We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Erman Kayar’ın kaleminden… YURTDIŞI DESTİNASYONLARIN YÖNETİMİ (II)

Erman Kayar’ın kaleminden… YURTDIŞI DESTİNASYONLARIN YÖNETİMİ (II)

GM Haber Merkezi

İlk yazının devamı olan bu yazıda, Yurtışı destinasyon yönetiminin kâr yaratma özelliğine dair bileşenleri açıklayalım.

YURTDIŞI DESTİNASYON KONAKLAMA HİZMETLERİ VE KÂR

Yurtdışı Destinasyonunuzun edineceği konaklama hizmetlerinin, kontratı gerçekleştirilen konaklama işletmelerinden katalog payı, reklam payı, kick-back geliri elde edilmesi, belirli geceleme sayılarına göre çeşitli indirimler elde edilmesi, free oda gelirleri, veya oda satış fiyatlarına eklenecek oda/geceleme başına tutarlar yoluyla konaklama hizmetleri üzerinden Kâr yaratılabilecektir.

YURTDIŞI DESTİNASYON HANDLING HİZMETLERİ VE KÂR

Yurtdışı Destinasyon Yönetimi içeriğinde, işgücünün oluşturulması, ürünlerin sınıflandırılması ve destinasyon tedarikçilerinden temini, destinasyondaki diğer gerekli birimler, araç filosu ve yönetimi, rehberlik hizmetleri , tur/shop anlaşmalarının yapılması sonrası turizm ürün gruplarınız, Tur operatörüne sunulabilir hale gelir.

Oluşturmuş olacağınız bu organizasyon yapısı karşılığında, Yurtdışı destinasyonunuzda, şirketler grubunuz haricindeki Tur operatörlerine hizmet verme seçeneğine de sahip olunur. (Elbette grubunuz bünyesindeki operatörlerinize de hizmet verme seçeneğiniz bulunarak)

Bu durumda, kişi başı elde edilecek olan handling gelirleri yoluyla, yönetiminizdeki yurtdışı destinasyondan gelir ve dolayısıyla kârlarınızı arttırma şansı oluşacaktır.

Destinasyonlar, hizmet verdikleri tur operatörlerinden, özellikle tur operatörü şirketler topluluğu bünyesinde değilse,ana gelir kalemlerinden düşünebileceğimiz handling geliri elde ederler. Kişi başı olarak hesaplanan bu gelir kalemi , tutarları destinasyonlara göre farklılık gösterse de konaklama cirosuna kıyasla düşük tutarlardadır. Ancak pax sayısının yüksek olduğu sözleşmelerde, yüksek tutarlarda sezon sonu toplam handling geliri sözkonusu olur.

Aynı zamanda, finansal rakamların yanında, tüm bu süreç sonunda ve yıllar içerisinde, yurtdışı destinasyonda uzman olarak bilinen ve tur operatörlerince aranan marka acente konumuna gelinebilir.

Türk Turizmi’nde, ülke içerisindeki turizmin her alanda geliştirilmesi konusu başta olmak üzere , yurtiçi turizm birimlerinin ülke dışındaki destinasyonlarda uzman haline getirilip yabancı ülke operatörlerine hizmet verebilecek nitelikte olabilmesi de bir hizmet ihracatı gelişim alanıdır. Konu , yabancı destinasyon yönetimine de yönelen yerli acentelerimize özel olarak verilebilecek devlet teşvikleriyle daha aktif ve cazip hale getirilmelidir.

YURTDIŞI DESTİNASYON TRANSFER HİZMETLERİ VE KÂR

Olağan Transfer işlemlerinin gelir ve kar niteliğinin yanısıra, VIP transferler, hava ve deniz yoluyla veya lüks araçlarla yapılabilecek diğer münferit transferler yüksek kâr yaratma özelliğindedir.

YURTDIŞI DESTİNASYON EXCURSION (TUR) HİZMETLERİ VE KÂR

Excursion kelimesinin turizm karşılığı sözlükte “gezinti”, “günübirlik gezi” olarak tanımlanır.

Kısaca, Destinasyonu ziyaret eden turistin çeşitli aktivitelerde bulunabilmek, destinasyonun tarihi ve doğal özelliklerini tanıyabilmek adına tercih ettiği ürün, acentenin sunacağı günübirlik tur hizmetleridir.

Excursion, bir ören yerine düzenlenebilecek ziyaretten , yakın ülkelerdeki turizm bölgelerine uçak ile ulaşım sağlanacak 1-2 gecelemeli turlara kadar değişiklik gösterebilir.

Incoming acente olarak yerel tur tedarikçilerinden satın alınan opsiyonlu hizmet, acente misafirine satışı gerçekleştirilerek aradaki olumlu fark acente lehine kâr olarak yansır.

Acentenin ana gelir kalemlerinden olan excursion hizmetlerinin doğru yönetilmesi yurtdışı destinasyon kârlarını arttırıcı nitelikte olacaktır.

Misafir beklentisini karşılayamayan, sık sık sorun yaratan tur tedarikçileri yerine en problemsiz tedarikçiler ile çalışılması gerekir. Misafirin tatilini geçirdiği otel kadar, katıldığı excursion(Tur) sonrası memnuniyeti de önemlidir ve tatil sonrası değerlendirmesine önemli oranda yansır.

DESTİNASYON ALIŞVERİŞ (SHOP) HİZMETLERİ VE KÂR

Destinasyona seyahat gerçekleştiren bir kişinin;

İlgili destinasyona dair hatıra bir ürünü edinmek istemesi,
Destinasyona özel bir ürünü talep etmesi,
Destinasyondaki bazı ürünlerin, kendi ülkesindeki aynı ürünlerden bariz oranda daha düşük fiyatta olması,
TaxFree uygulaması ile destinasyondaki ürün grubunu, dönüş öncesinde alınabilecek vergi iadesi sonrasında, kendi ülkesindeki aynı ürün grubuna kıyasla daha uygun tutar karşılığında elde edebilmesi
Sebepleri başta olmak üzere, destinasyonda alışveriş faaliyetinde bulunulması, ilgili alışverişin organizatörü olacak olan ilgili incoming acentenize satış komisyonu getirmesi olarak sonuçlanır ve yurtdışı destinasyon için önemli bir kâr noktasıdır.

DİĞER YURTDIŞI DESTİNASYON HİZMETLERİ VE KÂR

Misafirin, lüks transfer, sigorta, hastane, yardımcı, özel rehberlik vb. Konularda talep edeceği hizmetlerin karşılanması yoluyla elde edilen gelir ve kârlardır.

Yurtdışı destinasyonlara dair örnek ve temel bir operasyonel gelir/gider tablosu oluşturacak olursak;

Operational Income – Operational Expenses farkı, Operasyonel Kâr veya Zararı ifade etmektedir. (Operational Profit)

İlgili tablo en temel bileşenleri içerecek şekilde ve sadece bir örnek belirtilebilmesi adına verilmiştir.

MICE işlemlerine , olağan konaklama işlemlerinden ayrı tutulması fikrini ön plana çıkarabilmek adına yer verilmiştir.

Tablo , Operasyonel kârı temel bileşenleriyle ve somut olarak görebilmeyi sağlayacaktır. Yurtdışı destinasyonun kendine has özellikleri, kâr bileşenlerinin ayrıca tekrar kendi içlerinde detaylandırılmak istenmesi, talep edilen rapor formatı, yurtdışı destinasyon yerelindeki acente ile partnerlik vb. sebeplerle tablonun tüm dizaynı ve detayları değişebilecektir.

Saygılarımla

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.