Berfin Türegün
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Turizm Fuarı’nın ikinci gününde Başkanlar Sahnesi’nin Turizm Vizyonu panelinde Antalya turizmi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Avrupalı Belediye Başkanlarının da katıldığı panel yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Sürdürülebilir turizme vurgu yapan Ümit Uysal, “Antalya’da milyonları ağırlıyoruz. Bizim 12 aya yayılan turizmle bunu taçlandırmamız gerekiyor. Antalya turizmini, çevreyi kirletmeden sürdürülebilir bir şekilde bütün dünyayla paylaşmamız lazım. Bunu yaparken, gelen insanların güvenliği ve rahatıyla ilgili geniş çözümler üretmemiz gerekiyor. Ayrıca kitle turizminin sağladığı avantajla şehrimize bir seyahat kolaylığı bulunuyor. Antalya’ya gelmek hem kolay hem cazip. Bundan 50 yıl önce insanlar kültür varlıklarını daha çok merak ediyordu. Örneğin, daha çok tiyatroya gidiyorlardı, daha çok kitap okuyorlardı ve merak ettiği için, keşfetmek için seyahat edenlerin sayısı eğlenmek için seyahat edenlerden fazlaydı. Ama bugünün dünyasında eğlenmek, dinlenmek ve gastronomi daha ön plana geçti.” şeklinde konuştu.
“HAYALİMİZ 12 AYA YAYILMIŞ TURİZM”
Başkan Uysal, “Hayalimiz 12 aya yayılmış çok çeşitlendirilmiş, şu anda ağırladığımız turist sayısını en az ikiye katlamış ve bunun katma değerini de en az ikiye katlamış bir Antalya’dır. Bunu yapabilmek için bütün güzelliklerimizi, bütün cazip özelliklerimizi bir ürüne dönüştürüp dünyayla paylaşmak zorundayız. Her özel alan bir ürüne dönüştürülebilir. Antalya’ya böyle baktığımızda sadece ürün kataloğunu oluşturmak için 10 yıl çalışmamız lazım. Tabii burada sürdürülebilirlik, koruma ve çevre duyarlılığı çok önemlidir. Kazan-kazan prensibine göre şu anda bulunduğumuz fuar gibi bütün dünyayla, bütün dünyanın profesyonelleriyle bunları paylaşabiliriz.” dedi.
BİR KÜLTÜR KÖPRÜSÜ: KALEİÇİ OLD TOWN FESTİVALİ
Antalya’nın tarihi kent merkezini dünyayla buluşturan Kaleiçi Old Town Festivali’nin bir kültür köprüsü olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi:
“Bizim Kaleiçi’nde esnafımızla birlikte yaptığımız uygulamalar bir saha içi uygulama örneğidir. Kaleiçi’nde bütün işletmelerin kayıtlı ve izinli hale gelmesini sağladık iki yıl içinde. Bu kurumsal bir yatırımcı ortamı doğurdu. Bir de şunu fark ettik, ‘dünyada bütün antik kentlerin sorunları birbirine benziyor’. Genellikle bütçe problemi, ticari hayatın kültürel hayatı domine etmesi ve baskılaması problemi var. Bunlar bütün kentlerin ortak problemleri haline gelmiş durumda. Bunları birlikte çözmeyi ve birlikte adeta bir antik kentleri koruma ve restore etme birliği oluşturabilmeyi hayal ettik. Bu aynı zamanda bütün kentlerin birbirini görünür kılacağı anlamına gelecek. Burada antik kentleri buluşturma fırsatı oluşturmak için ‘Kaleiçi Old Town Festivali’ni başlattık. Festival’in başladığı yıl 11 kent katılmıştı. 11 başvuruyu almakta da zorlanmıştık. Diplomasi yapmak zorunda kalmıştık. Fakat şimdi 40 kent sınırı koyduk, saha operasyonunda hata yapmak istemediğimiz için. Bu yıl 120’nin üstünde kent gelmek istedi 40’ını kabul edebildik. Kaleiçi Old Town Festivali, gelişerek bütün kentler için bir kazanca dönüşecek şekilde kültür varlıklarının toplam dünya turizmi içindeki payını arttırmaya yönelik bir faaliyet olarak devam ediyor. Bu çalışmaları sürdüreceğiz.”