We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler KIŞ TURİZMİ SON 3 YILIN EN İYİ SEZONUNU YAŞIYOR

KIŞ TURİZMİ SON 3 YILIN EN İYİ SEZONUNU YAŞIYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

KIŞ TURİZMİ SON 3 YILIN EN İYİ SEZONUNU YAŞIYOR

Alkoçlar Ege Bölge ve Bursa Grup Oteller Müdürü Erçin YALÇIN

Bu kış fiyatta rakiplerimizi geri de bıraktık. Deniz, kum, güneş denildiğinde ilk akla gelen ülkeler arasında yerimizi aldık. Turizm sektörünü 12 aya çıkarmak için son yıllarda kış turizmine de önem vermeye başladık.

Bundan 10 Yıl önce aralık-ocak-şubat aylarında 3.7 milyon ziyaretçi ülkemize geliyordu. Bu sayı 2018 yılında 7 milyon kişiyi geçti.  Kış turizminde Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi zorlu rakiplerimiz bulunuyor. Ülkemiz kış sezonunun vazgeçilmezi olan kayak tesislerinde de önemli ilerlemeler yaşanıyor. 2026’da yapılacak olan Kış Olimpiyatlarına aday olan Türkiye’de yatırım ve tesis ve alt yapı olarak alacak çok uzun bir sürecimiz var. Son yıllarda tesis sayılarının artması ve artan talepler bu hedeflere ulaşmanın devletin katkılarıyla zor olamayacaktır. Nitekim 2018-2019 kış sezonu için Türkiye’ye olan ilgi ve fiyatlar da bu potansiyelin kanıtı.

İşte Kış turizminin en yoğun dönemi olan sömestrin bilançosu. Bu dönemde Uludağ’da kişi başı fiyatlar gecelik konaklama 650₺  buldu. 4 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2600₺ kadar yükseldi. Bölgedeki bu fiyat, son yıllarda Türklerin ucuz kayak keşfi olan Bulgarista’nın Bansko kayak merkezinin de bir tatilin neredeyse 2 katı düzeyinde. 4 gecelik KartalKaya’da 3000₺,Palandöken’de 2250₺,Erciyes’te ise 1750₺ gözden çıkarmak şart.  Fransa Alpleri’nin ünlü Meribel’de tatil ise uçakla ulaşım dahil 4 gecelik 4500₺ dir. Bu da Türkiye’deki otellerin fiyatlarının Avusturya, Bulgaristan ve İtalya’yı geride bıraktığını ortaya koyuyor. Buna en büyük sebepler yiyecek içecek ve servis hizmet kalitemizin en iyi seviyede olması.

Türkiye kayak merkezleriyle kış turizmi, sağlık ve termal tesis yatırımlarıyla desteklendiğiniyor. Bu da  Türkiye’nin turizmde çıkardığı önemli bir ürün haline geldi. Kış döneminde ev sahipliği yaptığımız turist sayısı geçtiğimiz kış 8.8 milyonu buldu. Bu sayının 2019 Ocak-Şubat ve mart aylarında 10 milyonun üzerine çıkacağını ön görülüyor.  Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Kartalkaya’da yeni tesislerle birlikte dünyada ismimizi git gide yaygınlaşıyor. Ülkemizde kış turizmi için tüm sektör paydaşları birlik olursak dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83 bünyesindeki Alpler’deki tesisler ile yarışabiliriz.

TÜRKİYE’NİN KIŞ TURİZMİNDEKİ  ÖNEMİ

  • Türkiye kayak merkezi sıralamasında dünyada 18. Sırada yer alıyor.
  • Kalite, popülerlik ve fiyat üçlüsünde Türkiye’deki kayak merkezleri neredeyse Alpleri ile aynı seviyede
  • Türkiye’deki kayak faturası dünya kayak turizminin en popüler destinasyonu olan Alp’lerdeki bazı tesisleri geçmiştir.
  • Türkiye’de kış turizmini büyütmek adına çalışmalar var. Örneğin; 2026 kış olimpiyatlarına talip olan ülkemiz 2020 yılında revize master planını ortaya koyacak
  • Bu master planına göre hangi bölgelerimizin kış turizmi potansiyeli ortaya çıkacak ve bu bölgelerin hangilerinin öncelikli alan olduğu belirlenecek Kış turizmi merkezlerine yönelik yatırımlar planlanacak  ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri  saptanacak.
  • Bence bu noktada sektörün içinden gelen Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy bu yönde başarılı projelere imza atacağıdır.

