We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Turizm Röportajları İKSİR AYDIN: “DOĞRU HEDEFLER KOYUP SABIRLA ÇALIŞTIM”

İKSİR AYDIN: “DOĞRU HEDEFLER KOYUP SABIRLA ÇALIŞTIM”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 GM DERGİ ÖZEL HABER

İksir aydın (2) İksir aydın (3)

 İKSİR AYDIN -İKSİR RESORT TOWN YAŞAM VE TATİL KASABASI YATIRIMCISI VE YÖNETİCİSİ

 Türkiye’nin Yöresi’nde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi 1.si seçilen İksir Aydınla, Kastamonu Daday’a olan tutkusunu, Kastamonu Daday’daki İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası ile yöresinde yaptığı heyecan dolu başarılı çalışmalarını ve Türk turizminde kadın yönetici ve yatırımcı olmanın zorluklarını konuştuğumuz işte o özel röportaj…

İksir Aydın kimdir?

10.08.1955 yılında Kastamonulu ailemin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmişim. Öğrenim yıllarım babamın idareci olması nedeniyle ülkemin çok çeşitli bölgelerinde geçti. En son yüksek öğrenimimi Balıkesir’de tamamladım. 24 yıl matematik öğretmeni ve yönetici olarak çalıştım. Emekli olduktan sonra memleketim Daday’da turizm yatırımları ve işletmeciliği ile memleketime hizmet etmeye başladım. Evliyim. İki kızım var.

Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi seçildiniz, tebrik ederiz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz, duygularınızı alabilir miyiz?

Garanti Bankası, Ekonomist, Kagider işbirliği ile bu yıl 8.si düzenlenen Kadın Girişimci Yarışması’nda Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci dalında 1.lik ödülünü aldım. Hem kadın, hem de girişimci olarak değerlendirilen bir yarışmada bu ödüle sahip olmak beni çok mutlu etti. Bölgemde öncüsü olduğum çalışmalarımı, yatırımları ve istihdamı artırarak devam ettirmek arzusu ve gayreti içerisindeyim.  Turizm ve bölgeye uygun konsept oluşturma, konakları turizme kazandırma, ev pansiyonculuğu, insan kaynakları, turizm başvuruları, tedarikler konularında yeni girişimcilere bilgi ve deneyimlerimi aktarmaktayım.

Turizmci olmaya nasıl karar verdiniz?

 

Turizm benim düşünceme göre, olumlu kültürel ve sosyal etkileşimi sağlayan, bölgeye ve ülkeye ekonomik değer katan en kapsamlı sektörlerden biridir. Memleketimde eksik olan bu  açığı kapatmak, yepyeni, farklı bir vizyonla memleketime hizmet götürmek, gençlere sahip çıkmak amacıyla turizmci olmayı seçtim. Yıllardır yurtiçi ve yurtdışı gezilerimde edindiğim birikimi bölgemin değerleriyle birleştirerek, farklı ve çeşitliliği barındıran bir turizm alternatifini hedefledim. Bu düşüncelerle de başlayarak, İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası’nı kurdum.

Kadın yönetici olmak nasıl bir duygu, avantajları ve dezavantajları nedir?

 

Ülke geneline baktığımızda işveren ve yönetici olarak çalışan kadın sayısı ile erkek sayısı arasında muazzam bir fark olduğunu görüyoruz. TUİK 2013 verilerine göre; Türkiye genelinde işveren ve kendi hesabına çalışan kadın oranı yüzde 9,9, erkek oranı ise yüzde 24. Bu farkın giderilmesi, eşit koşullarda kadın erkek çalışması gerektiğini düşünüyorum. İşgücüne katılımda kadın nüfusu erkek nüfusa oranla çok daha düşük. Kadın yönetici olmak böyle bir sorunla da baş edebilme sorumluluğunu getiriyor. Emeğin eşit dağılımı ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadın yönetici olmanın belki daha duygusal yapımızdan da kaynaklanan katılımcı ve yaratıcı çalışma ortamı avantajlarını sağladığını da görüyorum. Misafirlerimizden aldığım feedbacklar tesislerimize kadın eli değmiş olduğunun çok belirgin olduğunun, detayların tek tek düşünüldüğünün ve zenginliğinin vurgulanması, kadınların ellerinin değdiği konuyu güzelleştirdiğini de gösteriyor.

