Çalışanların, şirket yöneticileri tarafından tanınıyor olması onlar için motive edici bir unsurdur. Çünkü çalışanları tanımak onların işyerinde daha başarılı olmalarını, kendilerini değerli hissetmelerini ve verimliliklerini artırmalarını sağlamaktadır.
İyi bir ekip olmanın ardında takdir ve değer oldukça önemlidir aidiyet duygusuna sahip olabilmenin ardında samimiyet ve iyi niyet başta gelmektedir.
Değerli olmadığını hisseden bir çalışanın motivasyonu düşebilir ya da işine olan ilgisi azabilir. İşe olan ilgisi azalabileceği gibi başka arayışlar içine de girebilir. Bu durum, çalışanın ekip toplantılarına daha az katkıda bulunmasına, yapılan projeler hakkında geri bildirim vermemesine ya da işe sık sık geç kalmasına sebep olmaktadır.
Çalışanlar, çabalarına değer verilmediğini hissettiğinde çalışma konusundaki istekleri azalır. Bunun sonucunda, genel performansında ve verimliliğinde bir düşüş gerçekleşir.
Çalışan, takdir edilmediğini hissettiğinde kırgın da hissetmeye başlar. Okurken bile empati yapacağımız bir durumda kendinizi bulabilirsiniz. Bu sebeple, pasif-agresif davranışlar sergileyebilir, iş arkadaşlarıyla ya da yöneticileriyle sık sık tartışma yaşayabilir.
Bir çalışanın başarılarının karşılığında ona terfi, zam veya ikramiye sunmak oldukça önemlidir. Günaydın ve merhabanın ne kadar önemli olduğunu söylerken değil de hissettirdiği duyguda bulabilirsiniz. Böylece, çalışanlarınızı daha başarılı olmaya teşvik eder, mutluluklarını artırarak daha verimli olmalarını da sağlayabilirsiniz. Tüm bu süreçlerde insan kaynakları departmanının önemini bir daha vurgulamak isterim ki şirketlerin olmaz ise olmazlarından dır. Doğru kurulmuş bir ik departmanı şirketin tüm personel politikalarının aktif kullanması ve personellerine değer kavramını göstermesi kaçınılmazdır.
2024 yılı personel değer yılı olması dileğiyle…