TÜRSAB: Konaklama Vergisi Kasım 2020’de Başlasın
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), sektörde yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla görüşmeler yapmaya devam ediyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Nalan Yeşilyurt, Hamit Kuk, Ceren Anadol ve Diyaeddin Şahin‘den oluşan TÜRSAB Heyeti, Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı’nın koordinasyonunda düzenlenen toplantıda TÜRSAB Heyeti, seyahat acentalarının talep ve beklentileri ile ilgili istişarelerde bulundu. Üçüncüsü yapılan toplantının gündeminde konaklama vergisi ve kaçak seyahat acentacılığı da vardı.
TÜRSAB Gelir İdaresi Başkanlığı İle İş Birliği Yapacak
Toplantıya katılan heyet; Gelir İdaresi Başkanlığı ile konaklama vergisi ve kaçak seyahat acentacılığı konusunda ortak çalışma yürütme kararı aldı. Bu anlamda ilki İstanbul’da diğerleri ise Ankara’da olmak üzere 3 toplantı gerçekleştirildi. Son yapılan toplantı çerçevesinde 1 Nisan 2020 itibarıyla yüzde 1, Ocak 2021 itibarıyla da yüzde 2 olması öngörülen konaklama vergisinin sektörü zora sokacağını belirten TÜRSAB Heyeti; sürecin 1 Nisan 2020 yerine 1 Kasım 2020 tarihinde başlaması yönünde talepte bulundu. Söz konusu talep dahilinde otelciler başta olmak üzere diğer turizm paydaşları da TÜRSAB ile aynı doğrultuda görüş bildirdi. Henüz yazılı bir protokolün imzalanmadığı ancak görüşmelerin devam ettiği Gelirler İdaresi tarafından hazırlanan taslak genelge ile ilgili tüm seyahat acentaları, sınırlı süre için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sayfası üzerinden yorum ve görüşte bulunabilecekler.
TÜRSAB Kaçak Acentaları Vergi Dairesine Bildirecek
Toplantıda görüşülen başlıklardan biri de kaçak seyahat acentacılığı oldu. TÜRSAB, kaçak seyahat acentacılığıyla mücadele konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yanı sıra vergi daireleriyle de ortak çalışma yürütecek. Konuyla ilgili olarak TÜRSAB, Türkiye’nin her ilinde yapılan denetimlerle kaçak seyahat acentacılığı yaptığı tutanaklarla tespit edilen kurumları ya da kişileri doğrudan vergi dairesine bildirecek. Vergi daireleri de denetime takılmış ilgili firmaları ya da kişileri incelemeye alarak teftişe gidecek. Yapılacak teftişler sonucu belgesiz faaliyet yürütenlere cezalar kesilecek. Toplantıda alınan bu kararın, kaçak seyahat acentacılığı üzerinde caydırıcı bir etki yaratması bekleniyor.