We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Her Şey Dahil”in Muhteşem Bir Geri Dönüşümü Var

Her Şey Dahil”in Muhteşem Bir Geri Dönüşümü Var

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Her Şey Dahil”in Muhteşem Bir Geri Dönüşümü Var

Akdeniz Üniversitesi FM 91,3 frekanslarında yayınlanan A2B Academy To Business, UniFm’de her cuma 18.00’da Gm Turizm ve Yönetim Dergisi ortaklığı ile gerçekleşmekte.

Acedemy To Business, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşad Güdekli önderliğinde 91.3 Uni Fm’de yayınlandı. Teknik masada Can Garan, Ayşe Pırtık ve Merve Toksoy’un bulunduğu Academy To Business’ın son konuğu Türkiye Otel Satınalma Müdürleri Eğitim Derneği’nin Kurucu Başkanı Murat Arıncı’ydı.

Satınalma bunca zaman sizce neden göz ardı edildi?

Turizm konaklama sektörü 1979 – 1980 yıllarında rahmetli Turgut Özal’ın almış olduğu radikal kararla başladı. Turizmin coğrafyamıza icaz ettiği bölge ise Akdeniz Bölgesi. Malumunuz Kemer çok eski bir turizm konaklama sektörü ve coğrafi bölgesel bir hitabı var. Sonra Side çok önemli. Hatta öncesinde Alanya çok daha fazla önemli. Bu, turizm konaklama sektöründe Bizans’ın çok önemli antik tarihi kalıntılarının hala devam ettiği, ülkemizin coğrafyasında hala eşeledikçe çıktığı konaklama sektörünün hikayesi böyle başladı. Ama başlarken bunun anısını çok iyi biliyorum. Rahmetli Özal, turizm konaklama sektörünü otel yapmak için tesisçiliği işaret ettiğinde bunu yapacak adam bulamıyordu. Gelin sizlere yer vereyim, bedava yer göstereyim diyerekten böyle böyle bir başlangıçla başladı. Hatta Kundu bölgesini iyi hatırlıyorum Mehmet Bey, Titanic Otel’in temelini attığında inanın orası nasıldı biliyor musunuz? Her taraf sivrisinek, suydu. İnsanlar balık yakalamaya, kuş avına geliyordu. Otele gidecek yol yoktu.

Titanic Otel açıldığında yol yoktu diyorsunuz. Yol yapmak, ulaşım sağlamak bugün hala arz talep şeklinde. Bu durum önceden öngörülemiyor mu?

Aslında turizm konaklama sektörüne başlamamızdaki bir acemiliğimiz şu; biz işin tabanını, temelini çok iyi atmadan bu işe hazırlıksız yakalandık. Turizm konaklama sektör geniş bir tablo, geniş bir taban. Uluslararasını çok iyi işleyip biz bu işe başlamadık. Hatta konseptleri, projeleri, otel dizaynlarını bile yurt dışından mimarlarla yürütmeye başladık. Bu sefer yakınlarımıza başvurmaya başladık. “Osman sen satınalma yaparsın, Mehmet sen de depoyu takip et. Garson tabirinde salona bakın. Aşçıbaşı kim? Osman Bey oraya geç.” Böyle yakın ilişkilerle başladık. Hatta iyi hatırlıyorum Titanic ve  farklı otellerin inşaatları bittiği zaman ( La Rissa bu arada daha eski orada ) inşaatta çalışan herkesin size bir eğitim filtresinden geçirelim, gelin siz kalın, size bir meslek edindirelim, burada çalışın deniliyordu. Çalışacak adam yoktu. Geldiğimiz noktaya bakın. Turizme hitap edeceğiz.  Siyasi arenanın istendiği gibi gitmediği için turizmi biraz zurnanın son deliği olarak gördük. Ama ne oldu? 2019 yılında, şuanda ülkenin önemli bir pusulasıyız. Ülkeye gelir getiren en önemli sektör turizm şuanda.

Turizm meslek liselerinde niçin satınalma kalemleri öğretilmiyor? Ya da üniversitelerde neden bu kalemler yok?

Turizm konaklama sektöründe özellikle satınalma turizmin ayrı bir köşesi. Buradaki sıkıntı ise turizm liseleri ve üniversitelerde. Satınalma hep gölgede kalmış ya ön büronun altına eklemişler ya da finansla yaklaşmışlar. İşletme, muhasebe kökenli meslek alanlarına biraz sıkıştırmışlar.

Antalya’da her şey dahil otellerde büro kalitesi nasıl ölçülüyor?

Her şey dahil çok önemli bir menü ve bir okyanus bana göre. Her şey dahili çok iyi kullanırsanız muhteşem bir geri dönüşümü var. Her şey dahili iyi kullanamazsanız çok kötü dönüşümleri var. Buradaki olay; kalite ve marka. Bir otel söyleyeyim Beldibi’nden örnek vereceğim. İsmini de söylemekten kaçınmıyorum. Rixos Sungate. Sungate neredeyse 4000 kişiye hitap ediyor. Geçen gün arkadaşlar ile Rixos’da yemek yiyoruz ve sürekli post çekiyorlar. Merak ettim sordum “neden” diye. Dediler ki özel alakart sistemi yarattık. Zaten check-in sisteminde resepsiyonda müşteri bilgilerini aldıktan sonra evlilik yıl dönümünden tutun yaş günlerine kadar çok özel günlerde kapılarına kadar çok güzel şeyler koyuyorlar ve menüler sunuyorlar. “Sizi şu gün misafir edeceğiz. Nasıl bir menü sunalım?”diye. Burada her masadan 50, 60, 70 euro hesap çekiyorlar. Demek ki bunu iyi satıyorlar. Hiçbir şey istemezseniz bile normal büfeden devam edin diyorlar.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.