Kastamonu yöresinde böyle bir yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz? Çekindiğiniz noktalar oldu mu?

Kastamonu’nun memleketim olması 1. nedenimdir. Çok göç veren Kastamonu’da pek çok alt dalları da olan turizmin hem ekonomik değer yaratacağını, hem istihdam sağlıyor olacağımı, hem de iç ve dış turizmin getireceği olumlu sosyal etkileşimle farklı vizyonlar kazanacağını düşünmem beni bu yatırımı yapmaya sevk etti. Ayrıca el değmemiş bakir doğa, bölgenin çalışkan ve misafirperver insanları, zengin tarihi ve kültürel değerleri, yüzyıllara dayanan zengin mutfağı ile turizm anlamında gelişime açık bir bölge olması avantajları beni cezbetti. Ancak, bölgenin turizm anlamında bilinirliğinin hemen hemen olmayışı başlangıç için bir dezavantaj gibi görünmekteydi, ama benim için bu daha çok çalışmak, daha çok emek demekti. Bu durum beni emek vereceğim, hizmet vereceğim için daha mutlu olmamı sağladı. Sabır ve sürekli çalışma işin özü olunca mutlaka başarı geliyor.

Bir yatırımcı olarak turizmin en korkutucu yanı nedir sizce?

Doğru hedefler koyup, disiplinli çalışıldığı zaman korkutucu bir yan görmüyorum. Ama beni en çok üzen mutsuz ayrılan bir misafir olur. Hizmet sektöründe en ufak bir hatanın olmaması gerekir.  Turizm ekip işidir. Turizmin hem ön yüzünde hem de arka cephesinde insan var. Doğru etkileşim her zaman olumlu sonuçları getirmektedir. Ben de Kastamonu insanının zaten doğasında var olan üretkenlik ve sevecenliği bir araya getirdiğimi düşünüyorum. Böylece bölge insanı ve gerek yerli gerekse yabancı turistlerin kaynaştığını görüyorum.

HER BİREY GÜLER YÜZLE TURİZME DESTEK VERMELİ

Peki, başka yatırımlarınız olacak mı?

Turizm alanında 2015 yılında % 50 büyüme, doğal ürünler üretiminde % 200 büyüme hedefleri öngörmekteyim. Yiyecek içecek sektöründe yeni yatırım hedeflerimiz de var. Artırılacak yatak kapasitesi ve üretim alanlarında yapacağım ek yatırımlar ve artan istihdam ile devam edeceğim.

Kadın yöneticilerin /yatırımcıların azlıkta olduğu bir sektörde yer alıyorsunuz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Turizm sektöründe ne yazık ki kadın girişimci ve yönetici sayısı % 10 sularında. Bu oranın artması ve kadınların bu sektörde özgüvenle işe başlamaları gerekliliğine inanıyorum. İnce zevkleri, sabırları, yaratıcılıkları ile biz varız demeleri gerekiyor. Ben de bu konuda bölgemde turizme yeni bir soluk getirerek öncü olduğumu mutlulukla görüyorum. Son 5 yılda bölgede yapılan turizm yatırımlarının cesurca yapılabiliyor olması, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Turizmci olmak sizce delilik mi?

Turizm çok keyifli bir o kadar da zahmetli bir iş. Ülkemizde turizm çeşitliliği çok fazla. Her köşemizde bir farklı güzellik bulunmakta. Dört mevsimi yaşayan, doğal güzelliklere sahip, tarihi, kültürel mirası çok zengin. Bu çeşitliliği görmek, görünür ve paylaşılır kılmak büyük bir zevk. Böyle baktığınız zaman turizmin zorlukları uçup gidiyor.

Diğer yatırımcıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her alanda küçük büyük her girişimciyi emeklerinden dolayı takdirle karşılıyorum. Cesaretleri ve başarıları ile örnek olmaları, gelecek girişimcileri yüreklendirmelerini diliyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak, her bireyin en az bir güler yüzle turizme katkıda bulunması, değerlerini paylaşması ve diğer kültürleri tanıması ile oluşacak ortak dostluk dilini benimsemesi en büyük temennim. Bu kültür ve dostluk köprüsünü oluştururken, doğaya, çevreye ve sosyal değerlere saygı etkileşiminin gelişerek sürmesi dileğim.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.