Turizm sektöründe gelirlerin düştüğüne dikkat çeken Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurlu Başkan Yardımcısı Recai Çakır kişi başında düşen ortalama harcamanın 2003’te 850 dolar olduğunu, 2016’da bu rakamın 705 dolara kadar gerilediğini söyledi. Çakır, “Oteller çok zor durumda, eğer destek verilmezse yabancıların eline geçecek” dedi.
TÜRKİYE’de turizm sektörü son 20 yılda büyük bir sıçrama yaptı. Ardı ardına yapılan otel yatırımları, yükselen turist sayıları ve artan gelirle Türkiye, dünyada turizm denilince akla gelen ilk ülkeler arasında yer aldı. 2016’da yaşanan olumsuz hadiseler sonrasında turizm gelirlerinde 10 milyar dolar, turist sayısında ise 10 milyon kişilik düşüş yaşandı. 2017’ye gelindiğinde ise Rusların dönüşüyle birlikte turist sayılarında artış yaşandı. 2016’da yaşanan kaybın dışında bakılması gereken noktalar olduğunu ifade eden Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurlu Başkan Yardımcısı ve Sianji Otel Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, son 20 yılda yaşanan yükselişin gelirlere yansımadığını, turizmde yeniden yapılanma sürecine girilmesi gerektiğine dikkat çekti.
2000’li yılların başında Türkiye’ye gelen turist sayısının 15 milyon seviyelerinde olduğunu belirten Çakır, “2015’e gelindiğinde ise 36 milyon turiste ulaştık Ancak gelirimiz aynı şekilde artmadı. Turistlerin yaptığı kişi başına düşen ortalama harcama yaklaşık 15 yılda 850 dolardan 705 dolara kadar geriledi. 2017’nin ilk çeyreğinde ise kişi başına düşen ortalama harcama ise 633 dolar seviyesinde. Çok uzun zamanda kazanılan başarılar, çok kısa sürede kaybedildi. Oteller 5 yıldızlı ama hizmet 3 yıldızın altına düştü. Çünkü oteller çok fazla fiyat kırdı. Rus turist sayısı arttı ancak Avrupalı da düşüş var. Almanlar ile hızlı bir şekilde ilişkiler düzeltilmeli. Acil eylem planları oluşturulmalı. Algı yönetimi ile kötü gözüken durumumuz düzeltilmeli. Bizi Orta Doğulu olarak görüyorlar. Avrupalı olduğumuzu tekrar göstermeliyiz. Ciddi şekilde tanıtım atağına kalkmalıyız. Bunları çok hızlı bir şekilde yapmalıyız” dedi./Burak COŞAN