Milenyum gençliği, AirBnb sitesinin yaptığı son araştırmaya göre, en çok seyahate para harcıyor.
AirBnb sitesinin yaptığı son araştırmaya göre milenyum kuşağının yüzde 55’inin öncelikli amacı seyahat etmek, yüzde 42’sinin mülk edinmek, yüzde 35’inin de araba almak. ABD’de bu gençlere kiracılar nesli deniyor. Büyük bir kısmı mülk edinmek yerine kirada yaşamayı tercih ediyor, her türlü lüks ve savurgan harcamadan kaçınıyorlar. Bir tek kaçınmadıkları şey ise seyahat harcamaları. Her fırsatı değerlendiren bu gençler kısa tatillere çıkıyor, bütçeleri elverdiğince para biriktirip dünyayı dolaşıyor.
25-35 yaş arası gençler yılda 4.2 defa seyahate çıkıyor
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2015 raporuna göre 25 ile 35 yaş grubu gençler dünyada seyahat eden nüfusun yüzde 23’ünü oluşturuyor. Bu gençler seyahat ederek sosyal bir bağ geliştiriyor, yeni kültürler ve insanlar tanıyor ve bilgilerini geliştiriyorlar. Çünkü gençler seyahat ederken yeniliklerden ilham alıyor, keşiflerde bulunuyor ve motive oluyorlar.
Geleneksel turistlerin seyahat etmedikleri destinasyonları tercih ediyor ve kıt kanaat biriktirdikleri parayı da seyahatlerinde harcıyorlar. Gençlerin seyahat harcamaları 2009’da 190 milyar dolar iken bu rakam 2015’te 286 milyar dolara yükseldi. UNWTO’nun tahminlerine göre 2020’de harcamalar 400 milyar dolara seyahat eden genç nüfus ise 370 milyona yükselecek.
Türkiye’de 2015’te gerçekleştirilen 68,4 milyon yurtiçi seyahatin yüzde 25’i gençlere ait. Çok yüksek harcama yapmasalar da sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanarak gittikleri yerlerin tanıtımını yapıyor, turizme önemli bir katkıda bulunuyorlar.
Uzun tatiller yapıyorlar
Gençlerin parası az ama zamanları fazla, bu da iş yerinden bir hafta tatil izni alan çalışanlara göre gittikleri yerde daha uzun konaklamalarını sağlıyor. Rapora göre yıllık izne çıkan bir turist haftada ortalama 1097 dolar harcarken, milleniyum kuşağı bir ayda seyahatlerinde ortalama 2 bin 160 dolar (7 bin 350 TL) harcıyor. Bunun nedeni ise seyahat sürelerinin gençlerde daha uzun olması.
Çünkü milenyum kuşağı yılda en az 15 en çok 3 ay seyahat ediyor. Genç seyyahların yüzde 49’u 2 hafta ve üstü, yüzde 35’i ortalama 1-2 hafta ve yüzde 10’u da 6 aydan fazla süreyi tatile gittikleri yerde geçiriyorlar. Türkiye’de 2015’te gerçekleştirilen 68,4 milyon yurtiçi seyahatin yüzde 25’i gençlere ait.
Keşfetmek için seyahat
Milenyum gençliğinin yüzde 60’ı keşfetmek için seyahat ediyor. Bu kesim için otantik yerler seyahat listelerinin ilk sıralarında geliyor. Genç seyyahların yüzde 30’u kendilerini ‘bilinçli turist’ olarak tanımlıyor, bu grup nasıl bir tatil istediklerini bilerek yola çıkıyorlar, görülecek yerler listesi yapıyor, işi asla şansa bırakmıyorlar. Yüzde 15’i ise seyahat ettikleri şehirlerin yerlisi gibi takılmayı benimsiyorlar, kimse onlara turist demiyor. Kendilerini vahşi doğa kaşifi olarak tanımlayan yüzde 15’lik kesim ise doğa ile iç içe sıradışı bir tatili tercih ediyor. En çılgın yüzde 6’lık grup ise adrenalin bağımlısı gençlerden oluşuyor.. Bu çılgın gençler Amazonlar ve Kutuplar gibi ekstrem yerlere gidiyor.