Uluslararası Uzay İstasyonu NASA, Turizme Açılıyor
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu’nu turizme açacağını açıkladı.
Turistler Uzay İstasyonu’nda
(NASA), 2020’den itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu’nu turizme açacağını açıkladı. Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) Direktör Vekili Robyn Gatens konuyla ilgili açıklama yaptı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na yılda en fazla iki özel seyahat gerçekleştirilecek dedi. NASA yöneticilerinden, insanlı uzay uçuşlarının başındaki isim William Gerstenmaier, bu karar için şu sözleri kullandı. “Yeni pazarlar oluşturma fırsatına yaratacak. Yardıma ihtiyacımız olduğunu bilmekteyiz. Bunu yalnız yapamayız, ilerlememize yardımcı olmak için herkese ihtiyaç duyacağız. ” ifadelerini kullandı. Uzay araçlarıyla yörüngeye çıkarılacak turistler Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 30 güne kadar kalabileceğini sözlerine ekledi.
Önemli Olan İK’nın Dijitalleşmesi
World Of Sunrıse & Starlıght Resort Hotels İnsan Kaynakları Direktörü ; Tayfun Pirpir, İnsan kaynaklarının dijitalleşmesini GM Turizm Ve Yönetim Dergimizin okurlarıyla paylaştı…
GM DERGİ – ÖZEL HABER
Tüm dünyada her alanda gerçekleşen değişim süreci, çalışma yaşamında da hızlı ve güçlü bir biçimde etkisini hissettirmektedir. Bu değişim süreci içinde yer alabilme ve rekabet ortamında varlığını koruyabilmede birçok işletmenin insan kaynakları yönetim anlayışına yöneldiği görülmektedir. World of Sunrise Ailesi olarak İnsan kaynakları kavramı, işletmede bulunan tüm işgücünü kapsadığı gibi, işletme dışında yararlanılacak potansiyel iş gücüne de işaret etmektedir.İnsan kaynakları yönetim anlayışı, insanı yatırım yapılacak en önemli kaynak olarak değerlendirirken, bilgi ve teknolojiyi etkin olarak kullanabilen ve yaratıcılığını sürekli geliştiren nitelikli işgücünün yaygınlaşmasını amaçlamaktadır.
E- İnsan Kaynakları Yönetimi
E-insan kaynakları yönetimi, işletme içi bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin kullanımının yaygınlık kazanması ve işletme içi ağlarda bilgi birikiminin artmasıyla hız kazanmıştır. Bunun yanında iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim, yeni düzenlemeler ve ekonomik yaşamdaki rekabet ortamının giderek artması, işletmeleri yeni çözüm arayışlarına yöneltmiştir. E-insan kaynakları yönetimi işletmeler için stratejik yararlar sağlamaktadır. Bu yararlar doğrudan işletmeye yönelik olması yanında işletme içinde çalışan insan kaynağını da etkilemektedir. E-insan kaynaklarının işletmeler için stratejik yararları; İşletmelerin iç müşterilerine verimli ve gelişmiş insan kaynağı hizmeti sunma ve işletme ile ilgili her türlü bilgiyi iletebilme -İnsan kaynağı uzmanlarının stratejik insan kaynağı servisi ve uygulamalarına odaklanması için elverişli zaman yaratma -İşletme içinde çalışan insan kaynağı için motivasyonu sağlama ve yeteneklerini geliştirme -İşletme içi maliyet ve idari işlemleri azaltma -İşletme içi iletişimde insan kaynağına açık bir ortam yaratma