acilen Belek’te Golf Turizm ve Tanıtım Birliği’nin kurulmasını gerektiğini vurguladı.

volkan (1)

SİRENE BELEK HOTEL-  VOLKAN ÇAVUŞOĞLU- SATIŞ PAZARLAMA DİREKTÖRÜ

Golf turizmine nasıl başladınız? Türkiye’deki golfun gelişimini kısaca anlatır mısınız?

Tamamen tesadüf eseri başladım. Hepimizin bildiği gibi İstanbul da ve Belek bölgesinde golf 1994 yılında başladı. Klassis Otellerinin Satış departmanına geçişimle birlikte 2000 yılında golf ile tanıştım.  İstanbul da bulunan Klassis Otellerinin, hem resort oteli, hem golf oteli ve golf sahası, hem biniciliği, hem sağlık kulübü, hem de toplantı salonu olan çok geniş bir segmente sahip bir otel zinciriydi. Klassis Golf Kulübü, Ağustos 1994 de açıldı. Avrupa da olduğu gibi, üyelik sistemi ile açıldı ve İstanbul da ikamet eden yerli, yabancı golf sevenlere hizmet verdi. Klassis Otellerinin,  İstanbul’un hemen yanı başında olması büyük avantajları da beraberinde getirdi.

Ardından, Kasım 1994 de Belek bölgesinde, National golf kulübü açıldı ve yine İstanbul da olduğu gibi üyelik sistemi ile hizmet verdi. Ardından, golf kulüpleri /sahaları açıldıkça ve yıllar geçtikçe bu sistemin yerini Türkiye’de resort golfçuluk olarak adlandırılan sistem yer aldı. Bu da pay and play. Yani “saha müsait olduğunda, golf oynamak isteyen misafirimiz gelir, ödemesini, yapar ve golf oyununu oynar. Şu anda Belek Bölgesi’nde, 11 Golf kulübü ve toplam 18 delikli, 14 tane birbirine çok yakın golf sahası bulunmaktadır.  Avrupa’da böyle bir bölge yok, sadece Amerika kıtasında ve Çin’de var.

Ortalama golfçü sayımız nedir?

Belek bölgesinde ortalama yılda 500 ila 550 bin civarında oyun oynanıyor. Gelen misafirlerimiz ortalama 4 – 5 oyun oynuyor, toplamda yaklaşık 125.000 oyuncusunun geldiğini söyleyebiliriz. Golf misafirlerimiz, ölü sezon diye adlandırdığımız Ekim – Mayıs tarihleri arasında bölgemize gelmektedir ve ödemiş olduğu oda ücretine ek olarak günlük oynadığı golf oyunun ücretini, kiralamış olduğu golf arabasını ve diğer tüm ekstralarını da ödüyor. Deniz, Kum, Güneş tatili için gelen misafirlerimizden çok daha fazla ücret ödediklerini söyleyebiliriz.

Golf konusunda bölgemizin dezavantajları neler?

Golf, yüzde 70 oranında erkek sporu olarak anılıyor. Erkek erkeğe golf tatiline çıkan birçok kişi de var. Golf konusunda ünlü bir destinasyon olan İspanya / Malaga veya Portekiz /Algare da golf oynadıktan sonra dışarıda vakit geçirebileceğiniz bir hayat var. Otel dışında gece kulupleri, restoranlar, alışveriş yapacağınız yerler hemen yanı başınızda canlı bir hayat var. Belek bölgesinde ise maalesef ki sadece golf sahalarımız ve otellerimiz var. En büyük dezavantajımız bölgemizin, otellerimiz ve golf sahlarımız kadar gelişim sağlayamamasıdır. Otellerimiz ve sahalarımızın dışında, bölgemizde canlı bir şehir hayatı sunma imkânımız olursa, 125 binlik golf turistimizin sayısı çok kolayca 200 binlere ulaşabilir.

Belek bölgesindeki 14 sahalarının en büyük sıkıntısı nedir?

Sezonun kısa olması. Sezon ivedilikle uzatılmalıdır. Golf şuan eskiye nazaran biraz daha fazla uzun sezona yayılmış durumda, ama yeterli değil.

Peki, sezonları uzatmak için ne yapılmalı?

Tanıtım ayağına bu sezonların aylarını değiştirmeliyiz. Golf turistinin algılarını değiştirmekle işe başlayabiliriz. Biz gelen golfçüler, kendi ülkelerinde golf oynayamadıkları aylarda bizim ülkemizi tercih ediyorlar. Tarifeli uçaklar belimizi büken en büyük nokta bunlar kesinlikle artırılmalıyız.

“GOLF SAHALARININ SAYISI ARTARSA FİYATLARIMIZ DÜŞER”

 Peki, golf sahalarımızın sayısı yeterli mi?

Şuan 14 sahamız var ve biz bu sahalarımızı Avrupa standartlarındaki fiyatlara satabiliyoruz. Ama şöyle bir sorunumuz var. Ülkemizde kaliteli rekabet yapamıyoruz. Daha fazla golf sahamız olduğu takdirde maalesef ki rekabeti kalite ile değil fiyat ile yapacağız ve bu nedenle maalesef ki fiyatlarımız düşecektir.

Golf turizminde fiyat artışının son durumu nedir?

Fiyatlarımız son iki yıldır artmıyor. Ama rakiplerimiz ile fiyatlarımızın standardı aynı durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemize golf oynamak için hangi ülkelerden geliyorlar, gelecekte hangi ülkelerden golfçü turist ağırlamalıyız?

İskandinav ülkeleri, Büyük Britanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Çek Cumhuriyeti,  Benelüks Ülkeleri ve Almanya’dan golfçüleri ağırlıyoruz. Hindistan, Kore, Çin ve Japonya’dan golf turisti ağırlamayı arzuluyoruz.

BELEK’TE GOLF TURİZMİ İÇiN BİRLİK KURULMALI

Hedef kitleye ulaşmak için neler yapmalıyız?

İlk olarak hedef kitle pazarların yer aldığı ülkelerdeki fuarlara/ golf turnuvalara katılıp golf sahalarımızı ve otellerimizi daha fazla tanıtmalıyız. Ülkemizde tanıtım konusunda da dezavantajımız var.  Yurt dışı fuarlarına gittiğimizde diğer ülkelerin stantlarında destinasyonu tanıtmak için Destinasyon standları ve bölgeleri konusunda eğitilmiş kişiler yer alıyor ve bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bizler ise bireysel olarak tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Ancak, hepimizin bildiği gibi, bir bölgeyi geliştirmek için mutlaka ve mutlaka Destinasyon tanıtımı yapılmalıdır.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.