Kış  Turizmi 1860’larda Bir Davet İle start aldı

Kış turizmi ağırlıklı olarak kayak sporu üzerine yoğunlaşan bir turizm dalı olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak sadece bununla da sınırlı değil, karlı ve eğilimli coğrafyalara yapılan seyahat, konaklama ve diğer hizmetlerden oluşan faaliyetleride kapsıyor.Kış turizmi ilk ortaya çıkışı 1860’lı yıllarda İsviçre’de olduğu kabul ediliyor. ST.Moritz’de bir otel yöneticisinin ismi Johannes Badrutt misafirleri kar manzarasını seyretmeleri için otele davet etmesi ile başlar. Bu akım hızla yayılır gerçek potansiyel ortaya çıkması da 1970 yılları buluyor, bu yıldan sonra tüm dünyada hızla yayılıyor.

TÜRKİYE’YE KIŞ AYLARINDA GELEN ZİYARETÇİ SAYISI  YÜZDE 86 ARTIŞ GÖSTERDİ

Yıl – Gelen Ziyaretçi Sayısı

2014-4.836.735

2015-5.200.000

2016-5.732.000

2017-5.987.035

2018-7.155.000

****************************

Uludağ’da 4 gecelik fiyat kişi başı 2500-3000 ₺

Palandöken 4 gecelik fiat kişi başı 3000-3500 ₺

Kartepe 4 gecelik fiat kişi başı 2200-2600 ₺

Kartalkaya 4 gecelik fiat kişi başı 4000-5500₺

Sarıkamış 4 gecelik fiat kişi başı 3000-3500 ₺

Erciyes 4 gecelik fiat kişi başı 2000-2500₺

Davraz 4 gecelik fiat kişi başı 1800-2400 ₺

KAR BEREKETİ BEYAZ CENNETE YARADI

Son 2 yıldır Uludağ yoğun kar alıyor an itibari ile yağışlar devam ediyor en düşük ölçülen 115 cm pistlerde en maximum ölçülen 222cm.karın olması tüm otellerin %100 doluluklara ulaşmasına yarıyor kar yağıyorsa sorun yok.

Rakiplerimiz Büyük ve İddialı

Kış turizminde büyümek ve potansiyeli kullanmak isteyen biz turizmcilerin dünyadaki rakiplerimiz oldukça zorlu. Son rakamlara bakıldığında Japonya kayak merkezi sayısında 547 ile dünya lideri, onu 498 tesisle Almanya,481 tesisle ABD izliyor. Türkiye’de bu rakam 61 seviyelerinde. Türkiye’de baktığımızda 48 ilimizde kayak yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye’de 1000 metre yüksek 435 adet dağ bulunuyor Türkiye’nin bütün bölgelerinde özellikle doğu Anadolu’da büyük bir kış turizmi potansiyeli mevcut.

Son günlerde adını çok sık duyduğumuz ‘Doğu Ekspresi’yerli turiste iç pazara kış tatilini öğretti büyük fayda sağladığına inanıyorum. Türkiye’nin Batısında Bursa Doğusunda Sarıkamış en çok tercih edilen yerlerimizden. Uludağ 1.bölge ve 2.bölgedeki ve Sarıkamış Cıbıltepe’de kayak merkezlerine yoğun olan ilgi dolulukları yüzde 100’lere ulaştırdı. İç Pazar dışında özellikle Rusların ve Fransızların yoğun ilgisi var. Ayrıca günü birlik turlarla gelen Araplarda yoğun ilgi gösteriyor.

Kış Turizminin Sağladığı Faydalara Baktığımızda İse;

Kış Turizmi, mevsimsellik sorunun aşılmasında dönemsel olarak atıl kalan kapasite ve iş gücünün ekonomiye kazandırılması büyük rol oynuyor. Turizmin 12 aya yayılmasında çok önemli bir yer teşkil ediyor kış turizmi, İstihdam açısından bölgesel talep artıyor. Yaz aylarında çalışan ve kışın işsiz kalan vasıflı turizm personeline bir dönem daha iş imkanı sağlıyor. Bölgeye yatırım ve bölge halkına kazandırıyor.

2 yorumlar

Reha Bal 13 Şubat 2019 - 13:41

Erçin Bey’in kıyı otelciliğinde ki tecrübesi kış turizmine de yön veriyor. Başarılarınızın devamını dilerim.

Cevapla
Savaş TOPCU 13 Şubat 2019 - 20:35

Sayın Erçin Bey`in bilgi birikimi, bakış açısı ile sektör de yaptığı işlerde kendine has sihirli dokunuşları, samimiyeti ile ayrıcalıklı kaliteli misafir perverliği öncülüğünde, haklı başarı grafiğini hep üst seviyelere taşıdığı bayrak yarışında kış turizminde de başarılarinizin devamını dilerim.

Cevapla

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.