We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Genco Tunçay: “İyi Yönetilmiş Eğlence, Mutluluk Yaratır”

Genco Tunçay: “İyi Yönetilmiş Eğlence, Mutluluk Yaratır”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Genco Tunçay: “İyi Yönetilmiş Eğlence, Mutluluk Yaratır”

Genco Tunçay’ın turizm sektöründe 1987 yılında başlayan ve bu zamana kadar uzanan bir deneyimi ve birikimi var.

genco

1991 yılında kurduğu animasyon ve organizasyon firmasıyla bir ilki gerçekleştiren Tunçay; 2007 yılında ortağı Turgay Kındam ile kurduğu “Art Event Group’ta entertainment dünyasına birçok profesyonel hizmetler sundu.

Şuan ise Genco Tunçay, firmasında butik işlere yöneldiğini ve gelecekte ise entertainment sektöründe danışman olarak varlığını sürdüreceğini dile getiriyor…

Turizmde konaklama sektöründeki personel sıkıntısı entertainment sektörüne nasıl yansıdı?

Bu sıkıntının bizim açımızdan hem yurtiçi hem de yurtdışı kaynakları var. Öncelikle; eğlence sektöründe ihtiyaç duyduğumuz eleman profiline bakalım. Bize gereken dansçı, akrobat, sihirbaz, palyaço, şarkıcı-müzisyen… Ana başlıklarımız bunlardır. Dansçı dediğimizde, yurtiçinde yetişen sadece balet ve balerinimiz var. Bu branşta bizim zaten neredeyse hiç kullanmadığımız bir branş. Yurtdışında ise sektörün büyük temsilcileri sağ olsun, Cirque Du Soleil, Cruise Gemileri, Çin/Macau bölgesi vs… verdikleri maaşlarla ve sosyal haklar ile bizden o kadar fazla ilerdeler ki bizi ancak ikinci daha çok ta üçüncü ve dördüncü kalite elemanlar tercih ediyor.  Akrobat ve palyaço dersek; ne yazık ki sirk okulu zaten ülkemizde yok. Yurtdışından gelenlerde gene dansçılar ile aynı seviyelerde. Sihirbaz, ülkemizde birkaç tane düzgün iş yapan insan var ancak onlarda Antalya’yı fiyat ve davranış politikaları yüzünden tercih etmiyorlar. Şarkıcı-Müzisyenimiz bol, kalitede bir sıkıntımız yok, ancak kendini geliştiremeyen ve kendisi için bir tanıtım port folyosu hazırlayamayacak kadar egosu yüksek birçoğunun… Tüm bu sebeplerden dolayı biz firma olarak sadece ve sadece marka gösteri grupları ile çalışmayı tercih ettik. Bu zor piyasada butik bir hizmet sunmaya çalışıyoruz.

Sizce turizmde eğlencenin yeri ve önemi nedir?

Bana göre ana omurgadır. Taahhütlerimiz belli, güneş, plaj, deniz, güler yüz, yeme-içme ve eğlence. Bu eğlence kelimesi, aktif pasif tüm yapılacak organizasyonları kapsar. Briç oynamakta, ok atmakta, dans etmekte, hamakta sallanmakta, denizde aqua gym yapmakta. Tüm bunlar o insanın tatili sırasında zamanını hoş geçireceği aktivite ve pasiviteleri kapsar. Burada önemli olan; tesis daha tasarım aşamasında iken bizim gibi misafir davranışlarında uzmanlaşmış profesyonellerin mimarlarımıza yardımcı olması ve beraber mükemmel bir tatil deneyimi yaratmalarıdır. Bu durumda misafir kendini iyi hissettiği bu tesise tekrar tekrar gelecek ve yatırımcıda en önemli giderlerinden biri olan reklam bütçesinde ciddi ekonomi sağlayacaktır.  Eğer yatırımcı sağladığı bu finansal avantajın bir kısmını içerideki personeli için, bir kısmını da tekrar gelen misafirine her sene ufak bazı yenilikler sunmada kullanır ise, karlılık oranına 5- 6 sene içinde kendi de inanamayacaktır.

