We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler İSTANBUL’DAKİ OTELLERDEN KRİZE ÇÖZÜM

İSTANBUL’DAKİ OTELLERDEN KRİZE ÇÖZÜM

GM Haber Merkezi

Beyoğlu’ndaki lüks otel odalarının kriz nedeniyle aylık bin liraya kadar düşen fiyatlarla uzun süreli kiralandığı iddia ediliyor. Konuya dair değerlendirmelerini paylaşan TYD Başkanı Murat Ersoy, otellerin normalde de uzun süre konaklamaya müsait olduğunu söylerken, ”Ancak yaşanan derin kriz, otelcileri sezon fiyatının çok altında kiralamalarla kısa vadeli çözümler bulmaya yöneltiyor.” ifadelerini kullandı. 

Turizmde yaşanan gelir kaybı, otelcileri yeni çözümler bulmaya yöneltti. Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul’da birçok butik otel en azından 2017 yazına kadar, odalarını aylık kiralamaya başladı. Yeni Şafak’tan Orhan Orhun Ünal’ın haberine göre, 20 metrekarelik oda ya da 1+1 suitler, her şey dahil mantığıyla internet üzerinden aylık bin ila 2 bin lira arasında kiralanıyor. Normal dönemlerde geceliği en az 200 lira olan bu odalar, bugünlerde çalışana, öğrenciye ve Taksim civarında yaşamak isteyenlere sunuluyor. Otelin konumu, özellikleri ve hizmetine göre değişen fiyatlar söz konusu olsa da yoğun sezonda aylığı 10 bin lirayı bulan otellerde neredeyse onda biri fiyatına kalmanız mümkün. Ünlü emlak sitelerinden sosyal medyaya kadar alenen suitler kiraya veriliyor.
‘AMAÇ MEKAN KAPANMASIN’

Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı ve turizm gelirleri, 2016 yılında büyük ölçüde gerilediğinden, konaklama işletmeleri maliyeti kurtarmaya, 8 milyar dolar olacağı tahmin edilen gelir kaybından daha az etkilenmeye çalışıyor. Bu mekanlara tahmin edileceği üzere emlak piyasasında da sıkça dile getirilen ‘Öğrenciye, bekara ve çalışana’ mantığı işliyor. Bazı yerler, aylık kiraları bin liraya kadar düşürmüş durumda, amaç en azından şirketin kapanmaması.
ERSOY: KRİZE KISA VADELİ ÇÖZÜM

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, sektörün, kaybı önlemek ve yatırımlara devam edebilmek için farklı yöntemlere başvurduğunu ifade etti. Murat Ersoy’a göre, oteller normal şartlar altında da uzun süreli konaklama için müsait. Ancak yaşanan derin kriz, otelcileri sezon fiyatının çok altında kiralamalarla kısa vadeli çözümler bulmaya yöneltiyor. Bu süreçte özellikle kayıt dışı işletmelerin denetimine dikkat çeken Ersoy, günlük kiralanan ev riskinin hala sürdüğünü dile getirdi.
‘GÜNLÜK KİRALIK EV’ SENDROMU YENİDEN Mİ?
Sektörde bu konu üzerine bir tartışma da başlamış durumda. Süreci eleştirenlere göre, yakın zamanda ‘günlük kiralık evler’ benzeri bir sorunla karşılaşabiliriz. Hükümet ve yerel otoriteler turizmin kayıt dışı kiralacılarına savaş açarken, şimdi de butik otellerin önüne gelene kiralanmasından endişe ediliyor. Özellikle buralarda konaklayan kişilerin kaldıkları süre içinde yetkililere bildirilme durumu merak ediliyor. Mesela kalınan 1 yıl içinde, otel yetkilileri yasal prosedürü yerine getiriyor mu, yoksa birkaç defalık beyanla mı sınırlı kalıyor?
‘BİNLERCE KAYIT DIŞI OTEL VAR’

Dudu Emlak Yetkilisi Faik Aktürk, bölgeyi uzun yıllardır tanıyan biri olarak çevrede binlerce kayıt dışı otel olduğunu söylüyor. Aktürk’e göre, işletmelerin mülk sahibi gibi odaları ev statüsünde kiralama yetkisi yok. Aktürk, işin vergi kaybı yanında güvenlik sorununa da dikkat çekiyor. Özellikle 3 yıl önce bine yakın bu şekilde işyerinin kapatıldığını belirten Aktürk, “Sonrasında belediye, bu yerleri kayıt altına almak için en düşük gelir düzeyinden beyan edilmesine razı oldu. Şimdilerde ise çoğu işyeri, 500 lira gibi cüzi rakamdan gösterip, 3 ila 5 bin lira gibi bedellere kiralıyorlar” diyor.

TÜROB: BÜYÜK GÜVENLİK RİSKİ

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise şu bilgileri paylaşıyor:

“Oteller yapısı gereği zaten her türlü süreye bağlı kalınmaksızın konaklamanın yapılabileceği tesisler. Saatlik veya kısa süreli kayıt dışı yerler defalarca dile getirdiğimiz üzere güvenlik açısından büyük risk taşıyorlar. Terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip evler güvenlik için büyük riskler barındırıyor ve son dönemde de birçok olumsuzlukla gündeme geldi. Hem devletin hem sektörün maddi ve manevi büyük zararlarına yol açan günlük evler sorununun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişimlerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. En son geçen kasımda günlük ev kiralayanların kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.