Pandemi ile birlikte daha da artan personel sorunları sektörde en üst seviyeye ulaştı. Biz de konunun çözüm önerilerini İNKAY Başkanı Okay Çıkan’dan dinledik.
İlk öncelikle, Turizm Yasasının ciddi manada tartışılıp artık yürürlüğe girmesi ki pandemi de turizmin ne kadar bir gelir getirdiğini ve birçok alanı da etkilediğini görmüş olduk.
-Meslek tanımlarının yapıldığı ülkemizde bu kadar üniversite varken ve işsiz bir çok genç varken ; biz de spesifik Garson, Maid, Meydancı ve Steward gibi pozisyonlarda hala personel bulamıyorsak eğitim sistemini ve meslek liselerini ve stajları baştan planlama ve organize etme zamanı gelmiş ve geçiyor demektir.
-İŞKUR tarafından önceden yapılan Teşvikli İşbaşı Programlarının yeniden gündeme alınıp işletmelerle ve Turizm liseleri ile 3 lü protokol yapılarak sınıflar açılabilir usta öğreticiler tarafından işsiz kişilere eğitim verilebilir. İş bulamamış üniversiteli gençler, ilk, orta, liseyi bırakmış gençler,lise mezunu gençler ve iş arayanlar için çok faydalı olacaktır.
-Mesleği özendirme ve sevdirme açısından özellikle bazı spesifik pozisyonlarda yine liselerin açılması (Housekeeping gibi) önceden var olan TUREM‘ lerin yerini alabilir.
-STK’ların ve İŞKUR’un meslek lisesi ve üniversitelerin bir çalıştay yapıp spesifik pozisyonlardaki problemleri bir yol haritası ile çözebileceği kanısındayım.
–Turizmde kalifiye personel yetişse de bunların şu an sektörde iş bulma imkanı var mı? Örneğin; kalifiye bir garson hangi otelde çalışabilir?
Yabancı personel getiren birçok işletme var ve genellikle garson ,maid ,meydancı ve steward departmanda bu personeller çalışıyor. Garson olarak gelen yabancı personeller genellik üniversitede okuyan en az 1 dil bilen özellikle Rusça’yı ana dili gibi konuşan ve yazan ikinci bir dil bilen personellerden oluşuyor. Peki; biz de örnek bir okul olsa çocuklara seviye tespit sınavı yapılsa ve ayrılıp ortaokuldan itibaren sadece yabancı dilde eğitim verse ve sadece mesleki olarak öğrenciler restaurant , bar ve housekeping de eğitim alsa, liseden itibaren staj yapmaya başlasa ve özel sektör de bu çocukları desteklese, içlerinden başarılı olanlar sınavı kazandıkları takdirde yine üniversitede ek puanlı ve işletme tarafından burs verilerek okutulsa sizce kalifiye personel ihtiyacı karşılanır mı ?
-Otellerin pandemi ile birlikte yabancı personel çalıştırması konusundaki görüşleriniz nedir?
Tabi ki yabancı personeller ile de çalışacağız, çünkü her kültürden misafir ülkemize gelmekte o kültürü ve dili iyi bilen yabancı personellerin olması bize büyük avantaj sağlıyor . Yabancı personele ihtiyacımız olduğu bir gerçek, ama doğru strateji ile çok sayıda yabancı personel çalıştırmaya ihtiyacımız kalmaz.