DMO Bazı Ülkelerde Sorgulanıyor
İsveç’teki Umea Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Cenk Demiroğlu, turizmin geliştirilmesinde önemli rol oynayan DMO’ların (Destination Management Organizations-Bölgesel Yönetim Organizasyonu) bazı ülkelerde sorgulanmaya başladığını belirtti.
İstanbul Sultanahmet’teki Grand Yavuz Otel’de, Azerbaycan, Malezya, İran ve Kamerun’dan turizm uzmanlarının katılımıyla DMO Çalıştayı’na liderlik eden aynı zamanda TUYED üyesi de olan Prof. Dr. Demiroğlu, “DMO’lar henüz tam olarak büyüyüp gelişmemişken, dünyada farklı tartışma ve uygulamalarla karşımıza çıkmaya başladı. Örneğin ABD’de bazıları ‘DMO’lar gereksiz kapatılsın’ ya da outsource etsin derken, İtalya Cortina’daki DMO kapatıldı. Öte yandan bazı Avrupa ülkelerinde özel DMO şirketleri kuruluyor. Bu özel şirketler DMO’yu tıpkı otel yönetir gibi profesyonelce yönetmeye talip” diyor.
İstanbul’da gerçekleştirdikleri DMO Çalıştayı’nın çıkış noktası hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demiroğlu şunları söyledi: “İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İş birliği Daimi Komitesi) 57 üye ülkede turizmi geliştirmek istiyor. Üye devletlerin refahını artırmaya yönelik programlar hazırlayıp, öneriler sunuyor. Üye ülkelerden Azerbaycan’ın turizm bakanlığına denk gelen Azerbaycan Turizm Agentiği, pilot bölge seçtiği Aran için uygulanabilir bir turizm modeli hazırlanması için İSEDAK üyesi ülkelere çağrı yaptı. Bu çağrıya çeşitli kurum ve kuruluşlar teklif verdi. Öğretim üyesi olduğum İsveç’teki Umea Üniversitesi olarak sunduğumuz yönetişim modeli kabul edilince 1 Nisan’da çalışmalara başladım.
“Türkiye Öğretirken Öğreniyor”
İSEDAK’ın başlatılacak bir proje için en az üç üye ülkeden katılım şartı aradığını hatırlatan Prof. Dr. Demiroğlu açıklamaları şöyle sürdürdü: “Azerbaycan’ın yanı sıra, İran ve Kamerun’un ‘biz de varız’ demesi üzerine çalışmalara 1 Nisan’da başladık. Türkiye ve Malezya turizmde önemli aşamalar kaydettiği için onlar da deneyimlerini aktarmak amacıyla projeye dahil oldu. Ülkemizde yakın zamanda devreye alınan Turizm Geliştirme Ajansı’nı bazı açılardan DMO olarak kabul edebiliriz. Bunun dışında ne yazık ki Türkiye’de başkalarına gösterebileceğimiz bir DMO modelimiz yok. Projeye dahil olan ülkelerden 30’u aşkın uzmanla yüz yüze yapılan görüşmeler yaptık. İstanbul’daki yaptığımız iki günlük tartışmanın çıktılarını 31 Ekim’de gözden geçireceğiz. Çalışmanın sonunda bir destinasyon yönetişim modeli hazırlayacağız bu da İSEDAK’ın 14’ncü Turizm Çalışma Grubu toplantısında açıklanacak. Tüm bu çalışmalar Türkiye’nin DMO konusunda başkalarına öğretip, diğerlerin yaptıklarından da önemi dersler çıkarmasına yol açacak.”
DMO’lar konusunda kamu kesiminden talep geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Demiroğlu bu gelişmenin çok önemli olduğunu belirterek “2007 yılında hazırlanan Turizm Strateji Planı iyi bir çalışmaydı arkası gelmedi. 2017’de yapılan Turizm Şurası’nda ise dile getirildiği üzere, Türkiye’de kamu kesimi DMO eksikliğinin farkına vardı Turizm Geliştirme Ajansını kurdu. Devletin üst kademelerinin bu işin sahiplenilmesi, bizleri çağırıp yardım istemesini çok önemsiyorum. Biz de bölgesel ajans yapısı kurulmasının örgütsel sonuçlarını göstermek istiyoruz. Bu arada DMO denince bazılarının aklına sadece marketing-pazarlama geliyor. Oysa pazarlama işin küçük bir parçası. İşin önemli kısmının işletme ve yönetim olduğunun akıldan çıkarılmaması gerekiyor.”
Grand Yavuz Hotel Genel Müdürü Mert Okan, DMO Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyip, Osman Cenk Demiroğlu ile birlikte objektiflere poz verdi. Çalıştaya katılan turizm uzmanları İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nü ziyaret edip bilgi aldıktan sonra, Tarihi Yarımada turu yaptı. Turizm uzmanları akşam yemeklerini de Sultanahmet’teki Ottoman Hotel bünyesindeki Matbah Restoran’da yedi.
Gm Dergi’nin diğer haberleri için tıklayın.