We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler TURİZM YASAL TAKİPTE !

TURİZM YASAL TAKİPTE !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Turist sayısında 2016’ya oranla artış yaşansa da turizm gelirleri geçen yılın gerisinde kaldı. Kredi kullanma yoluna giden işletmelerin birçoğu borcunu ödeyemediği için yasal takibe alındı.

Birgün gazetesi muhabiri Mustafa Mert BİLDİRCİN haberine göre ; Hükümetin, aralarında Türkiye’ye en fazla sayıda turist gönderen Rusya ve Almanya’nın da olduğu birçok ülkeyle yaşadığı diplomatik kriz turizme olumsuz yansıdı. Turist sayısının 2017’nin ilk yedi ayında, turizmin “kayıp yılı” ilan edilen 2016’nın aynı dönemine oranla artmasına karşın, turist başına yapılan harcama tutarı 2016’nın da gerisinde kaldı. Geçen yıl 715 dolar olan turistlerin kişi başına düşen ortama harcama tutarı bu yıl 640 dolar oldu… Her geçen gün kötüye giden turizm sektörü, işletmelerin yanı sıra bankaların da kâbusu oldu. Bankaların işletmelere kullandırdığı kredi miktarında yüzde 27,8’lik artış yaşanırken, borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen işletme sayısındaki artış yüzde 49,9.

İşletmeler krediye yöneldi
Kişi başına düşen ortalama harcama tutarında “kayıp yıl”a oranla düşüş yaşansa da turist sayısındaki artış turizm işletmelerini harekete geçirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) yapılan açıklamada, bankacılık sektörünün turizm alanında kullandırdığı kredi miktarı bu yılın haziran sonu itibariyle yüzde 27,8’lik artışla 59 milyar 139 milyon oldu. Geçen yılın haziran sonunda bu tutarın 46 milyar 261 milyon olduğu kaydedildi.

Kredi çektiler, fiyat kırdılar
Turist sayısında meydana gelen hareketlenmenin etkisiyle, sektörün kullandığı toplam kredi miktarında büyüme yaşanırken, takibata (yasal takip) düşen kredi tutarı ise yüzde 50 oranında arttı. 2017’nin ilk yarısında son iki yıla oranla yüzde 28 gerileyen turist sayısının olumsuz etkilediği turizm işletmeleri, AKP’nin dış politika hamlelerinin neden olduğu olumsuz gidişatı değiştirmek için oda fiyatlarında indirim yoluna başvurdu. Geçen ay gerçekleşen kabine değişikliğiyle görevinden alınan eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın, “Geçen yıl yaşanan krizin de etkisiyle çok ciddi fiyat kırdılar” dediği turizm işletmeleri, turist sayısında geçen yıla oranla yaşanan artışın yarattığı dalgayla kullandıkları kredi miktarlarını artırdı.

Borçlar ödenemiyor
Buna karşın, turizm gelirlerinde önceki yıllara kıyasla yaşanan gerileme turizmciyi vurdu. İşletmelerin kullandığı 60 milyarlık kredi stokunun, Haziran 2017 itibariyle 1 milyar 64 milyonunun yasal takibe düştüğü ortaya çıktı. BDDK’nin verileri, borçlarını ödeyemediği için yasal takibe alınan işletme sahiplerinin otellerini ve restoranlarını bankalara kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

İstanbul ilk sırada
Turizm sektöründe kullandırılan kredilerde 23 milyar 547 milyon liralık hacimle İstanbul ilk sırada yer alırken, 17 milyar 742 milyon liralık kredi kullanım tutarıyla ikinci sıradaki Antalya’yı 4 milyar 851 milyon lira ile Ankara, 2 milyar 672 milyon lira ile Muğla ve 1 milyar 118 milyon lira ile İzmir takip etti.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.