Hotech‘ten Otelinizi Milenyum Kuşağına Pazarlamanın 6 Yolu
Otelinizi Milenyum Kuşağına Pazarlamanın 6 Yolunu Hotech‘in uzmanları derledi.
İşte Hotech in tesisleriniz için araştırıp hazırladığı araştırma!
Turizmin yeni aktörleri; Y kuşağı başka bir deyişle Milenyumlular. 1978-1999 arasında doğup, yaşları bu yıl itibariyle 20-41 arası olan kişilerden bahsediyoruz. Peki Milenyum kuşağı ve turizm nasıl bir uyum içindeler?
Kendimde bir y kuşağı olduğum için biliyorum. Milenyumlular için seyahat bir tutku ve bu tutku onlar da her zaman devam edecek. Çünkü iş yaşamında dahi gelişen teknolojiyi arkalarına alarak ilerleyen bu nesil için mekan, zaman, algısı çok önemli değil. Hepsi bir dijital göçebe adayı. Ve neredeyse hepsi iş yaşamı ile tatil algısını birlikte yaşıyor.
Tatili, dinlenmeyi ve özgür ruhu bu derece kendine tutku edinmiş bir nesili iyi anlamak işletmenizin yakın gelecekte avantajlı konuma geçmesini sağlamak demektir. O zaman gelin yapılan araştırmalara ve büyük otellerin yaptığı örneklere bakarak, milenyumluların neleri sevdiğine yakından bir göz atalım.
Otomatik Check-in Kioskları
Y kuşağı bir önceki kuşağa göre daha hızlı ve çevik hareket ediyor. Dijitalleşmenin getirdiği bir yanlızlık ve günümüzde sıklıkla gördüğümüz “self-service” çılgınlığı hayatlarına yansımış durumda.
Yapılan bir araştırmaya göre Y kuşağının %36’sı otomatik check-in makinelerinden kendileri check-in yapmayı tercih ediyor. Bu oran Y jenerasyonu dışındakilerde ise %19 civarında.
Diğer yandan mobil check-in bu çağın bir diğer yükselen teknolojik trendi olmuş durumda.
Yotel ve CitizenM otel grupları, otellerinin bir bölümüne misafir giriş yapmadan önce check-in yapabilecekleri kiosklar yerleştirmiş.
Ayrıca Starwood’s Aloft grubu misafirlerine self check-in kiosklarından işlem yaptıktan sonra odalarına akıllı telefonları ile girebilecekleri sistem üzerinden çalışmalarını tamamlamış durumdalar.
Milenyum Kuşağı ve Turizm konusunun en önemli örneği bu yeni nesil check-in sistemi diyebiliriz.
Sosyal Lobiler
Artık hayatlarımız çok daha sosyal durumda. Milenyum kuşağı hızlı sosyalleşen, canlı ve renkli ortamları seven ve bunları sosyal medya hesaplarından paylaşan bir nesil, bunu hepimiz kabul etmeliyiz.
Aynı araştırmada milenyum kuşağının %36’sı otelin lobisinde çalışmayı tercih ettiği tespit edilmiş. Bu oran milenyum kuşağı dışındakilerde ise %17 civarın da olduğu belirlenmiş.
Daha öncede bir milenyum insanı olarak söylediğim durum, bu araştırmada da ortaya çıkmış. Şöyle ki, Milenyum kuşağının temel olarak sevdiği durum “izole beraberlik” kavramı ile adlandırılmış. Nedir bu dediğinizi duyar gibiyim, aslında bu, şu sıralar kafelerde hepimizin sıkça rastladığı, ara sıra bu kuşağın dışındakilerinde yaptığı “herkese açık alanlarda (kafe, otel lobisi gibi) bilgisayar ya da akıllı telefonlarla zaman geçirme” eylemi.Bu araştırmadan anlayacağımız en önemli şey “free wifi” ve “wifi kalitesi” konularının mekan seçiminde ne kadar etkili olacağıdır. Generator Hostelleri misafilerine inovatif şekilde dizayn edilmiş bir lobi, rahat koltuklar, renkli bir ortam, bol prizli çalışma masaları ve her yerden erişebilecekleri ücretsiz bir internet sunuyor. Bu hareketleri onların misafir kitlesini ne kadar iyi tanıdıklarını ve milenyum kuşağına göre hareket ettiklerinin bir göstergesi.
