Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kemer Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz turizmdeki son gelişmeleri turizm yazarı Halil Öncü’ye değerlendirdi.
Son dönem otellerdeki dolulukların yeterli olmamasını,rezervasyonlardaki son durumu ve günlük, haftalık gibi ev kiralamalarının turizme etkisini değerlendiren Başkan Volkan Yorulmaz, bu konunun da biraz abartıldığını söyledi.
Yüksek segmentteki oteller ciddi doluluk sorunları yaşıyor
Son dönem özellikle üst segment otellerin doluluk problemleri yaşadığını ifade eden Başkan Volkan Yorulmaz, “Özellikle Rus pazarı ve Avrupa Pazarı’nda geçen seneye göre Euro bazında çok ciddi fiyat artışları yaşadık. Bunun ana sebebi olarak Türkiye’deki enflasyon oranlarını öncelikli söyleyebilirim. Euro bazında yaklaşık % 40-50 civarında zaten enflasyona yenik düşüldü. Dolayısı ile bu fiyata yedirilmek zorunda idi. Bunu biraz daha yükseltip % 100’lere yakın zam yapmış olan otellerde ciddi doluluk sıkıntıları var. Ama bu sadece yapılan zamma bağlı değil. Aynı zamanda Rusya’nın kendi içinde yaşadığı ekonomik sıkıntılar, devaülasyon, 55-60’lardan 100’lere gelen ruble değeri, orda da kendi içinde % 100’e yakın bir devaülasyon yarattı. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde özellikle Rus pazarı özelinde fiyatların artışı ile beraber Rus pazarından yüksek segmentteki otellerde ciddi doluluk oranları problemleri yaşandı. Özellikle üst segment 200 Eurolar ve üzerine kişi başı satmayı hedefleyen tesislerde sezon başı ve bugüne kadarki süreçte ciddi doluluk problemleri yaşandı. Bu durum Kemer’deki 6-7 oteli kapsıyordur. Onun dışındaki otellerde Kemer genelinde % 80-90 aralığında doluluklar yakalandı. Bu böyle de ekim sonuna kadar gidecektir diye düşünüyorum.”dedi.
Çok abartıldığını düşünüyorum
Son dönem otellerdeki dolulukların az olmasının nedeninin daha çok tatil amaçlı günlük,haftalık aylık gibi kiralanan evler olduğu ve bunun da sektöre ciddi sıkıntılar oluşturduğu yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Başkan Volkan Yorulmaz, “ Günlük, haftalık, aylık ev kiralamaları konusunun biraz abartıldığını düşünüyorum. Oturup bunun matematiğine bakmak lazım. Gerçekten bu konuda kaç tane ev var. Bu evlerin hakikatten hangi şekilde kiralanıyor ve bunun otelciliğe efekti nedir doğru bir analiz çıkarmak gerekiyor. Şu anda çok afaki konuşmak istemem ama ilk izlenimim bu konunun biraz abartıldığı. Antalya’da 800 ile 900 bin yatak var. Bakanlık belgeli ve belediye belgeli yaklaşık 900 bin yataktan bahsediyoruz. Orada verilecek 40-50 bin tane evin kiraya verilmesi bütün Antalya turizminiin kötü gidişinin veya otellerin dolmamasını buna bağlamak sanıyorum yanlış olur. “dedi.
Kemer’i butik havaya sokup, kenti canlı tutmalıyız
Kemer’in turizmden daha fazla pay alması için yapılması gereken bir projeyi de dile getirip öneride bulunan Başkan Volkan Yorulmaz, “ Kemer’in turizmde daha fazla pay sahibi olması için yapılması gereken, bir an önce mevcut Apartların turizme hazır hale getirilip, Kemer’i butik bir havaya sokmaktan geçiyor diye düşünüyorum. Kemer’in kent olarak canlı tutulması gerekiyor. Kemer çarşılarının yaşaması ve canlı olması gerekiyor. Bunun için de kent içerisinde yer alan halen birçoğu kullanılmayan ya da otellerin lojmanı konumuna giren apart tarzı yerlerin tekrar turizme kazandırılması ile Kemer çok daha hareketlenecektir. Ayrıca yeni cazibe merkezlerinin oluşturulması da önemli. Bu konuda harekete geçilmeli” diye konuştu.