Kilit Hospitality Group’un (KHG) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit ile turizm gündemini, 2019 turizm sezonunu ve Türk turizmini konuşma fırsatı bulduk. Türk Turizmi hakkında Kilit; “ Antalya’nın 3 ve 4 yıldızlı otellere ihtiyacı var” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Bu sene otelciler fiyata ve nitelikli turiste odaklanmalı” dedi. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Geçen seneye göre nasıl bir strateji belirlediniz?
Krizin ardından otelciler ve acenteciler adına bu yıl güzel bir turizm yılı olacak. Genel olarak erken rezervasyonlarda iki kat yükseliş var. İç pazarda ciro bazında yükselişteyiz, fakat pax anlamında istenilen rakamların gerisindeyiz. Biz yaptığımız bütçelendirmelerde hiçbir pazarımızda küçülmeye gitmedik. Aksine hem ciro hem de pax oranlarımızı tüm pazar paylarımızda büyüttük. Çünkü bünyemizde yüksek oda kapasitesi ve çok sayıda yatak var. Bu yüzden bunları dengeli bir şekilde doldurmamız gerekiyor. Bakanımızın da söylediği gibi; önemli olan nitelikli misafiri doğru fiyatlarla ağırlayabilmektir. Biz de fiyatlarımızı, partnerlerimizi koruyarak, belirli ölçülerde, dengeli ve doğru kontenjan dağılımlarıyla artırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de çok yüksek artışlarla, tek taraflı düşüncelerle hareket etmiyoruz. Ortak bir akılla ve ortak bir yol bularak, doğru hamlelerle ilerliyoruz. Çünkü Türkiye’de fiyat yükseliş ve düşüşleri rakip destinasyonlarımız gibi belirli ölçülerde olmuyor. Yükselişler de azalışlar da çok yüksek oranlarda yapılıyor. Kilit Hospitality Group olarak personelimize, doğru yatırım yaparak yolumuza devam ediyoruz.
Rus pazarında bu yıl fazla artış olmayacağı yönünde bilgiler geliyor. Bu pazarla ilgili düşünceleriniz nedir?
Evet, BDT pazarında kalite dengesinde bir küçülme olabilir. Rusya’da aynı sayılar ve cirolar yakalanabilir. Ama Ukrayna’da belirli bir düşüş olacağı kesin. Bu sene Kazakistan ve Özbekistan’ın bizler için önemli bir pazar olacağını ve ufak bir artış göstereceğini de söylemek mümkün. Acentelerle yaptığımız görüşmelerde edindiğim izlenime göre, Rusya’dan nitelikli turistin gelmesi anlamında gelişmeler olacak. Acenteler yaşadıkları genel zararlardan sonra “Herkesi getirelim” mantığında bir politika izlemeyecek. Bu nedenle büyük tur operatörleri kendi partner seçimlerinde buna dikkat ediyorlar. Servis ve hizmet kalitesi dengesinde bu herkes için çok önemli bir konu. BDT anlamında kişi başı gelirde artış yakalayacağımızı düşünüyorum. BDT pazarında sadece pazar payları açısından oyuncular yer değiştirebilir.
Yani kısacası, acenteler hem aldıkları parasal risk hem de gönderdikleri misafir portföyü bakımından onlara olumlu geri dönüşler yapacak, doğru otel gruplarına yönelecekler. Rus misafir eğer oteli beğenirse över, beğenmezse de acenteyi kötüler. Acenteci de artık bu durumun farkında. Bir de Tui ve Intourist’in dahil olmasıyla pazarda rekabet arttı. Bu yüzden Rus pazarında herkesin maksimum servis kalitesi ve hizmetiyle hareket etmesi gerekiyor.
2019 yılı kişi bazlı bir hedefiniz var mı?
Biz, çocuk dahil yaklaşık 3 milyon geceleme yapıyoruz. Bu yılı da aşağı yukarı 3-3,5 milyon arasında bir noktada tamamlamayı öngörüyoruz. Nisan- Ekim ayı bazında doluluğumuz yaklaşık olarak yüzde 85 oranlarında seyrediyor.
Son olarak yeni yatırımlarınız olacak mı?
Şu an için yeni yatırımımız yok. Elimizdeki mevcut yatırımları güçlendireceğiz. Antalya’nın yeni yatırımlara değil, doğru hizmet ve doğru kalitedeki ürünlere ihtiyacı var. Antalya’nın 3 yıldızlı, 4 yıldızlı otellere ihtiyacı var. Herkesin 5 yıldızlı olmasına gerek yok. Umarım bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’ da önemser ve katkı sağlar.