SKAL Antalya Başkanı Cüneyt Kuru ile otellerin yangınlara karşı nasıl önemler alması gerektiğini ve kendi otellerinde geliştirdikleri “Su topları” yangın önleme sistemi hakkında konuştuk. Sürdürülebilir bir turizm için çevrenin önemine değinen Kuru; Çevreye duyarlı olmayan tesisler yok olmaya mahkumdur diyerek olası yangınlara karşı tesislerde ekstra önemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Turizmde yangınlara karşı alınacak önlemler nelerdir?
Biz otelciler olarak çevremize duyarlı olmak zorundayız. Sürdürülebilir turizm sürdürülebilir çevre ile gerçekleşir. Çevreye duyarlı olmayan bir otel gelecekte yok olmaya mahkumdur. Biz turizmde ilerleme kaydetmek istiyorsak kesinlikle çevremizi korumalıyız. Bunun içinde her otel kendine üzerine düşen görevleri yapmak zorunda.
Otellerin yangınlara karşı alması gerektiği önemlerle değinecek olursak; Otellerde mevzuatlara uygun başlıca önlemler ve ekipmanlar ile önlemlerin dışında yeni sistemler geliştirmelidirler.
Oteller yangın önemleriyle ilgili güncel gelişmeleri takip ederek uygulamalıdır. Hem iç mekan hem de dış mekan yangın önemleri için gerekenler eksiksiz yapılmalı ve sürekli denetlenmelidir. Tesisler için son zamanlarda artan orman yangınlarıyla birlikte dış alanlardaki yangınlar için alınacak tedbirler ön plana çıkmıştır. Dış mekanlarda yangın hidratları ve yangın tüpleri mevzuat gereği her otelde bulunmak zorundadır. Genel olarak su kesintileri olduğu zaman yangın hidratlarının beslenmesi için devreye girecek su depoları ve havuzlar kullanılmaktadır. Otellerde yangın pompalarının çalışabilmesi için hem motorinli hem de elektrikli sistemlerinin olması gereklidir. Su kesintisi yaşandığı andan itibaren bu hazırda bulunan iki sistem ile kesintisiz çalışması sağlanabilmelidir. Bunlar kuruluşta yapılması gereken ve otelinizi yangına karşı koruma altına alınacak önlemlerdir.
Peki, çam ormanı içerisinde ise tesis o zaman önlem olarak neler yapılmalı?
Yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda Temmuz ve ağustos aylarında özellikle çam ormanın içinde yer alan bir tesisiniz var ise mutlaka yukarıda saydığımız önemlerin dışında ekstra önlemler almalısınız. Öncelikle bu aylar gelmeden tüm ormanlarınızı temizlemelisiniz. Çam dallarını temizlemelisiniz. Orman içerisinde gezecek olan misafirleriniz için var olan önem levhalarını arıtmalısınız.
Siz otelinizde örnek bir yangın önemle sistemi oluşturdunuz. Su toplarıyla oluşturduğunuz bu sistemi anlatır mısınız?
Evet, sizin de dediğiniz gibi otelimizde su topu sistemini kurduk. Su topları çok uzak mesafelere kadar su fışkırtabiliyor. Otelimizde yedi önemli noktada yangın topları var. Bunlar ile ormanın içinde önemli noktalarda yer alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle sıcaklığın en yüksek derecelere ulaştığı zamanlarda olası bir yangını önlemek için su toplarımızı kullanarak ormanlarımızı soğutuyoruz. Bu sistem ile olası yangınların önüne geçiyoruz. Bu sistemi özellikle orman içindeki yer alan tüm tesislerin kurması ve uygulaması gerekmektedir. Çam ormanlarında çıkan yangın çok çabuk yayılıyor. Kozalaklar çok uzağa el bombası gibi düşerek başka bir alanı yakıyor. Ve yangın geniş bir alana yayılıyor. Önlemleri alırsak yangınları çıkmasını önleyebilir ve ormanlarımızın yok olmasını engelleyebiliriz. Daha önce de dediğim gibi çevresiz turizm sürdürülebilir olamaz.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Yangınlar için dışarıda olduğu kadar iç mekanlarda da yasa gereği var olan tüm tedbirleri almak zorundayız. Personelimizi bu konu da daha da bilinçlendirmek için eğitimleri güncellemeliyiz. Yangın ekipleri kurarak tatbikatlarla yangın konusundaki bilgilerini artırmalıyız. Anlaşılan bir yangın firmasıyla denetlemelerin düzenli yapılmasını sağlamalı ve yangın cihazlarının ve ekipmanlarını bulunduğu alanların kontrolünü sağlamalıyız. Bu alanlarda eksikler var ise tamamlanmalıyız. Her otel, mutlaka bunları yapmalı. Ancak artık günümüzde iklim değişimi ile birlikte görüldüğü üzere yangınların sayısı artı. Bu koşullarda var olan önlemlerin üzerine ek önlemler almamız kaçınılmaz hale gelmiştir.