We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler YÜCEL : ÜLKEYİ YÖNETENLER VE SEKTÖR KRİZİN FARKINDA DEĞİL

YÜCEL : ÜLKEYİ YÖNETENLER VE SEKTÖR KRİZİN FARKINDA DEĞİL

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 GM DERGİ ÖZEL HABER

 TURİZM ESKİ BAKANI BAHATTİN YÜCEL ile 2016 yılının ve Türk turizmini değerlendirdik.

DSC_0097

2015 yılından başlayarak 2016 yılını değerlendirir misiniz?

 2015 yılına kötü bir sezon diyorsak, 2016 yılı için “felaket” demek çok da yanlış olmaz. Ne ülkeyi yönetenlerin de sektörün bu durumun pek farkında olduklarını düşünmüyorum.

Ne açıdan farkında değiller?

Birincisi, Rusya pazarı kolay bir şekilde toparlanmayacak. Bu pazarın toparlanması için birkaç sezona ihtiyacımız var. Ama bu sadece uçak düşürülmesi ile oluşan bir gerginlik değil,  Rusya’nın ekonomisinin kötü durumda olmasından kaynaklanmaktadır. Dünya ekonomisinde ve özellikle Çin ekonomisinde bir daralma var. Bütün bunlar dikkate alındığı zaman iyimser bir tablo çizmek için bir neden yok. İkincisi, Rusya ile siyasi ilişkilerimiz kötüleşti. Üçüncüsü, Suriye’nin konumu belli olmadan ve Ortadoğu’da barış yeniden kurulmadan ben bu bölgede istikrarlı bir turizm hareketinin gelişebileceğine inanmıyorum. Bu sektörden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Türkiye bölgesel bazda tanıtım stratejisi geliştirebilirse bu kötü manzaradan kurtulabilir. Ciddiye alınması gereken bir sektör turizm.  Fuarlardaki tanıtım yaklaşımları ile bu iş çözümlenmez.

Yatırımcılar ve yöneticiler bu döneme kendilerini nasıl hazırlamalılar?

İlk olarak dramatik bir düşüşe kendilerini hazırlamalılar. Giderlerini bu tabloya göre yapmalılar. Diğer yandan dünya gelişen bir teknolojiyle karşı karşıya. Bu dönemde yeni kuşak pazarlama yöntemlerine ağırlık vermeliler ve bunları uygulayabilecekleri ortamı hazırlamalılar.

“İç Pazar Rus açığını kapatabilir” yaklaşımlarına görüşlerinizi alabilir miyim?

Bunu çok cahil bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum. Çünkü Türkiye’de normal olarak İç turizm hareketi diye nitelendireceğimiz kişi sayısı, yaklaşık 2 ya da 2 buçuk milyon civarındadır. Bunun ötesinde bir sayı yoktur. Türkiye’de SGK ve vergilerde kriz süresince bölgesel özellikler dikkate alınarak sıfırlanabilir. Bu işsizliğin önüne geçer. Bölgesel olarak okullarda tatil dönemleri yeniden belirlenebilir. İç Pazar önemli bir konu. Hiçbir sanayi dinamikleri iç Pazar olmadan değerlendirilemez.

 Sektörün, yeni alternatif pazar arayışları hakkındaki görüşleriniz neler?

Sektör o kadar dinamik yeni pazarlardan turist gelirse buna kimse “hayır” demez. Ama burada da gerçekçi olmak gerek. Çin ile uçak sorunumuz var. Hindistan’a THY uçak seferleri koydu. Bunların geri dönüşleri belirli bir zaman istiyor.

Rus krizinin etkileri ne kadar sürecek?

Bence bu kriz, 2018 yılına kadar devam edecek. 2020 yılında ise, 2014 yılı rakamlarını yakalayacağımızı düşünüyorum.

2016 yılı turizm için bir dönüm noktası olabilir mi?

Evet, olabilir. Bu yıl herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gereken bir yıl.

2 yorumlar

Zafer Cengiz 31 Mart 2016 - 11:46

Evet- Büyük resmi rahatlıkla görebilen Sabık Bakanımız en güzel ‘selfie fotoğrafını’ veriyor ama “turizmin gerçek ekonomik boyutlarını bilimsel olarak tespit edecek bir Makro Turizm Araştırmasını TURAD olarak neden yıllardır icra etmiyor? Acaba! Yıllardır Türk Turizminin döviz getirileri Cari Açığa derman olarak kullanılıp, Turizme de Üvey Evlat muamelesine devam eden Türkiye’nin bu kısır döngülerden çıkabilmesi için ‘yakın tarihten gerekli dersleri alarak hızla Stratejik toparlanma atılımına girmesi’ gerekmez mi? Fakat Yeni Bakanımızın 4 Aylık icraatında da, bu yöndeki niyetlerin bile gereğince gündeme alınamadığı ve son 9 yıldır Turizmin Patinaj sürecinde olduğu, açıkça yaşanmaktadır! BKZ: http://www.turizmnews.com/yazar/turizmde-toparlanma-stratejisi-5-onuncu-yila-gecmis-olsun—278.html

Cevapla
murat birecik 26 Nisan 2016 - 22:32

sn. yücel,

turizmdebusabah.com sitesindeki yorumumu niye kaldırttınız?

yaptırttığınız, sansür değil mi?

Cevapla

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.