MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya turizm sektörünün geleceğiyle ilgili fikirlerini paylaşarak MTS Türkiye’nin pazar çeşitliliğini anlattı. Münci Karakaya, “Almanya aynı yoğunlukta kaldı. Doğu Avrupa’da (özellikle Romanya) çok iyi bir performans sergiliyoruz, bu pazarda artışımız %354. Benelux ülkelerinde ise %429 artışımız oldu. İngiltere pazarında ise %74 lük bir artışımız var” dedi.
Sizce turizm nedir, bunu sorarak başlayalım.
Turizmin başlangıcı herkesin bildiği bir hikayedir. Thomas Cook’un tren seyahati ile 20 km uzaklıktaki bir festivale 571 kişiyi götürmesidir, bunun ilk modern turizm hareketi olduğuna inanılır.
Geçmişte yapılan kervansarayları da düşünecek olursak, turizmin epey eskilere gittiğini görebiliriz ve hatta haçlı seferlerinde askerlere tedavi ve konaklama hizmeti veren Hospitallier Şövalyeleri karşımıza çıkar. Bugün dilimizde misafirperverlik anlamına gelen “Hospitality” kelimesinin kökeni de bu şövalyelerin haçlı seferlerine katılan şövalyelere sağlık hizmeti verdikleri birimlerden yani hospitallerden geldiği varsayılabilir . Hotel kelimesinin de Hospital kelimesinden türediğini söylemek de yanlış olmaz sanırım .
Geçmişte insanların organize bir şekilde bir yerden başka bir yere götürülmesi olan bu eylemin mutlaka bir amacı olması gerekirdi . Sağlık, mice, etnik, iş, deniz -güneş- sahil, kültür bu amaçların en önemlileri olarak sayılabilir .
Tabii ki turizmin gelişme süreci tarihte ulaşım yollarının açılması ve çeşitlenmesiyle hız kazanmış, ve bugün teknolojinin geldiği noktayla iyice hızlanmış ve çeşitlenmiştir.
Sizce gelecekte turizm nasıl olacak?
Çok basitçe cevap verelim; www ne demek, yani World Wide Web – Dünya Çapında Ağ. Tüm Dünya yani tüm tedarikçiler ve tüketiciler şeffaflaşmış demektir böylece. Hem fiyatlar hem de tedarikçi bilgileri kıyaslanabilir bir hale gelmiştir. Böylece tüketici dediğimiz son kullanıcıya digital temas sağlanmış ve değerlendirme sitelerinin yardımı ve non bookable content denilen en ayrıntılı bilgi akışını sağlayan teknolojiler sayesinde – Google earth gibi- tüketici en doğru bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilir hale gelmiştir. Buradaki en önemli anahtar kelimenin bilgi olduğunu düşünüyorum.
Günümüz dünyasında bütün teknolojik gelişmeler Amerika’da başlıyor, yaklaşık üç sene sonra İngiltere ile birlikte İskandinavya’ya gidiyor ve akabinde Hollanda’ya gidiyor. Daha sonra ise tüm Avrupa’ya yayılıyor. Burada çok enteresan bir bilgi daha paylaşmak isterim. Avrupa’ya gelme süresi İngiltere’den yaklaşık 4-5 sene sonra, yani Amerika’daki bir yeniliğin Avrupa’ya yayılması yaklaşık 7-8 senelik bir süre.
Peki o zaman Amerika’da olan bitene kısaca bakalım . Üçüncü yaş doğal olarak klasik yöntem ile yani bir Tur Operatörü vasıtasıyla tatil yapıyor. Ayrıca otel , gastronomi ve ulaşımı aynı mekanda sunan gemiler ki onlara klasik bir paket sağlayıcı olarak bakamayız dışında paket tur rezervasyonların çok azaldığını söyleyebiliriz . Tabii MİCE ve sağlık turizmi gibi dalları bu genellemenin dışında tutuyoruz .
Tüketici paketin tüm unsurlarını tek tek en iyi fiyat kalite karşılaştırması yaparak kendisi buluyor ve paketini esnek bir hale getirip kişiselleştiriyor . Bilginin yanında ‘kişiselleştirme ve bağımsız hareket etme isteği’ de çok önemli olacaktır.
Gelecekte metaverse gibi bir gelişmenin bilgi ve seçme kabiliyetini daha da yukarıya çekeceğini ve non bookable content in canlanması dolayısı ile seyahatin önceden deneyimlenmesinin tedarikçilerin fiyat kalite konusunda çok daha dikkat etmeleri gerekeceğini de ön görebiliriz . Yani bir başka çok etkili olacak anahtar kelime daha yoğun FİYAT KALİTE KIYASLAMASI olacaktır.
Bunların yanına ulaşım hızı da şu andakinin çok daha üstüne çıkacağından uzak mesafe uçuşlarının çok daha kısalacağından da bahsetmeliyiz . 10-12 saatlik uzak mesafeler gelecekte 4 saat civarlarında gerçekleşecek ve ülkeler bazında turizm rekabeti daha da artacaktır.
O zaman özetlemek gerekirse gelecekte bağımsız hareket eden bireylerim paketin tüm unsurları hakkında kişisel olarak önceden deneyim kazanıp en iyi fiyat kalite kıyaslaması yaptıktan sonra harekete geçeceklerini söyleyebiliriz . Safari gibi , sağlık turizmi gibi Mice gibi veya uzay yolculukları gibi özel hareketler bunun dışında tabii
Türkiye’de turizm nasıl gelişti?
