Pegasus Hava Yolları, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne İmza Attı!
Pegasus Hava Yolları, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) imza atarak, Türkiye’de bu sözleşmeye imza atan ilk havayolu şirketi oldu.
Pegasus, bu imzayla insan hakları, çalışma standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele alanlarında On İlke’ye uyacağını taahhüt etti.
Türkiye’de Bu Sözleşmeye İmza Atan İlk Havayolu Şirketi
Pegasus Hava Yolları, dünyadaki en yaygın gönüllü sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) imza atarak, Türkiye’de bu sözleşmeye imza atan ilk hava yolu şirketi oldu. Pegasus, bu imzayla insan hakları, çalışma standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele alanlarında On İlke’ye uyacağını taahhüt etti. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, imzalayan kurumları küresel ekonominin dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamak için gerekli çevresel ve sosyal konularda belli ilkelere uymaya, tüm dünya halkları için yatırımlar yapmaya ve böylelikle BM’nin “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na ulaşmasına destek olmaya çağırıyor.
“Gurur Duyuyoruz”
Konuyla ilgili açıklama yapan Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, “Küresel ekonominin dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamak, hangi sektörde olursa olsun bütün şirketlerin asli görevi. Bu büyümeyi sağlamak adına çevresel ve sosyal konularda belli ilkelere uymak da kaçınılmaz. İnsan haklarına saygılı olmak, ayrımcılık yapmamak, çevresel sorunlara duyarlı olmak bunların başlıcaları… Biz Pegasus Hava Yolları olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında On İlke’ye uyacağımızın sözünü verdik. Türkiye’de bu sözleşmeye imza atan ilk havayolu şirketi olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.
Pegasus, bu imzayla BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin On İlke’sine uyacağının açıkça taahhüdünü veriyor. Bu On İlke ise şöyle sıralanıyor:
* İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve haklara saygı duymalı.
* İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı.
* İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.
* Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
* Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli.
* İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.
* İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.
* Çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli.
* Çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.
* İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.