Turizm sektöründe son zamanlarda en çok konuşulan konulardan bir tanesi; ‘her şey dahil sistemin kademelendirilmesi’ oldu. Uzun zamandır yanan ‘kademelendirme ateşi’ Bentour CEO’su Deniz Uğur, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ela Hotel Turizm Koordinatörü Korhan Alşan ve Coral Travel Group’ta Almanya Genel Direktörü Koray Çavdır gibi isimler tarafından desteklendi. Tabii her şey dahil sistemin kademelendirilmesini gerçekçi bulmayanlar ve “olmaz” diyenler de var…
Hiç şüphesiz ki Türkiye, turizmde her şey dahil sistemi en güzel uygulayan ülkelerden biri. Konu, ülke turizmine katkı sağlaması, strateji ve pazarlama gibi farkı açılardan ele alınıp sektör temsilcilerimiz tarafından detaylıca değerlendiriliyor. Gelin hep birlikte göz atalım.
Aralık ayının başlarında Bentour CEO’su Deniz Uğur ve Almanya Genel Müdürü Songül Rosati basın mensuplarını ağırladı. Toplantıda, şirketin büyümesi, 2023 yılı değerlendirmeleri 2024 yılındaki hedefleri konuşuldu. Yükselen fiyatların insanlar üzerindeki etkisinden bahseden Deniz Uğur, her şey dahil sistemde kategorizasyona gidilmesi gerektiğini belirtti. “Otelciler haklı olarak ‘Her şeyi veriyoruz ve bizim de para kazanmamız lazım’ diyor. Neden sürekli her şey dahil yolundan gidiyruz, farklı paketler sunalım. Otelcilere anlattık, kimi pek anlamadı ama kafa yoranlar kabul etti, çalışma başlatacağız” diyen Deniz Uğur bu sözleriyle, turizm camiası tarafından çözüm aranan bir sorunu gündeme getirmiş oldu.
Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu ise kademelendirme sistemini anlattı. Karaloğlu, düşük, orta ve yüksek seviye olarak her şey dahil sistemin kademelendirilebileceğini dile getirdi. “Rekabetin zorlu olmasından dolayı bazı şeylerin içini fazla fazla doldurduk. Rakiplerimiz bu kadar yoğun çalışmalar yapmıyor. Bir tık geriye gelmek gerekecek” diyen Kavaloğlu, flu tabloyu netleştirmeye yardımcı oldu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2023 yazında konuyu esnaf tarafından ele almış, her şey dahil sistemden şikayet etmişti. Palandöken, otellerin her şey dahil sistemleri sebebiyle turistin dışarı çıkmadığını, şehir hayatına karışmadığını dile getirdi. Palandöken, “Turizm acentelerine büyük görev düşüyor. Turizmi tek bir alana indirgeyen ve otelden çıkarmayan her şey dahil sistemden vazgeçmeliyiz” dedi.
Geçen yılın sonlarında Korhan Alşan’da konuyla ilgili Salim Uzun’a konuşmuştu. Alşan, sistemin içeriğinin çeşitlendirilmesi gerektiğini dile getirmiş ve açıklamış, “Çünkü bazı konularda kavram karmaşası ortaya çıkıyor. Mesela tüketici satın almadığı ürünlerin parasını neden ödediğini sorgulamaya başladı. Biz de ‘Tatili boyunca alkol kullanmayan bir turist neden bunun parasını ödüyor?’ sorusuna kafa yoruyoruz. Tüketiciye kullanacağı ürünleri seçeceği bir model sunmayı planlıyoruz.”
Coral Travel Group’ta Almanya Genel Direktörü Koray Çavdır ise konuyla ilgili kısa bir yorum yaparak farklı paketlerin oluşturulabileceğini vurguladı. Çavdar, misafirlerin her şey dahil tekliflerini çok farklı kullandığını belirtiyor.
GM OKURLARI NE DEDİ?
Bunca yorumun ardından biz de siz değerli GM okurlarına sorduk:
‘Her Şey Dahil’in kademelendirilmesi mümkün mü?
‘Her Şey Dahil’ kademelendirilirse satış kolaylaşır mı, zorlaşır mı?
GM Dergi Instagram ve Linkedin hesapları üzerinden yaptığımız ankete turizmciler yoğun ilgi gösterdi. ‘Her Şey Dahil’in kademelendirilmesi mümkün mü?’ sorusuna Instagram anketimizde yüzde 59 EVET, yüzde 41 HAYIR dedi. Linkedin’de ise bu soruya yüzde 64 EVET, yüzde 36 HAYIR cevabı geldi.
‘Her Şey Dahil’ kademelendirilirse satış kolaylaşır mı, zorlaşır mı?’ sorusuna yanıt vermede turizmciler oldukça istikrarlı davrandı. İki sosyal medya platformunda da aynı oran karşımıza çıktı. Turizmciler, yüzde 54 KOLAYLAŞIR, yüzde 46 ZORLAŞIR cevabını verdi.
Four Points Express by Sheraton IT Manager Soner Remzi ÇİL, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti, “Satış kolaylaşır ancak operasyon zorlaşır. Aynı otel içerisinde farklı konaklama tiplerini ağırlamak için bileklik gibi ilkel yöntemlerden uzak durmak gerekir. Tesisler buna göre yapılandırılmalıdır. Aksi takdirde restoranın kapısında ‘Dur hemşehrim! Senin öğle yemeği hakkın yok, giremezsin’ diyen birini görmek istemeyiz.”
GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin 164’üncü sayısında yayımlanmıştır.
Dergi görünümü için tıklayın.