Acısıyla tatlısıyla dünyamız bir ‘Olimpiyat’ı daha geride bıraktı. 2024 Olimpiyat Oyunları, henüz açılışı yapılmadan çok konuşulmaya başladı. Tüm dünyada turist hareketliliğine önemli ölçüde etki eden Olimpiyatlar, Fransa’nın başkenti ve Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri olan, turizmin belki de şah damarı Paris’te düzenlendi. Gelin bu destinasyon yazısında her zamankinden biraz daha uzaklara gidip Paris’e ve bu sene turizm sektörüne damgasını vuran 2024 Olimpiyat Oyunları’na göz atalım…
Aşk şehri Paris! Ya da ‘modanın şehri Paris’ diyelim, kültürün, sanatın, estetiğin, sporun, mimarinin, gastronominin ve müzelerin şehri Paris… Turizmin şifresini çözen şehir Paris, çoğu insanın gitmek için kendisine bir sebep bulabileceği şehir.
Paris’e gitme teklifine kim hayır diyebilir ki? Bu şehrin büyüleyici atmosferi, insanı dijital dünyada bile etkilerken kim Paris’e gitme teklifine “hayır” diyebilir? İşte bu yüzden Paris, dünyanın en çok ziyaret edilen şehri. Hepsi tartışmaya açık olmak üzere; Eyfel Kulesi’nin görkemi, Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa da dahil olmak üzere 35 bin kıymetli eser, göz alıcı mimarisiyle Notre-Dame Katedrali, Sacre-Coeur Bazilikası, moda dünyasında ikonikleşmiş Şanzelize Caddesi ve daha nice değer Paris’in zengin kültürel mirasını oluşturuyor.
PARİS’TE OLİMPİYATLARIN ETKİSİ
Ülkeler artık markalaşma yolunda ilerliyor ve bu süreçte markalaşmanın olumlu ya da olumsuz yansımalarının ilk gözlemlendiği sektör turizm oluyor. Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak, bir ülke için önemli bir fırsattır. Bu fırsatı doğru kullanmak kadar, kullanamamak da mümkündür. Tüm gözler üzerinizdeyken yaptığınız her şey genellikle ya ‘çok iyi’ ya da ‘çok kötü’ olarak değerlendirilir. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları da bu iki uç arasında gidip geldi.
26 Temmuz akşamı Paris’te Olimpiyat Oyunları’nın açılışı yapıldı. Açılış programı oldukça konuşuldu; gösterilerin bazıları, dolayısıyla Olimpiyat Komitesi ve Fransa yönetimi eleştirilerin hedefi oldu. Macron, açılışla ilgili yapılan eleştirilere “This is France!” (Fransa budur!) tweeti ile karşılık verdi.
Açılışın ardından şehrin farklı noktalarına dağıtılmış oyunlar ve etkinler dünyanın her yerinden takip edildi. Türkiye, 18 spor dalında 101 sporcuyla Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı. Sporcularımız kazandıkları başarılar ve azimleri ile tüm Türkiye’yi gururlandırdı, fakat ülkemiz adına maalesef altın madalyasız bir Olimpiyat dönemi geçirdik. 1984 yılından beri ilk kez altın madalya almadan ülkemize döndük.
Yüksek sezonda turizm sektörü sancılı bir dönemden geçti, bunun sebeplerinden biri de Olimpiyat Oyunları’ydı… Türkiye’de haziran ayında yolcu sayılarının artış hızında yavaşlama görüldü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu durgunluğun EURO 2024 ile 2024 Olimpiyat Oyunları’ndan kaynaklandığını, 60 milyar dolar hedefinin devam ettiğini dile getirdi.
Fransa, Olimpiyat Oyunları için 7,5 milyar euro bütçe ayırdı. Temmuz ayının başlarında Olimpiyatların turizmde beklenen etkiyi yaratmadığı, taleplerin düşük kaldığı yönünde haberler basına yansımaya başladı. Paris’te Olimpiyat Oyunları başlamadan bir ay önce otellerdeki rezervasyon oranları önceki yıllara göre yüzde 25 düştü. Bu düşüşün iki temel sebepten kaynaklandığı düşünülüyor: Şehir içindeki fahiş fiyat artışları ve aşırı yoğunluk endişesi. Bu kaygılarla savaşan otel yönetimleri çeşitli tanıtım faaliyetleri ve indirimlerle oyunlar sırasında doluluğu yüzde 84’e çıkarmayı başardı.
Menegaux: “Turist sayısı geçen seneyle aynı”
Olimpiyatların turizme etkileri hem anında ölçümlenebilir hem de uzun vadede hissedilebilir oluyor. Fakat Paris’te işler değişti. Paris Turizm Ofisi Müdürü Corinne Menegaux Olimpiyat Oyunları döneminde, ülkeyi 11,2 milyon kişi ziyaret ettiğini dile getirdi. Beklenen sayısının 11.3 milyon olarak olduğunu söyleyen Menegaux, “Geçen yılın aynı döneminde de gelen ziyaretçi sayısı bu kadar olmuştu” dedi.
Visa verilerine göre ise Olimpiyat izleyicileri, katılmayan turistlere oranla daha fazla harcama yaptı. Visa Avrupa CEO’su Charlotte Hogg, “Verilerimiz, Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmanın, Paris ekonomisini canlandırdığına işaret ediyor. Paris her zaman dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri oldu, ancak Paris’i Olimpiyat Oyunları için ziyaret etmenin veya oyunları şehrin birçok ikonik noktasında gerçekleşen etkinliklerde uzaktan izlemenin büyüleyici etkisinin, önümüzdeki yıllarda da birçok ziyaretçiyi buraya çekeceğine inancım tam” dedi. Fakat restoranlardan cafelere, hava yollarından Paris halkına kadar herkes şehri ‘ıssız’ olarak tanımladı.
- Paris Olimpiyat Oyunları’nın kapanış töreni de çok konuşuldu. 34’üncü Olimpiyat Oyunları’na Los Angeles ev sahipliği yapacak. Bayrak devrini temsilen ünlü aktör Tom Cruise, Olimpiyat bayrağını alarak, keyifli bir gösteriyle törenden ayrıldı. Olimpiyatların bitişinin Paris’te turizmi yeniden canlandırdığı konuşuldu. Oyunların ardından müzeler, işletmeler ve oteller tekrar doldu.
Olimpiyatların Paris için kısa vadede bekleneni vermediğini söylemek mümkün, ancak organizasyonun yankıları yıllarca sürecek. Ülkeler için Olimpiyat Oyunları büyük anlam ifade ederken büyük bir fırsat da sunuyor.
2036 Olimpiyat Oyunları’na talibiz
2036 Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da yapılması için yıllardır çeşitli girişimler yapılıyor. Bu yıl, Paris’te de ‘İstanbul Evi’ ile bir tanıtım çalışması yapıldı.
Her Türk turizmcinin aklından geçtiğine eminim; bir gün belki Türkiye de Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Turizm sektöründe yaşanan çeşitli zorluklara ve plansızlıklara rağmen Türkiye’nin böyle bir organizasyonda çok başarılı bir sınav vereceğine inancım tam. Ne dersiniz, 2036’ya hazır mıyız?
GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin 166’ncı sayısında yayımlanmıştır.
Dergi görünümü için tıklayın