Rusya resmi televizyonu 1.Kanal Antalya’dan yaptığı özel haberde yaşanan gerginliğin turizme etkisini ve Antalyalıların yaşananlara bakışını verdi.
Rusya resmi televizyonu 1.Kanal Antalya’dan yaptığı özel haberde yaşanan gerginliğin turizme etkisini ve Antalyalıların yaşananlara bakışını verdi.
Rusların kendilerini evinde hissettikleri Antalya’da yaşanan gerginliğin etkisini göstermeye çalışan Rus muhabir, uçakta yolcu sayısının düşüklüğünü ve genellikle yolcuların Rusça konuşmadıklarına dikkati çekerek başladığı ve “Antalyalıların beklentileri kış mevsimindeki havaya benziyor. Deniz dalgalı ve yakında büyük zarar verecek kasırga olacak gibi. Ama burada hala düzeleceğine inanıyorlar” şeklinde son bulan Antalya seyahati dün akşam ana haberlerde gösterildi.
Rusya 1. Kanalı hazırladığı bu habere yaklaşık 6 dakikalık yer ayırırken Rus muhabir, Alanya’da satılık bir otele giriyor oradaki durumu yansıtmaya çalışıyor. Antalya sokaklarında değişik meslek gruplarından kişilerle yapılan konuşmaların görüntülerinin yer aldığı “Türk otelleri Rusların yerine gelecek turist arıyor” başlıklı haber şöyle:
“Türkiye’de 1300 otel, bir başka deyişle her on otelden biri satışa çıkartıldı. Turizm merkezleri yaklaşan sezona hazırlanıyorlar. Ruslar olmadan bir sezona hazırlanıyor. Evet, batılı uzmanlar ortalığı sakinleştiriyor, 4 milyon Rus, tatil yapanların sadece yüzde 10’u, onların yerini Avrupalılar veya BDT ülkeleri vatandaşları alır. Fakat başka bir açıdan bakarsak, ekonomik kriz döneminde Avrupa ve BDT ülkelerinden turist sayısı neden artsın. Hem de en az 4 milyon turist, bir de Türkiye’de tatilin çok ucuz olmadığını dikkate alırsak…
Diğer taraftan, lüks turları Avrupalılar almıyordu. Türklerin son yıllarda her şey dahil otelleri Ruslara yönelikti, yine onlar için Türk kıyılarında Kremlin’in kopyasını diktiler, Rusça öğrendiler ve ‘Olivye’ (Rus salatası) yapmayı öğrendiler. Günde yarısı boş bir uçak seferi, konuşmalar Rusça değil. Hem de bu kısa süre önce en popüler olan yerde. Boş bagaj alım salonu, sokakta az sayıda karşılayanlar. Yerliler kış mevsiminin turizm sezonu olmadığını anlatıyorlar. Peki, sezonunda da böyle olursa ne olacak? Boş plajlar, bu normal, çünkü soğuk. Ama burada aynı resmin yaz mevsiminde de olmasından korkuyorlar. Sıcak, deniz ve hiç kimse yok. Bu Antalya’da yaşayanlar için en korkulu rüya. Antalya’da gelirin üçte birinden fazlasını Rus turistler getiriyordu. Kemer gibi tatil merkezlerinde bizim turistimizin payı yüzde 70’in üzerindeydi. Eskiden kış aylarında tur firmaları otel rezervasyonları yapıyorlar, charter seferler ayarlıyorlardı. Bu sene ise sessizlik var.
Araba kiralama şirketinden şoför Hüseyin Yolmaz, ‘Eskiden bu zamanlarda yaz için transferler sipariş ediyorlardı, şimdi ise yok, çok az’ dedi.
Turizm endüstrisi iflasın eşiğinde. Aynısını Türk basını da yazdı. Haber önde gelen gazetelerde yayınlandı. Haberde, ‘Türkiye’nin turizm sektörü tarihindeki en zor zamanı geçiriyor. En çok Ruslar için geleneksel yer olan Antalya’daki otelciler zarar gördü. Burada 410 turistik bina satışa çıkartıldı’ denildi.
Bu Antalya sakinlerini şoke etti. Aralarında Rusların da bulunduğu emlakçılar bu rakamla şoke oldular.
Emlakçı Elena Kullukçu, ‘Satılan 400 otelden 120’si beş yıldızlı. Böyle bir şey olamaz’ dedi.
Bu gerçek olmayabilir ama problem doğru yansıtılmış. Gayrimenkul acentalarında da satışlarda düşüş yaşandı. Ruslar pahalı daireler alıp kiralıyorlardı. Yerliler, bunun henüz gelirleri ve hayat kalitesini etkilemediğini söylüyorlar. Sorunun büyüklüğü yazın anlaşılır. Kendini evde gibi hisset mantığı ile Türkiye’de uzun yıllar boyunca rahat ve konforlu olması için her şey yapıldı. Konaklama ücretine ‘Her şey dahil’ sisteminde olabilecek her şey dahil edildi. Diğer ülkelerden gelen turistler bunları ödemek ister mi, bu büyük bir soru.
Alanya yakınlarındaki 5 yıldızlı bir otel satılşa çıkarıldı ama hala faaliyet gösteriyor; çalışanların bundan haberi yok. Otel sahibinin temsilcisi satış kararının önceden alındığını söylüyor. Fakat sebebinin kriz olduğunu kimse itiraf etmiyor. Bunun aksine SPA salonunun sahibi açık açık konuştu: ‘Ruslar olmadan çok zor.’ Bir diğer 5 yıldızlı otelin yöneticisi, Rus turistlerin yerine İran’dan turistlerin ve Avrupa’da yaşayan Arapların gelmesini beklediklerini söyledi. Bu da demek oluyor ki yeni müşterilere göre kendilerini hazırlamak zorundalar, yeni dil öğrenmek, yeni çalışan işe almak. Bunun için ne kadar zaman ve para gerek kimse hesaplamadı.
Antalya’dakiler buna gerek olmayacağını umuyorlar. Ruslar burada uzun zamandan önce misafir olmaktan çıktılar. Burada karışık aile sayısı on binlerce. Onların çocukları için alanlar açıldı. Parklardan birinin adı Moskova Çocuk Parkı. Marketlerde Rusya ve Türkiye’nin ilişkisi sorulduğunda onların dosttan fazlası olduğunu söylüyorlar.
Ayakkabı satıcısı, ‘Biz ekmekle tuz gibiyiz. Ekmeğin tuzsuz tadı yok, doğru mu? Bu kısa bir süre devam edecek. Yakında her şey düzelir’ dedi.
Turizm taksicilerinin, satıcıların, kafe sahiplerinin karınlarımı doyuruyor. Tüm onlar bu durumun rehineleri oldular.
Restoran sahibi Orhan Oruk haberleri dikkatle takip ediyor ve her şeyin neden böyle olduğunu söylüyor. Oruk, ‘Bu durumun Amerika’ya faydası olduğunu düşünüyorum. Onun Suriye hakkında kendi planları vardı ve Rusya askeri operasyona başladığı zaman ABD’nin tüm kartlarını bozdu ve onlarda Rusya ile Türkiye’nin ilişkilerini bozmaya karar verdiler’ dedi. Yerli halkın beklentileri kış mevsimindeki havaya benziyor. Deniz dalgalı ve yakında büyük zarar verecek kasırga olacak gibi. Ama burada hala düzeleceğine inanıyorlar.”