We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Konaklamada Arz Fazlası, Şehir Otellerinde

Konaklamada Arz Fazlası, Şehir Otellerinde

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Konaklamada Arz Fazlası, Şehir Otellerinde

AKTOB Başkan Yardımcısı ve Limak Hotels Grubu Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, yatak arzı fazlasının resortlar da değil, kıyı bölgelerinde olduğunu söyledi.

Kaan Kavaloglu

Ziyaretçi sayısındaki artışın gelir ile aynı oranda olmamasının nedeni olarak, yatak arzı fazlalığı değerlendiriliyor.

Son 10 yılda sektördeki yatak kapasitesinin artması ile şehir otellerinin doluluk oranı yüzde 60’ların altında. Bunun yanında yatak kapasitesindeki arz artmaya devam ediyor.

Ayçe Tarcan Aksakal’ın Capital Dergisi’ndeki haberine göre konaklama alanında yüzde 30 arz fazlası var.

Sektör temsilcileri yatak arzı fazlalığı için, farklı değerlendirmeler yapıyorlar.

Kavaloğlu, yatak arzı fazlasının kıyı bölgeleri ve resortlarda değil şehir otellerinde olduğu söylerken, Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya “Yatak arzındaki artış turizmdeki sıkıntılardan biri haline geldi, planlama yapılması şart” diyor.

Kavaloğlu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

Turizmde resort bölgelere olan talep 2018-2019 itibarıyla toparlandı. Ancak şehir otelciliğinde talep aynı artış hızında olmadı.

Resort bölgelerde nisan-ekim arasında yıllık doluluk oranları yüzde 80-90″ları bulurken şehir otellerinde doluluklar yüzde 60 seviyesinde kaldı. 2019″da şehirlerde turizm yatırımları durma noktasına geldi. Arz fazlası turizmde tamamen otelcilik sektöründe yaşanıyor ve bu oran yüzde 30 seviyelerinde.

Polat Otel Grubu CEO’su Baran Demir de talebin arzı karşılayamadığını ve yeni yatırım yapmadıklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaan Kavaloğlu “Rus Pazarında Kanlı Rekabet İstemiyorum”

Limak Holding Turizm Grubu CEO’su MİTT Fuarı’nda Rus pazarını GM Turizm ve Yönetim Dergimize değerlendirdi.

Kavaloğlu, 2019 fuarlarının ve sezonun değerlendirmesini şu sözlerle yaptı. “Turizmciler olarak 2019 4 önemli fuar yaşadık. Tüm fuarlarda olumlu bir hava vardı. Turizmciler olarak yüzlerimiz gülüyor. Çok güzel bir sezon geçireceğiz” dedi.

2020 yılı bizim için çok önemli diyerek konu hakkında şu yorumları yaptı:

“2019 yılı, 2020 yılına bir hazırlık sezonudur”

Rusya pazarı hakkında ise;

“ Rusya pazarında bir stabilizasyon oluşmalı. 2018 yılında tur operatörleri arasında, tatlı rekabetin bir tık üstüne çıkan bir rekabet yaşandı. 5 milyon Rus turist tatil için Antalya’yı tercih etti. Bu rakam oldukça büyük bir sıçramaydı. Bu rakamın daha homojen artışlarla olmasını tercih ederdim. Örneğin bu rakam, 2018 yılında 4 milyon olup, bu yıl 4 buçuk milyon olsaydı, tur operatörlerinin kanlı rekabetlerini önlemiş olurdu. Bu yıl, bu pazardan beklentim 2018 yılının altında bir rakamın geleceğiydi.  Ama fuardaki değerlendirmeler ışığında; Otelciler, bu rekabetin oluşmasını ve çok sayıda turist gelmesini tercih edebilir. Bu rekabetin sonucunda finansal kayıpların olduğunu gören otelci de bundan imtina etmeli. Çünkü bu rekabet finans açısından tur operatörlerini zor durumda bırakıyor. Onların zorlanması demek, bizlerin finans açısından zor duruma girmesi anlamına geliyor. Bu çok mantıklı bir bakış açısı. Bu nedenle onların finansal açıdan güçlü olmaları için rekabet koşullarının tatlı rekabet seviyesinde kalmasını tercih ediyorum. Bu yıl ile ilgili tek korkum; Kanlı rekabetin tekrardan oluşması.  Bunun sonucunda da tur operatörlerinin zafiyet göstermesidir” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.