We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Turizm Röportajları ERKAN SAATÇİOĞLU : “YÖNETİCİ VASIFLARI TAŞIMIYORLAR”

ERKAN SAATÇİOĞLU : “YÖNETİCİ VASIFLARI TAŞIMIYORLAR”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Gm Dergi – Özel Haber

Limak Atlantis Hotel Genel Müdürü Erkan Saatçioğlu ile Türkiye’de yöneticiyi olmayı, yöneticiyle yatırımcı arasındaki ilişkiyi ve  gelecek olan 2015 turizm sezonunu konuştuk.  Erkan Saatçioğlu; Türk yöneticileri hakkında “sektörde yönetici olarak çalışan birçok arkadaşımız var. Hem de işin zirvesindeler. Bilgi ve donanımları da harika, fakat yapı olarak yöneticilik vasıflarını taşımıyorlar.” dedi.

ERKAN SAATÇİOĞLU (2)

ERKAN SAATÇİOĞLU – LİMAK ATLANTİS HOTEL GENEL MÜDÜRÜ

Türkiye’de yönetici olmak nasıl bir duygu, burada yönetici olmanın artıları ve eksileri nelerdir?

Türkiye’de yönetici olmak karmaşık bir duygu. Ancak bu sizin biraz da içgüdüleriniz ve yetenekleriniz ile de alakalı. Örneğin; sektörde yönetici olarak çalışan birçok arkadaşımız var. Hem de işin zirvesindeler. Bilgi ve donanımları da harika, fakat yapı olarak yöneticilik vasıflarını taşımıyorlar. Ancak, özellikle bizim sektörümüzün hızlı büyümesinden kaynaklanan yönetici açığı olduğundan insanların yöneticilik vasfına bakılmaksızın sadece bilgi ve tecrübe sahibi olması yönetici olmalarına yetiyor. Aslında bu beraberinde kendini bilmeyen kişilerde sıkıntılara yol açıyor ve yönetici konumundaki bu tür insanlar çalışanlarına mobbing sistemi uygulama yoluna gidiyorlar ki ; bu ne yönetici ne de çalışan için mutluluk verici bir şey. Dolayısıyla her iki tarafta mutsuz olarak çalışıyor.

Eksi yanlarına ilave yapacak olursak; ailenize ve dahi kendinize gerektiği kadar zaman ayıramıyor olmanız. Bunun ana nedeni hizmet sektöründe ve tesislerin 24 saat üzerinden çalışıyor olmasıdır. Bu, çoğu zaman sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkiliyor.

ÖZGÜVEN EGOLAŞMAYA GİDERSE OLUMSUZLUK YARATIR

Yönetici olmanın artı yönlerine bakacak olursak; İnsanlar yönetici vasıfları ile doğarlar. Kendilerine sonradan kattıkları ilave yeteneklerde olur tabi , ancak genel yapıları değişmez ve işte o noktada liderlik vasıflarına haiz olan çalışanlar, yönetici konumuna geldiklerinde hem kendileri hem de çevrelerine büyük bir fayda ve hizmet sağlarlar. İşte bu noktada kişi kendini bulur. İstediği hayatı yaşamaya başlar ve iş tatmini yaşar. Buna ilave olarak özellikle Türkiye’de yönetici konumundaki insanlar extra hürmet görürler. Kendisini saygın hisseden insan daha verimli olur ve gittikçe özgüveni artar. Ancak bu özgüven egolaşma yönüne giderse olumsuzluk yaratır.

Türkiye’deki yatırımcı ile yönetici arasındaki ilişkiyi değerlendirir misiniz?

İki türlü ilişki var. Birincisi yatırımcının işletmesinin sorumluluğunu , sektörün profesyonellerine bırakan, diğeri ise yatırımcının her daim işin içinde olduğu, yönetici ile beraber çalıştıkları ve tüm kararlara yön verdiği , hatta onsuz karar alınamadığı ilişki. Birinci kısım ideal ve olması gereken, ikinci kısım ise ülkemizde sık görünen ve olmaması gereken. İlk kısımda daha kurumsal ve seviyeli bir ilişki varken ikinci kısımda bunun tam tersi bir durum var.

Türkiye turizmi 2015 yılında neler bekliyor?

Turizmi 2015 yılında  -her şey normal giderse- güzel şeyler bekleniyor. Gelen turist sayısında kimse büyük artışlar beklemesin. Ancak özellikle Rus paxında artış bekliyorum. Son 2-3 yıldır İspanya ve Yunanistan’da kampanyalar vardı. Bu destinasyonu biraz tükettiler ve gördüler ki Türkiye’de hizmet ve her şey dahil konsepti daha makbul.

EXPO TURİZM İÇİN ÖNEMLİ

Bildiğiniz gibi 2016 yılında da Expo var. Bu 8.000.000 ziyaretçi anlamına geliyor.6 aydan biraz daha sürecek bir operasyon. Ülkemizin tanıtımı, turizm ve özellikle de Antalya açısında harika bir yıl ve fırsat olacaktır.

Turizm trendleri değişiyor, yöneticilerin en çok önem vermesi gereken nokta nedir sizce? Dünya bu konuda neler yapıyor?

Bildiğiniz gibi hizmet sektörünün sonu yok. Teknolojinin çok hızlı ve geniş kitlelere anında yayılmış olması herkesi her şeyden detaylı olarak bilgilendiriyor.  Bu bağlamda digital satış & pazarlama uzmanları kavramı ortaya çıkmaya başladı. İlaveten yorum sitelerinin önemi oldukça arttı. Hemen hemen herkes tercih etmeden önce muhakkak suretle en az bir veya iki yorum sitesini okuyarak gitmeyi düşündüğü tesis hakkında fikir sahibi olmaya çalışırken, bu bilgiler misafirin kararında önemli etkilerden biri oluyor. Katalogların yerini artık yorum siteleri almaya başlamıştır.

Yöneticiler bu nedenle yorum sitelerine daha fazla önem verip, misafirlerin tesis hakkında eksik buldukları zayıf yönleri düzeltmeye veyahut yenileme yoluna gidiyorlar. Bunu yapmayanlar maalesef sıkıntı içine giriyorlar.

ERKAN SAATÇİOĞLU KİMDİR?

ERKAN SATÇİOĞLU, 01.05.1969 İstanbul doğumlu. Almanya’da orta ve lise öğreniminden sonra, Avrupa’nın en eski otelcilik okulu olan HOTELFACHSCHULE HEIDELBERG’ den mezun oldu.1987 yılında Maritim Almanya Otel’de otelcilik yaşantısına başladı. Daha sonra, yurt dışında İsviçre, İngiltere, Almanya, Avusturya, Tunus ve Mısır’ da Hilton, Sheraton, Marriott, Robinson ve Hyatt gibi zincir otel gruplarında çalıştı. 1998 yılında Limak International Hotels & Resorts bünyesinde F&B Müdürü olarak başlamış olduğu görevine 2005 yılından itibaren önce Limak Arcadia Hotel Genel Müdürü daha sonra Limak Atlantis Hotel Genel Müdürü olarak devam etmekte. Evli ve 1 kız çocuğu babası. Almanca ve İngilizce bilmekte.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.