Türk turizminin başlangıç yerlerinden olan İzmir, turizmde 2014 yılında kötü bir dönem geçirse de son 9 yılda yatak kapasitesini ve turizm işletmeli tesis sayısını yüzde 30 artırdı.
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler
Türk turizminin başlangıç yerlerinden olan İzmir, turizmde 2014 yılında kötü bir dönem geçirse de son 9 yılda yatak kapasitesini ve turizm işletmeli tesis sayısını yüzde 30 artırdı.
İzmir’de 2006 yılında 35 bin 122 olan yatak kapasitesi 45 bine, 172 olan turizm işletmeli tesis sayısı ise 220’ye ulaştı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerinden derlenilen bilgiye göre, kente gelen turist sayısında kötü bir dönem geçiren ve bir önceki yıla göre yüzde 7’lik bir düşüş yaşayan İzmir, yatırım alanında büyüdü.
2006 yılında işletme belgeli 130 tesis, 24 bin 639 yatak sayısı bulunan İzmir’de, bu rakam 2014’de 172 tesis, 32 bin 601 yatağa ulaştı.
Dokuz yıl önce yatırım belgeli 42 tesis ve 10 bin 483 yatak sayısı da 2014’de 48 tesis, 12 bin 140 yatak sayısına çıktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 45 bin yatağa ulaşan kentte, belediye belgeli tesislerin yatak kapasitesiyle birlikte bu rakamın 70 bine yükseldiği belirtildi.
“Yatak kapasitesi en az 100 bin olmalı”
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk turizminin başlangıç yerlerinden olan İzmir’in elindeki büyük potansiyeliyle 12 ay boyunca turizm yapılabilecek bir kent olduğunu anlattı.
Kentin bu potansiyelini iyi değerlendiremediğine ve Türk turizminden ancak yüzde 5’lik bir pay alabildiğine dikkati çeken İşler, İzmir’e ortalama 1 milyon 400 bin turistin geldiğine, oysaki bu rakamın 5 milyon civarında olması gerektiğine işaret etti.
Yatak kapasitesi ve işletme tesislerinin sayısının son yıllarda yükselmesine karşın bunun yeterli olmadığını kaydeden İşler, şöyle konuştu:
“Havayoluyla kente girişler iyi gidiyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tesislerde durum iyi ancak İzmir turizmi doğru yönetilmiyor. Kruvaziyerdeki kayıp İzmir turizmini aşağıya çekiyor. Kent turizminin her yıl yüzde 4-5 büyüme ile seneyi kapatması lazım. Yatak olmayınca potansiyelinizi artıramazsınız. İzmir’deki yatak kapasitesi, belediye işletme belgeli tesis sayılarıyla birlikte 70 bine çıktı. Nüfusu ve elindeki potansiyeli dikkate alındığında İzmir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tesislerin yatak kapasitesi en az 100 bin olmalı.
İzmir’in turizmde beklenen sıçramasını yapamamasını “yatırımcının İzmir’e gelmemesine” bağlayan İşler, “Çünkü bürokrasi çok fazla. Belediye bu konuda turizm yatırımcısının önünü açacak çözüm getirmiyor. Turizmciler, Türkiye’nin en pahalı suyunu burada kullanıyor. Yatırımcının önü açılmıyor, yardımcı olunmuyor” görüşlerini bildirdi.