İyi yönetilmiş bir eğlencenin tesise katkısı nedir?

İyi yönetilmiş eğlence, mutluluk yaratır. İnsanda mutlu olduğu yere geri dönmek ister. Ben çalışırken tesise para harcatmaktan hiç çekinmedim. Çünkü hep şu eğitimi verdim ekiplerime.

Diyelim ki tesise 20 kişilik bir eğlence departmanının masrafı, dış şovlar, partiler, canlı müzik vs. Her şey dahil 400.000 Euro. Bir misafir ailede o tesiste 1 hafta kalmak için (2 kişi * 7 gün * 100 Euro gece=1400 Euro) veriyor.

400.000 / 1400 = 286 aile / 20 animatör = yaklaşık 14 ile 15 aile animatör başına düşüyor.

Her animatör en az bu kadar aile/bireyi etkileyecek, iyi ilişkiler kuracak ve bu tesise repeat misafir olarak geri getirecek. Ayrıca bunu da bizim misafir defterimize yazdıracak. Tesisin marka değerini ancak repeat misafir oranı ile oluşturabilirsiniz. Çünkü o misafir acentesine ben şu otele gitmek istiyorum diyecektir.

Sizce tesislerin bir animasyon planları var mı? Sizce bu noktadaki eksikler neler?

Bu konuya kafa yoran sektörde bir elin parmaklarını geçmez ( yapanları tenzih ediyorum) Ne yazık ki daha bu ülkede animasyonun ve eğlencenin ne olduğunu kavrayamamış hem üst düzey yöneticiler hem de tesis sahipleri var. Animasyon bir tesisi rezilde edebilir vezir de. Buradaki eksiklik eğitimden başlıyor. Ancak okul olarak algılamayın bunu. Mesleğimiz ne yazık ki çok kısıtlı olarak okulda öğrenilebiliyor. İşimizin büyük kısmı sadece ve sadece On The Job Training yani işbaşında eğitim ile mümkün olabiliyor.  Mesleğine senelerce emek vermiş insanlar biraz yaşları ilerledi diye artık tercih edilmiyorlar. Biz ülke olarak ilk önce bu mesleğe gönül vermiş, bu turizmin bugünlere ulaşmasında en az yatırımcılar kadar emeği olan,  bu emektarlarımızdan maksimum faydalanmanın yollarını bulmalıyız. Ancak ne yazık ki ülkemizdeki en ucuz şey bilgi… Çünkü herkes her şeye bir google kadar yakın zannediyor kendini…

Sizce 2019 nasıl geçecek? Sizin planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Her gün dilimi ısırıyorum. İnşallah bu yıl ve daha sonrasında her şey çok güzel olacak.  Ancak tesislerimizin acilen 2020 bütçelerini yapmaya başlamaları şart. Bu yıl yaptıkları fiyat artışlarından gelen gelirin en az yüzde 35 ile 40’ını fark yaratacak yeniliklere harcamalılar. Yani planlama yaparken yumurtaları daha fazla sepete koymaya çalışmaları gerekmektedir.

Kendi planlarım olarak, firmam yukarıda da bahsettiğim üzere daha butik ve profesyonel işlere yönelmiştir. Herkesin yaptığı biz de yoktur. Çünkü orada biz kanunlardan uzak kalmış finansal dehalar ile baş edemiyoruz.  Etmeye kalkarsak aynı bataklığa sürükleneceğimizi bildiğimizden uzak duruyoruz. Ben şahsen bu noktadan sonra kendi konumda Mimari Proje Danışmanlığı,  Tesislerin Animasyon Departmanları’nın Analizi ve Yönetimi konularında danışmanlık ve Tesis Animasyon Ekiplerinin İşbaşı Eğitimleri, Programlarının Bütçelerinin Oluşturulması gibi konularda çalışmak istiyorum. Uzun vadede farklılık yaratabilecek işlerde, danışmanlık almanın egosunu bozmadığı insanlar ile çalışmak istiyorum.

Çünkü şunu biliyorum “Proaktif her planlama” büyük kazançlar sağlayacaktır o tesis için…

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.