97
Dışişleri Bakanlığı Turizm Bakanlığına yazdığı yazı ile Efes antik kent kazılarının Avusturyalı ekibin elinden alınmasını istedi…
Avusturya’da bir süreden beri Türkiye’ye yönelik olumsuz girişimler üzerine Efes’teki kazılar Avusturyalı ekibin elinden alındı
Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla kazının Avusturyalı ekipten alınması talebini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İletti.
100 yıldır yürütülüyor
Faturayı Antik Kent kazısına çıkarttılar Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından, 100 yıldan uzun bir süredir yürütülen Efes Antik Kenti kazıları, iki ülke arasındaki siyasi gerilim nedeniyle çalışmaların bitmesine iki ay kalmasına rağmen durduruldu
Efes Antik Kenti. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 1893 yılından bu yana sürdürdüğü Efes Antik Kenti kazısı Dışişleri Bakanlığının 31 Ağustos tarihli yazısıyla çalışma döneminin bitmesine iki ay olmasına rağmen sona erdirildi. Bu yılın başlarında, Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter başkanlığında başlayan dönem kazılarında çevre düzeni, koruma, restorasyon, konservasyon ve yayın ağırlıklı çalışmalara izin verilmişti.
Dördüncü kez durdu
Dışişleri Bakanlığının yazısını Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri kazı heyetine tebliğ etti. Avustralyalı ekibin kazı çalışmalarından bir kare. Avusturyalı ekibin üç ayrı bölgede yürüttüğü kazı alanına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri, üç kazı noktasını teslim aldı.
Yamaç evleri, Efes içerisindeki Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında kazıların yürütüldüğü bölgelerde bulunan kazı evine ait eşyalar toplatılıp, Avusturya Kazı Evi yetkililerine teslim edildi. Avusturyalı arkeoloji ekibinin kullandığı kazı evinin ise gelecek talimatlar doğrultusunda mühürlenebileceği belirtildi. Avusturya kazı ekibine önümüzdeki yıl kazı izni verilip verilmeyeceğinin ise gerilimin sürüp sürmemesine bağlı olduğu belirtildi.
Dördüncü kez durdu Efes Antik Kenti’nde 1893 yılında Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Ordinaryüs Prof. Dr. Otto Bendrof un başlattığı kazılar için Avusturya Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş ve günümüze kadar kazıları yürütmüştü. Geçen süre içerisinde 1909-10,1914-25 ve 1936-53 yılları arasında üç kez ara verilen kazılar, dördüncü kez durdurulmuş oldu.
Ne olmuştu?
Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik, geçen temmuz ayı sonlarında, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Schwechat Uluslararası Havalimanı’ndaki panoda “Türkiye tatili sadece Erdoğan’ı destekler” yazısı ile başlamış, Ağustos ayı ortalarında ise aynı panolardan Türkiye’deki cinsel istismara yönelik bilgilendirme ile artmıştı. Avusturyalı politikacıların Türkiye’nin Avrupa Birliğinde yer almaması gerektiği yönündeki açıklamaları üzerine Türkiye, Viyana Büyükelçisini Ankara’ya çağırmıştı.