Yurt içi pazarında Tatilmaximum ile yakaladıkları başarıyı, yurt dışında ResClick markasıyla küresel anlamda geliştirmeyi hedefleyen Bertouristic yöneticileriyle görüştük. Yapılacak küresel atılım için Bertouristic’in yönetimine katılan deneyimli turizmciler İsmail Algın ve Rüçhan Yıldız; yeni markaları, teknoloji yatırımları, hedefleri ve sezon değerlendirmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundular.
Selçuk Meral: İsmail bey, deneyimli bir turizmci olarak yeni bir sürece adım attınız. Bize yeni görevinizden ve Bertouristic’teki yol haritanızdan bahsedebilir misiniz?
İsmail Algın: Uzun yıllardır sektördeyim. Son periyotta World2Meet’te görevliydim. Kısa bir süre önce Tatilmaximum, Bedsdeal, Maxirez’in de dahil olduğu Bertouristic grubuyla birlikte; yeni markamız ResClick’in de hedeflerini ekleyerek yeni bir yola çıktık. Grubun genel müdürü olarak çalışmaya başladım.
Burada zaten iç pazarda belli bir konuma gelmiş şirketlerimizi daha üst segmente çekebilmek için yapılması gerekenleri tayin edip, en kısa sürede gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. BerTouristic ve ResClick markalarımızla da yurtdışı pazarda küresel olarak gelişmeyi planlıyoruz. Kontrolümüz dışında bir aksilik yaşanmaz ise kısa sürede çok güzel şeyler yapabileceğimize ve başarılı olacağımıza inanıyorum.
Yapılanmamızı tamamlar tamamlamaz ilk sene için hedefimiz sadece Avrupa’dan tüm bölgelerden 20-30 bin misafir getirmek. Şu an 2023 yılı için mevcut olan yaklaşık 20 bin pax’ın üzerine ekleyeceğiz bunu.
İç pazarda ciddi bir kapasitemiz var. Elli kadar otelin Call Center hizmeti veriliyor. Ciddi bir satış ağı mevcut. Buradaki en büyük avantajımız da programımızın kendimize ait olması. Bunu aynı şekilde Avrupa pazarına da entegre edeceğiz. Gelecek yıl 2023’teki pax sayısının en az iki katına çıkmayı planlıyoruz. Yani 2024 için yalnız dış pazarlardan minimum 50 bin pax hedefliyoruz.
Selçuk Meral: Uzun yıllardır sektörün içerisindesiniz. Hep önemli şirketlerde yönetici olarak görev aldınız. Deneyimlerinize dayanarak bu yılı, sezonu nasıl değerlendiriyorsunuz? 2024 için tahminleriniz nelerdir?
İsmail Algın: Neredeyse tüm hayatım turizm sektörünün içinde geçti diyebilirim. Son noktada bakınca, pandemi gibi sıkıntılı bir dönem atlattık. Akabinde güzel bir yıl yaşadık. Bu yıla ümitli bir şekilde girdik. Ama ülkemizde yaşanan doğal afet, Rusya-Ukrayna savaşının sürüyor olması, tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların yansıması üst üste gelerek ciddi bir sıkıntı yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz. Bu sene fiyat politikamız da çok misafir kaybetmemize neden oldu. Her yönden çok daha iyi olduğumuz halde pek çok destinasyona çok sayıda turist kaptırdık. Erken rezervasyon döneminde yaşadığımız afet ve oradaki fiyat politikamız nedeniyle bu sene en çok kaybettiğimiz destinasyon Mısır oldu. Türk turizm sektörü profesyonelleri olarak hepimiz 2024 için çalışmaya başladık ve doğru hamleler yapmak için çabalıyoruz. İlk verileri önümüzdeki dönem almaya başlayacağız.
Tüm bu olumsuzluklar yan pazarların değerini anlamımızı sağladı. Birkaç ana pazara bağımlı kalmadan, yan pazarlardan da misafir ağırlayabilmenin ne kadar değerli olduğunu öğrenmiş olduk.
İş geliştirme konusunda da hepimizin sektörden yakından tanıdığı Rüçhan Yıldız kadromuza katıldı. İş ve Ürün Geliştirme Müdürü olarak artık grubumuzun yurt dışı bacağındaki bütün görüşmelerini ve geliştirmeleri kendisi yapacak. Burada sözü kendisine vermek istiyorum.
Rüçhan Yıldız: Gruba İş ve Ürün Geliştirme Müdürü olarak yeni dahil olmama rağmen firmayı iyi tanıyor ve yakından takip ediyordum. Şirketimizi rakiplerinden farklı kılan en önemli özellik; tamamen ‘yerli ve milli’, kendi teknolojisine ve sistemlerine sahip olması. Mevcut yazılım ve teknolojimiz kendi içerisinde, dışarıdan hiçbir yazılım ve sisteme bağımlı kalmadan çalışabilen, birbiriyle entegre olabilen ciddi bir altyapıya sahiptir. Bunun satış gücümüze direkt etki ediyor olması global tedarikçiler nezdinde bizi ön plana çıkarması önemli bir husustur. Sürekli ARGE çalışmalarına devam eden profesyonel yazılım ekibimiz bu konuda anlık kendini güncelleyen sektörde yeni projeler üretmeye devam etmektedir. Sistemimizin, bizleri yurtdışında herhangi bir operatörle kısa sürede entegre edebiliyor olması; global sektördeki en büyük avantajımız. Hem otel hem de acente tarafında edinilmiş tecrübeler ile tespit edilmiş gereksinimler doğrultusunda oluşturulmuş, tamamen yeni nesil bir sisteme sahibiz.
Selçuk Meral: Yeni markanız ResClick ile gelecek 5 yıl için hedefleriniz nelerdir?
Rüçhan Yıldız: An itibariyle zaten en büyük hedefimiz, İsmail Bey’in de söylediği gibi Global pazarda ekibimize katılan tecrübeli takım arkadaşlarımız ile hızımızı arttırmak. Bununla ilgili İtalya’da ve İspanya’da ciddi yatak bankaları ile iş ortaklıklarımız şu an imzalandı. 5 yıl içerisinde yaklaşık 150’den fazla online tur operatörü sağlayıcısıyla, globalde ürünlerimizi hem gönderiyor hem de alabiliyor olacağız. Global bir marka olma adına ciddi anlamda bir yazılım yatırımı yapıyoruz.
Bu yatırımlar içerisinde İspanya ve Malta’da iki şirket kurulumuna da start verildi. Bu şirketler küresel çapta işlerin yönetiminde rol oynayacak. Yapılanmamız bittikten sonra; ülkeden – ülkeye yani global destinasyonlarda ciddi anlamda bir pax üreteceğimize inanıyoruz.
Selçuk Meral: Harika. Hayırlı uğurlu olsun. Harun bey siz bir şey eklemek ister misiniz?
Harun İşçi: Ben de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ekibime güveniyorum. Bizimle birlikte oldukları için kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Selçuk Meral: Sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ediyorum.
Biz teşekkür ederiz.