Turizmciler Batar, Personeller İşsiz Kalır !
TBMM’de bugün ele alınacak olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına yönelik yasa teklifiyle ilgili muhalefetin eleştirileri sürüyor.
Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre kanun teklifiyle kâr veya zarar ettiğine bakılmadan turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, yıllık toplamı 150 milyon doları bulan yeni bir vergi geliyor.
Milletvekilleri, tasarının yasalaşması durumunda otellere haciz geleceğini, turizmcilerin batacağını ve çalışanların da işsiz kalacağını belirtti. CHP’nin Aydın Milletvekili Yıldız, “Türkiye’deki 17 bin otelden kârının değil, cirosunun yüzde 1’i alınacak. Otelciler, tur operatörleri zaten vergi veriyor, ayakta kalmak için çaba sarf ediyor, şimdi bir de haraç geliyor. Turizmde 1,5 milyon kişi çalışıyor 700 bini öğrenci. Bu parayı alırsanız eğer, personele maaş ödenemez, turizmci iflas eder. Turizmciyi boğuyorsunuz.”
Turizm Ajans Kanun Teklifi’nin Hangi Maddeleri Revize Edilmeli?” İşte Profesyonellerden Cevaplar…
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz önderliğinde çok sayıda otelcinin, seyahat acentesi yöneticisinin, TÜRSAB, SAYD,ATİB, POYD gibi STK’ların üye ve yöneticilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda. Turizm Ajansı Kanun Teklifi hakkında görüşler alındı.
İŞTE PROFESYONELLERİN GÖZÜNDEN: KANUN TEKLİFİ İLE İLGİLİ REVİZE EDİLMESİ GEREKEN MADDELER:
İlk olarak sürecin şeffaf yürütülmesi ve tüm turizm paydaşlarının fikirleri alınarak kanunun yeniden revize edilmesi.
İkincisi tamamen turizm amaçlı hedeflenen bu kaynağın bütün şeffaflığı ile kamu oyunun bilgisine ve denetlemesine açık hale getirilmesi.
Üçüncüsü, içinde olduğumuz Göbeklitepe Yılı da göz önünde bulundurularak , Doğu Ve Güney Doğu Anadolu’nun, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ayrı ayrı temsilciler tarafından temsil edilmesi, Antalya ve İstanbul’a sıkışan Turizmimizin diğer bölgelere yayılmasına katkı sağlayacaktır.
Dördüncüsü her ne kadar konaklama ve seyahat sektörünün temsilcilerinden komisyon oluşturulsa da bu konuyla ilgili çalışacak kişilerin daha belirgin olarak tanımlanması, belirsizliği artıracak ve güçlü yapının oluşmasına katkı sağlayacaktır.