We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler ÇAĞLAR: “AKDENİZ ÇANAĞININ TURİZM BAŞKENTİ ANTALYA”

ÇAĞLAR: “AKDENİZ ÇANAĞININ TURİZM BAŞKENTİ ANTALYA”

GM Haber Merkezi

TRT Radyo 1’de yayınlanan Ekonomi Günlüğü programına konuk olan IC Hotels Green Palace & Residence Genel Müdürü İsmail Çağlar, turizm gündemini değerlendirdi. Çağlar, üç bayramın üst üste gelmesi ile 2024 sezonunun erken başladığını ve şimdiden beklenen rakamların üzerinde bir turizm hareketliliği olduğunu belirtti.

IC Hotels Green Palace & Residence Genel Müdürü İsmail Çağlar, Türkiye’nin 2024 sezonu hedefi olan 60 Milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefinin büyük bir özgüvenle belirlendiğine dikkat çekerek, “Ben bu hedefi gerçekçi buluyorum. Zaten Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yapılan açıklamada 2024’te tüm turizm sektörünün pandeminin etkisinden kurtulacağına ve turizm hareketliliğinin yüzde 2 artacağı söylendi. Geçen sene de 55-56 milyar dolar gibi bir gelir elde edildi. Bu sene de bu hedefin büyümesi gayet mantıklı. İlk çeyrekte de bunu gördük. 4 ayda 10 milyon dolar gibi bir gelir elde ettik. Göstergeler de bu hedefe doğru gidildiğini bize işaret ediyor. Bugün itibariyle girmiş olduğumuz yüksek sezona baktığımızda hedeflerimizin önceliği Alman pazarında büyüme olarak belirlendi. 7 milyon Alman turist ağırlama hedefimiz var. Şu an bu pazarda hedefe yönelik belirleyici rakamlar oluşmaya başladı. Rusya’da ne yazık ki savaştan kaynaklı olarak pazar açısından daralma söz konusu. Ukrayna pazarı tamamen bitmiş durumda. Turizmcilerimiz buna paralel olarak başka ülkelerde çalışmalarını sürdürüyorlar. Ortadoğu’daki savaş nedeni ile hem İsrail pazarında hem de yakınlardaki diğer ülkelerde azalma söz konusu. Bu durumların etkilerini de alternatif pazarlarla dengelemek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Çağlar, erken rezervasyonlar kişi başı gelirde bir düşüşe neden olduğunu belirterek, “Geçen sene ve bu sene kişi başı gelirde yüksek bir hedef konuldu ve planlanandan önce erken rezervasyon dönemini kapatma durumunda kaldık. Bu duruma sadece oteller olarak değil, destinasyon olarak bakmak lazım. Türkiye’nin Akdeniz çanağında yer alan diğer destinasyonlar arasında zirveye gelmesi kişi başı gelirlerin artması ile mümkün olacak. 1 Milyon 834 bin yataktan bahsediyoruz. Bunun neredeyse yarısı Antalya’da. Ki artık bugün Antalya’ya rahatlıkla Akdeniz çanağının turizm başkenti diyebiliriz” dedi.

Turizmcilerin en büyük sıkıntılarının insan kaynağı ve altyapı olduğunun altını çizen Çağlar, “Balıkesir’den Mersin’e kadar olan bölgenin tamamında son dönemlerde inanılmaz yatırımlar gerçekleşti. Bu yatırımlar beraberinde insan kaynağı ve altyapı sorunlarını getirdi. Turizm, yerinde ihracatın yapıldığı tek sektör. Bu nedenle altyapı, insan kaynağı, yapı ve doğanın birbiri ile tamamen eşlenmiş olması lazım. Özellikle insan kaynağı çok önemli ve bizim inanılmaz bir şekilde buna ihtiyacımız var. Pandemiden sonra çok fazla insan sektörü terk etmek durumunda kaldı. Bunun yerini doldurmak için de devlet ve özel sektörün çok sıkı bir şekilde beraber çalışması gerekiyor. Altyapı konusunda da önce pilot bölgelerin oluşturulup daha sonrasında yatırımın yapılması gerekiyor. Altyapı dediğimiz zaman da sadece inşaat değil; insan kaynağı, eğitim olanakları, ulaşım gibi faktörleri de birlikte düşünmemiz gerekiyor turizmi yerinde ve sürdürülebilir kılmak için. Bizim turizmciler olarak tek sıkıntımız bu” dedi.

Yatırımların sadece Antalya ve Ege ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Turizm segmentlerine baktığımızda spor, sağlık ve kültür gibi bunların hepsi hedeflerine yönelik bir konaklama tesislerine ihtiyaç duyuyor. Sadece kıyı kesimlerine değil, Anadolu’nun iç kesimlerine de yönelmeliyiz. Örneğin Göbeklitepe gibi mucizemiz var. Bu bölgeye yönelik ziyaretlerin tam anlamda yapılabilmesi için doğru altyapı gerekiyor, ulaşım ve konaklama tesisleri gerekiyor. Bütün turizm segmentlerinin 12 aya yayılması için yatırım ve planlama gerekli” ifadelerinde bulundu.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.