Söyleyişimizin ilk bölümünde Kervansaraylar ve Hospitallier’den bahsetmiştik . Tabii Türkiye Turizm Hareketi denince Osmanlı zamanında gelişen 1863 Osmanlı Fuarından ve ilk seferi 1883 de organize edilen Orient Express’den bahsetmeden olmaz .
Gerçek anlamda turizm kültürel anlamda İstanbul’da başlamış ve ulaşım ve dolayısı ile turizm hareketinin en etkili öncüsü olan uçak yolculuğunun geniş kitleler için mümkün olması ile gelişmeye başlamıştır . Havaalanı , karayolu ulaşımı hatta su , elektrik , kanalizasyon gibi sorunların aşılması ile gerçek mas turizmi ise Özallı yılları bulmuştur. Tekstil ve İnşaaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerden de yönlenen yatırımcılar ile standartlar artmış toplam kalite iyi bir seviyeye oturmuştur . Son senelerde ise rekabet içerisinde bulunduğumuz ülkelere göre fiyat -kalite oranımızın çok yüksek olduğuna inanıyorum.
MTS’nin gelişiminden bahsedebilir misiniz?
1967’de kurulan MTS’ye biz Türkiye olarak 2001’de dahil olduk. İlk yapılanma süreci Mediterranean Travel Services olarak başlamışken daha sonra BAE, Amerika, Kanada, Meksika derken bir çok ülkede açıldı, ve şu anda MTS 24 ülkede fiilen bulunmakta. 2019’da tüm dünyada MTS olarak 7 milyon kişiyi ağırladık ve tarihi bir rekor gerçekleştirdik. 2020 yılı ise bildiğiniz üzere pandemi sebebiyle hiçbir hedefin gerçekleştirilemediği bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bu arada MTS yalnızca otel veya transfer servislerini de verir hale geldikten sonra yapılanmaya gitti ve klasik incoming faaliyetleri için OTS’ yi faaliyete geçirdi.
2022 yılını ise henüz tamamlamadan 1 milyon misafir hedefimizi Türkiye olarak gerçekleştirmiş durumdayız. Bu sene sonu için öngörümüz ise 1 milyon 200 milyon misafirdir . Bu başarıda Türkiye’ye gelen her 3 İngiliz’den birisinin bizi tercih etmesinin katkısı büyüktür.
Hangi ülke misafirleri MTS Türkiye’yi daha çok tercih etti?
Misafirlerimizin ülkeleri açısından pazar gelişim oranlarına bakarsak; Almanya aynı yoğunlukta kaldı. Doğu Avrupa’da (özellikle Romanya) çok iyi bir performans sergiliyoruz, bu pazarda artışımız %354. BENELUX ülkelerinde ise %429 artışımız oldu. İngiltere pazarında ise %74 lük bir artışımız var.
Bu sene MTS Globe Türkiye’nin içinde neler değişti?
Departmanlaşmayı ve kaydettiğimiz büyüme ve atlatılan pandemi ile ilgili olarak İnsan Kaynaklarına yönelik çalışmalarımız ön plandaydı. İdareci kadromuza uzun araştırmalar sonucunda isabetli takviyeler yaptık.
Bizim için çalışanlar da, tedarikçiler de, partnerler de paydaşımız, dolayısıyla hepsine aynı kaliteli hizmeti vermek en büyük hedefimiz, ve ben bunu başardığımızı düşünüyorum. Havalimanında yolcuyu karşılayan arkadaşımızdan, ofiste çalışan arkadaşlarımıza kadar bütün personelimizin ihtiyaçlarını aynı özenle cevap vermeye çalıştık ve onların memnuniyeti için uğraştık, ki bu memnuniyetin son kullanıcıya kadar sirayet edeceğinden kuşku duymuyoruz . Bizim için bu kapıdan giren bir çalışanın ne kadar enerjik, ne kadar huzurlu olduğu çok önemli. Çünkü bu sayede kurumsallığın artmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.
Bir diğer konu ise teknoloji alanında. Pandeminin en büyük etkisi dijitalleşme üzerine oldu, ve bizim de çalışmalarımız hep bu yönde. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, turizm açısından, dünyadaki en iyi IT teknolojilerinden birisine sahibiz. Tabii ki kullandığımız sistemde bazı iyileştirmeler yapılabilir; ancak bu, olumsuz değil, aksine olumlu bir durumdur, çünkü iyileştirmeye olanak veren her şey eninde sonunda iyidir, bir sistem, eğer iyileştirilemiyorsa sıkıntı var demektir. Ben sistemimizin dünyadaki sayılı iyi sistemlerden bir tanesi olduğunun inancındayım .
MTS Globe Türkiye olarak gelecek planlarınız nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz oranların çok daha fazla artması için çalışıyoruz.
Bunun için neler yapmalıyız, şöyle sıralayabilirim:
-Partnerlerimizin ile sağladığımız güven ortamını korumalı hatta geliştirmeliyiz .
– MTS ile çalışmayı tercih eden , mutlu olan yeni ortaklıklar tesis etmeliyiz .
-Biraz evvel bahsettiğim geleceğin turizm hareketine uygun olan adımları atmış olmanın rahatlığı içerisinde kendimiz ile bir iddiamız var. IT de daha da yukarılara çıkacağız.
– Çalışanlarımızın motivasyonları MTS’in başarısı için şarttır . Hep beraber yeni çıtaları tarif edip gene beraberce yürüyeceğiz.
-Turizm iş kolunda risk faktörü çok yüksek olduğundan yedek akçelerimizin seviyesini yükseltip olası kriz sezonlarında hiçbir paydaşımıza zarar gelmemesini sağlayacağız.