We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Turizm Röportajları OTELLER FUARLARA NASIL HAZIRLANIYOR?

OTELLER FUARLARA NASIL HAZIRLANIYOR?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

ERKAN SAATÇIOĞLU- LİMAK ATLANTİS HOTEL- GENEL MÜDÜR

erkan.saatcioglu

GM DERGİ – ÖZEL HABER

Öncelikle şunu söylememiz lazım ki ; Oteller fuarlara marketing bütçesi doğrultusunda katılmaktalar. Bunun yanı sıra fuar hazırlıklarını satış stratejilerine göre belirlemektedirler. Burada ana stratejileri tabi ki Batı Avrupa , İngiltere ve BDT pazarlarıdır. Ancak bunun yanı sıra, özellikle bizim gibi ürün yelpazesini geniş tutmaya gayret eden gruplar için yeni Pazar stratejileri belirlemek adına fuarlar hayati önem taşımakta.

Oteller, yeni fuar hazırlıklarına bir önceki senenin realizasyonlarını göz önüne alarak ve detaylı bir analizi yaparak başlar, eklenecek veya değiştirilecek hususlar belirlenir ve yeni yılın stratejisini oluşturma yönünde adımlar atılır.

Oteller kendi arlarında çeşitlilik göstermektedir. Yani aynı fuarda hem resort otel grupları hem city otellerler, hem termal ve sağlık otel grupları bir arada bulunabilmektedir. Bu da fuar hazırlıklarının yapısını belirler. Her grup kendi alıcısına yönelik hazırlık yapar.

TÜRK TURİZMİNİN TANTIM İÇİN NELER YAPILMALI?

Aslına bakarsanız Türk Turizmin tanıtımı için birçok şey yapıldı. Başarılı da olundu. Ancak tanıtımlarımız tüm bölgelerimiz için olsa da maalesef çoğunlukla sahil kesimlerimize yaradı. Resort turizmi her yerde olduğu gibi kültür ve diğer turizm çeşitliliğinin önüne geçmiştir. Ülkeniz sadece bir yerlerde marketing yapıp, önemli bir takım televizyonlarda boy göstermekle yeterli olmuyor. Bunu denedik ve halen deniyoruz. Kötü de yapmıyoruz ancak bunun yeterli olmadığını anlamak lazım. Çözümü de uzaklarda aramamak lazım. Tanıtımlarında başarıyı yakalamış ülkelere bakın sporda başarıyı yakalamışlar, sanatta öyle, Amerika Hollywood filmleri sayesinde hem Ülkesini hem de ülkesinin tüm sanayii ürünlerini pazarladı. Ancak olmazsa olmaz markalaşma. Bugün piyasada markalaşmış ürünlere bakın hepsinin gelişmiş ülkelere ait olduğunu göreceksiniz. Haliyle herkes bu ülkeleri en az bir kere görmek, tanımak ister ve bir diğer arkadaşına anlatır ki tanıtım için daha etkin bir yöntem yoktur.

KISACA 2014 TURİZM SEZONUNU DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

2014 yılı Turizm açısından memnun edici seviyedeydi diyebiliriz. Tabi burada milliyet analizini ve iyi fiyatlarla gelen, ilaveten birçok tesisin bel bağladığı Rus pazarı ön plana çıkmakta. Söz konusu pazarda senenin ilk iki ayı erken rezervasyonlar 2013 yılına göre çok daha başarılı giderken,3.ay itibariyle hız kesmesi  maalesef düşüş yaşanmış, ancak yine de 2013 verileri az da olsa aşılmıştır. Dolayısıyla yıl bazında baktığınızda hiçbir olumsuz tablo yok. Ancak talep-arz ikilisini hafife almamak gerek. Her yıl ilave 50.000 yatak arzı için talep oluşabiliyor mu? ona bakmak lazım.

 2014 yılında, ürün yelpazesini geniş tutmayan konaklama tesisleri her zaman olduğu gibi bazı periyotlarda sıkıntı yaşadılar. Temmuz ayı buna güzel bir örnek. Avrupa Pazar payınızı en az % 50-60 bandında tutmadığınız takdirde bu durumlar her daim yaşanacaktır.

Bizler Limak Grubu olarak ürün yelpazemizi hep geniş tuttuk. Başarımızın altında yatan ana unsur bu. Ancak bu yeterli değil. İkinci aşama olarak ise içeri giren misafirimizin ödediği tutarın hakkını verebilmek. Misafir hangi milliyetten olursa olsun fiyat-fayda endeksini iyi analiz ediyor. İlave verdiğiniz her şey veya eksik verdiğiniz her hizmet, size olumlu veyahut olumsuz muhakkak geri dönüyor.

Bir sonraki önemli aşama ise tesisi içinde yapacağınız iyileştirmeler , yani yatırımlar. Eğer, otelinizin orta ve uzun vadede kalıcı olmasını istiyorsanız, muhakkak ve yerinde yatırımlar yapmanız gerekmekte. Aksi durumda başarı şansınız maalesef yok.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.