We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler TARİHİ ESERLERE ÇİPLİ TAKİP

TARİHİ ESERLERE ÇİPLİ TAKİP

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geçtiğimiz günlerde Resim Heykel Müzesinden çalınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerçekleştirilen operasyonla bir kısmı ele geçirilen tablolarla ilgili değerlendirmede bulundu. Eserlerin çalınmasını önlemek amacıyla çipli takip sistemi geliştireceklerini belirten Çelik, artık sadece mekan üzerinden değil, tek tek eserler üzerinden koruma sağlanacağını söyledi.

TARİHİESERLEREÇİPLİTAKİP

Bakan Ömer Çelik, eserlerin çalınmasının önüne geçmek için yeni yöntemler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bakan Çelik, “Biz sadece mekanları koruyoruz ama bu yöntemin yeterli olmadığı gözüküyor. Her tabloya bir çip takılarak her tablonun kendisini takip edeceğiz. Yani o tablo temizlik için bile yerinden oynatıldığında bunu sistemde göreceğiz” şeklinde konuştu.
TÜRK SANAT TARİHİ VE DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ ESERLER BULUNUYORBakan Ömer Çelik, eserlerin, Türkiye’nin ortak mülkiyetinde olduğunu belirtti. Sözlerine, hem Türk sanat tarihi açısından hem dünya tarihi açısından önemli eserler var bunların içerisinde. Hoca Ali Rıza’nın bir eseri ele geçirildi. Bu eserlerin bir kısmına paha biçilemiyor. Örneğin 60 tanesinin toplamda 50 milyon lira değerinde olduğu söyleniyor. Bunlar bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak mirasına aittir. Ve biz bunları geri istiyoruz.  Elindeki eserlerden şüphelenenler bunu Bakanlığa iletsinler. Bize başvursunlar, bizim uzmanlarımız gelip incelesinler. Çünkü ben bu incelemeleri çok titiz yaptırıyorum. Eserler bize gelse bile ilk tespitlerde bize ait olduğu söylense bile daha sonra Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yaparak tam orijinal olduğunun anlaşılmasını istiyorum. Şuana kadar sonuçlar böyle” şeklinde devam etti.

 KAYIP 302 ESERİN 43 TANESİ BULUNDU
Bakan Ömer Çelik, “302 tane eser kayıp Resim Heykel Müzesi’nden. Bunların 120 kadarı resim diğerleri başka objeler. Aslında bu yıllardan beri konuşulan bilinen bir şeydi. Ben göreve geldikten sonra bununla ilgili bir rapor istedim. Rapor önüme geldiğimde doğrusu çok rahatsız oldum. 302 tane eser kayıp, bazı eserlerin orijinal olup olmadığı kuşkulu. Bunlar Türkiye’nin milli hafızasının, milli kültürünün parçası olan, Türkiye’nin milli koleksiyonundan çalınmış eserler. Bu konuyla ilgili araştırma talimatı verdim. Müfettişlerimiz bir araştırma yaptılar. 1,5 yıl süren bir araştırma oldu, bütün katalogları, müzayede evlerini, antikacıları taradılar. Çok sayıda koleksiyonerle, müzayede evi sahibi ile görüştüler ve benim önüme bir rapor getirdiler. Rapor sonunda bu eserlerin bazılarının muhtemel bazı adreslerde olabileceği şeklinde bir tespit ortaya çıktı. Ve bu artık iyice somutlaştığı için de Bakanlığımız tarafından savcılığa başvuru yapıldı. Başsavcılık makamı ve Emniyet çok büyük bir hassasiyetle yaklaştı. Onun öncesinde ben müfettiş raporu önüme geldikten, bu operasyon için, bu süreç için  düğmeye basmadan evvel sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakan iken arz ettim. Böyle bir durum var ve bunun üstüne gideceğiz diye. Kendisi de ‘Şimdiye kadar niye yapılmamış, sonuna kadar üstüne gidin.’ dedi. Ve netice itibarıyla süreç başladı. İlk aşamada yapılan tespitler sonucunda belli bir miktarda eser bulundu. Sonra 12 tane eser bu operasyonları duyanlar tarafından Bakanlığımıza iletildi ve 43 eser oldu. Onların orijinal olup olmadığına dair tetkiklerini yaptık.  Ve sonuçta bize, Resim Heykel Müzesine ait oldukları ortaya çıktı. Şimdi bu soruşturma devam ediyor. 4-5 tane ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Yapılan operasyon  sonucunda 17 eser ele geçirildi. 22 kişi gözaltına alındı.” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.