UNWTO tahminlerine göre, dünya turizmi 2016’nın 9 aylık döneminde 1 milyar seyahat trafiğine yakınlaştı.
9 aylık bulgulara göre destinasyonlar 956 milyon dolayında ziyaretçi çekti. 34 milyon daha fazla trafik oluşurken gelişme de yüzde 4 varsayıldı.
Asya yine büyüme lideri
Turizmdatabank’ta hazırlanan habere göre; 2016’da en hızlı gelişen bölge yüzde 9 ziyaretçi artışı ile yine Asya Psifik bölgesi oldu. Bu bölgedeki ziyaretçi trafiği gelişiminde; yüzde 34 ile G.Kore, yüzde 36 ile Vietnam, yüzde 24 ile Japonya ve yüzde 15 ile Sri Lanka başı çekti.
Avrupa’da yavaşlama var
Diğer yandan Avrupa’ya yönelik ziyaretçi trafiği yüzde 2 büyüdü. Bu kıtada, İspanya, Macaristan, Portekiz ve İrlanda gibi ülkeler yüzde 10’dan fazla trafik artışı yaşadı.
Buna karşılık, Fransa, Türkiye ve Belçika gibi pazardaki trafik azalışı bu artışların etkisini zayıflattı.
Amerika’da büyüme yüzde 4
Diğer yandan 9 aylık dönemde Amerika kıtasında ziyaretçi trafiği yüzde 4 büyüdü. Kıtanın güneyi yüzde 7, ortası yüzde 6 ve kuzeyi de yüzde 4 trafik yükselişi gördü.
Kriz bölgeleri tartışmalı
Öte yandan UNWTO, kriz bölgelerindeki ziyaretçi trafiğinde de neredeyse önemli artışlar olduğunu tahmin etti. Saharaaltı’ndaki canlanmanın desteklediği Afrika’da gelişimi yüzde 8 olarak açıklayan örgüt, gerilemede herkesin hem fikir olduğu Ortadoğu bölgesi için ancak yüzde 6 ziyaretçi düşüşü öngördü.
Yurtdışı çıkışlar güçlü büyümüş
BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), yurtdışı seyahatlerde önemli bir gelişme olduğunu da tespit ediyor. Harcamalarda da güçlü bir artış yaşandı.
Son 5 yılda olduğu gibi yurtdışı seyahat ve harcamalarında Çin hala lider konumda bulunuyor. Örgüt Çin’de yüzde 19 büyüme öngörürken, tahminler; ABD yüzde 9, Almanya’da yüzde 5, İngiltere’de yüzde 10 ve Fransa’da yüzde 3 dolayında açıklandı.
En çok yurtdışı çıkış var. Harcama yapan ilk 10 ülke içinde, Avustralya be G.Kore yüzde 9’ar, İtalya yüzde 3 büyüdü. Diğer yandan Rusya yüzde 37 kayıp yaşarken, Kanada’da yüzde 2 gerileme gördü.
Diğer ülkeler yurt dışı trafiği ve harcaması artanlar içinde; yüzde 38 ile Mısır, yüzde 27 ile Arjantin, yüzde 19 ile İspanya, yüzde 16 ile Hindistan, yüzde 15 ile Tayland, yüzde 15 ile Ukrayna dikkat çekti.