Çinliler Ülkemizde En Çok İstanbul’u Tercih Ediyor
Turizmci Fahrettin Çiçek, Çin halkının yüzde 8’inin pasaport sahibi ve dünyanın en hızlı büyüyen turizm kaynak pazarı olduğunu belirtti. Çinli ziyaretçiler ülkemizde en çok İstanbul’u tercih ediyor, dedi.
Çin dünyanın en kalabalık ülkesi ve dünya turizm pazarının çekim merkezi durumuna ulaştı. Çiçek, Çin’deki turizmcilerle iş birliği görüşmeleri için ülkeye gitti. Çin’in en önemli turizm portallarında Türkiye ile ilgili bilgilerin yer aldığını söyledi. Çiçek, Türkiye’nin turizm endüstrisinin yarınlarını planlamada geç kalmaması gerektiğini de ekledi.
” Çinlilerin aktif olarak uluslararası turizm hareketine katılması, çalışanlara tanınan ücretli izin hakları ile hızlandı. Özellikle mart-nisan dönemi bölgemiz için çok önemli. Diğer çekim merkezleri, Kapadokya, Antalya, Fethiye, Pamukkale, İzmir ve Alaçatı. Ülkemizi ziyaret edenlerin yüzde 27’si Türkiye tatilleri için 8 ile 10 bin dolar harcıyor. Gelenlerin yüzde 47’si gibi yarıya yakın bir bölümü 6 ile 10 gün arası bir sürede ülkemizde kalıyor.”
Kültür Turlarında Ürün Çeşitlenmesi Sağlanmalı
Çiçek, Çin kaynak pazarının gelişmesi için iki ülke arasında uçuş sayıları ve koltuk kapasitesi dengeli bir şekilde artırılmalı, dedi. “Türkiye kültür turlarında mutlaka ürün çeşitlenmesi sağlanmalı. Kültür turu rotalarında gastronomi ve adrenalin tutkusu gibi içerikler birleştirilmeli. Böylece daha fazla Çinli turisti ülkemize çekebiliriz” dedi.
Çinli Gezginler Seyahatte Nasıl Bir Devrim Yaratıyor?
Tüm küresel seyahat harcamalarının yüzde 19’u. Bunu ABD’deki en büyük ikinci pazar olan pazarla karşılaştırın. Amerikalı gezginler karşılaştırıldığında 135 milyar dolar harcıyorlar. Çin turizminin ne kadar önemli olduğu açık. Rakamlar 2030’da Çinli turistler tarafından 400 milyon dış seyahat yapıldığını öne süren tahminlerle birlikte artmaya devam ediyor.
Çinli turistlerin farklı ihtiyaçları var
Peki, seyahat şirketleri Çinli gezginlerin sağladığı büyük fırsatlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabilir? Başarı için dikkate alınması gereken bazı benzersiz özelliklere sahiptirler. Özel bir fark, mobil ödemeleri kullanma eğilimleridir.
Çin bu alanda öne geçiyor. 2017’de, Çin’deki akıllı telefon kullanıcıları arasında yapılan mobil ödemelerde penetrasyon oranı yüzde 46 idi. Kuzey Amerika’nın iki katı. Çin’de, mobil çok yakında varsayılan ödeme yöntemi olmaya ayarlanmıştır. Şu anda, tüm küresel mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 60’ından fazlası Çinli.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Çinli tüketicilerin kasada cep telefonlarına ulaşma eğilimi, seyahat ederken bir etkiye sahip. Çinli turistlerin bu yoldan ödeme yapma olasılıkları beş kattan fazla. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, Çinli yolcuların yüzde 61’i, diğer ulusların gezginleri için sadece yüzde 11 ile