Akıllı Concierge
Milenyum kuşağının giderek sosyalleşen, hızlı tepki veren ve çoğu işini cep telefonunundan halletmeyi seven bir kuşak olduğunu söylemiştik.Yapılan araştırmaya göre otellerde sunulan klasik concierge hizmeti yerine akıllı telefonları üzerinden kullanacakları uygulamalar ile bu hizmeti almak istiyorlar. Çünkü bu süreç onlara daha hızlı ve az efor ile çözülecek bir süreç gibi geliyor. Üstelik otel işletmesi içinde bu durum daha az efor demek. Hyatt Otel Grubu, uzun senelerdir misafirlerine akıllı concierge hizmeti sunuyor. Bu işlemi twitter üzerinden 7 gün 24 saat yapan grup, bu sayede misafir memnuniyetini arttırmış ve twitter hesabında ciddi bir takipçi kitlesine ulaşmış.
Sosyal Medya Rezervasyonları
Milenyum Kuşağının vazgeçilmezi ; Sosyal medya. Sadece milenyumlular değil, akıllı telefonu olan herkes artık bu kavrama alışmış durumda ve aktif olarak kullanıyorlar. Tabi ki bu oran Milenyum Kuşağında çok daha fazla. Sadece Türkiye’de bile 52 Milyon sosyal medya kullanıcısı var.Hal böyle olunca Sosyal medyanın Turizm olan etkiside gündeme geliyor. Artık insanların gittikleri yerleri, yedikleri yemekleri sosyal medyadan paylaşması bunu yaparken birde konum olarak işletmeleri / mekanları işaretlemesi, işletmeler için adeta sürekli aktif bir pazarlama kanalı haline geliyor. Bunu yönetilebilir hale getirenler işletmeler hem maddi olarak hem de misafir memnuniyeti olarak iyi konumlara geliyorlar.Yapılan araştırmaya göre web sitesinizde bulunan rezervasyon motorundan gelen rezervasyonların, %30‘unun sosyal medya kaynaklı olduğu tespit edilmiş.Tatil mekanları ve Oteller misafirlerinin rezervasyonlarına yardımcı olmak için sosyal medya kanallarını kullanıyor. Loews Hotel misafirlerine twitter üzerinden belirledikleri hashtag ile rezervasyon imkanları sunuyor. Bunun için seçtikleri hashtag ise #BookLoews.
Kapsül Oda Konsepti
Milenyum kuşağının ilgisini çekmenin farklı bir yolu ; marjinallik. Şu anki dönemde yüksek teknolojili, uygun fiyatlı, merkezi lokasyonlu ve kompakt özelliklere sahip otel odaları çok popüler. Bunların başında Pod ya da Kapsül odalar geliyor.
Zaten bu hali hazırda olan otel grupları ya da oteller için bir iş geliştirme projesi olabilecek durumda. Uygun fiyatlı olmasının sebeplerinden en büyüğü odaların boyutları. Normal bir oda alanına en az 2 tane sığabilir. Bundan dolayı fiyatlarınızdan ödün vermeden daha fazla misafiri, modern çağın konseptine uygun bir şekilde ağırlayabilirsiniz. Yotel, Qbic Hotels ve CitizenM bu konseptleri uygulayan otellerin başında geliyor. Ayrıca dipnot olarak belirtmek gerekirse İngiliz Yotel, Yeni İstanbul Havalimanı işletmesini almış ve Türkiye pazarına girmiş durumda.
Çevre Dostu Otel Konsepti
Nüfusun bu kadar hızlı yükseldiği, nufüsla beraber atıkların, çevre kirliliğinin ve betonlaşmanın son derece hızla arttığı günümüz yaşam koşullarında “Çevre Dostu” olmak artık çok önemli bir durum. Üstelik Milenyum kuşağı bu gidişatın farkında ve sürekli olarak hem sosyal medyalarda hemde kendi hayatlarında daha bilinçi hareketler ve paylaşımlarda bulunuyorlar.Hal böyle olunca Milenyum kuşağı alacağı ürünlerde, seyahat edecekleri yerlerde “çevre dostu” ibaresini görmek ve hissetmek istiyor.
Aynı araştırmaya göre Milenyum kuşağı, otellerde “yeşil önlem” alınmasını ve buna göre hareket eden ilk kuşak olma özelliğini taşıyor.
TripAdvisor Avrupa’da bir program başlattı. TripAdvisor yetkilileri oluşturdukları programı şöyle tanımlıyor.Program, ekonomik kesimden lüks kesime kadar çeşitli çevreci otelleri ve pansiyonları sergiler – bunların tümü geri dönüşüm, yerel ve organik gıda, elektrikli otomobil şarj istasyonları gibi çevreci uygulamaları benimsemiştir.Bu durumun otellerin tercih edilme oranına olumlu katkıda bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Milenyum Kuşağı ve Turizm konulu bu yazımızda dünya genelinde yapılan araştırmaları ve örnekleri listeledik.
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.