We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler “Bodrum’da ekonomik seçenekleri artıracağız”

“Bodrum’da ekonomik seçenekleri artıracağız”

GM Haber Merkezi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un turizm politikalarını ve çalışmalarını anlattı. Akdeniz’in en önemli ‘Luxury Turizm’ destinasyonu olma yolunda ilerleyen Bodrum’da ekonomik seçenekleri de artırmak istediklerini belirten Aras, Turizm Eylem Planı ile çözüme kavuşacak konuları ve detaylarını anlattı.

Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum, Hollanda’nın Turizm Fuarı Vakantiebeurs Utrecht’te yerini aldı. Fuarda GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin sorularını yanıtlayan Aras, önümüzdeki dönemde turizm politikalarını anlattı. Aras ayrıca, “Antalya ile kardeş şehiriz. Antalya ve Muğla birlikte çalışmak durumunda olan destinasyonlar. Ben bundan sonraki süreçte Antalya ve Muğla’nın ortak çalışmayla Antalya Turizm Fuarı’nda büyük bir enerji vererek hem uluslararası hem ulusal ölçekte çok büyük bir etki yaratacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras altyapı çalışmalarının altını çizerek, “Turizm ekonomisi, Muğla’nın tüm ilçeleri için çok önemli. Bu yüzden turizme dönük çalışmaları artırdık. Birinci olmazsa olmazımız, altyapı. Bölgede beklenmeyen bir nüfus artışı oldu. İnsanlar Bodrum’da, Muğla’nın ilçelerinde yaşamak istiyorlar.  Buralardaki altyapı eksiklikleri kentsel sorunlara yol açtı ve turizmi negatif etkiliyor. Biz bunun için, Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Bodrum’da bir atılım başlattık. 4 tane ileri biyolojik arıtma tesisi yapıldı, 600 bin kişilik kapasitesi var. Büyük bir çalışmayla kanalizayon şebekesi tamamlandı. Şimdi üstyapının toparlanması önemli. Çünkü turist geldiği zaman kentte sorunlarla boğuşmak istemiyor, trafik istemiyor, çöp istemiyor. Rahat bir plajda yaz tatili yapmak, denize girmek istiyor. Bütün bunlar için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SEZONU UZATMAK İÇİN UÇUŞLARI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”

Turizm politikalarında uçuşların da kritik rol oynadığına dikkat çeken Aras, “Bodrum ve Dalaman’daki havalimanlarına uçuşların  artması çok önemli. Sezonu uzatmak için bunları sağlamak zorundayız. Altyapı sorunlarını çözüp ulaşım imkanlarını artırırsak bunlarla birlikte otellerimizin fiyat skalasında bir regülasyon yapılırsa önümüzdeki yıllar çok daha verimli olacak” şeklinde konuştu.

“HERKES KAFASINA GÖRE DAVRANMASIN”

2023 yılında Bodrum turizmini etkileyen faktörleri açıklayan Aras, “2023 yılından beklentimiz yüksekti çünkü 2022 çok iyi geçmişti. Fakat 2023 yılında fiyatların yükselmesi ve depremin etkileri negatif yansıdı. Sezon başında 5 ay kaybettik sonrasında fiyatlar regüle edildi ama artık zaten haziran-temmuz ayını bulmuştu. Bu sene sezona, bunların farkında olarak giriyoruz” dedi.

Ortak politikalar belirleme kararı alındığını anlatan Aras, “Operatörlerle bunu değerlendirdik. Uluslararası operatörlerle, otelcilerle, acentelerle, yerel yönetimlerle ve bakanlığımızla oturup ortak bir politika belirlemeye karar verdik. Bu en büyük problemimiz, herkes kafasına göre davranmasın” diye konuştu.

“ATF’DE ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BULUNMAK İSTİYORUZ”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras turizm sektörü için fuarların önemli olduğunu söyleyerek, “Yurt dışında; Londra, Berlin, Moskova bizim için önemli fuarlar. Biz bunları Türkiye’de de yapmak durumundayız.  Antalya’nın son zamanlarda yükselen bir trendi var, bunun farkındayız. Antalya Turizm Fuarı; ulaşım imkanları, otel imkanları, konaklama imkanları açısından altyapısı çok güçlü bir fuar. Biz Muğla, Bodrum ve Muğla’nın ilçeleri olarak ATF’de çok güçlü bir şekilde bulunmak istiyoruz. Antalya’yı çok önemsiyoruz çünkü biz kardeşiz. Antalya dolunca, Muğla ve Bodrum’a tekrar turist geliyor. Dolayısıyla Antalya ve Muğla birlikte çalışmak durumunda olan destinasyonlar. Ben bundan sonraki süreçte Antalya ve Muğla’nın ortak çalışmayla Antalya Turizm Fuarı’nda büyük bir enerji vererek hem uluslararası hem ulusal ölçekte çok büyük bir etki yaratacağını düşünüyorum” dedi.

Siz aynı zamanda turizm kökenli bir belediye başkanısınız. Belediyecilik ve turizm belediyeciliğinin ayrıştığını düşünüyorum. Bu perspektiften projelerinizi anlatır mısınız?

Altyapı çalışmalarımız bittikten sonra bir ‘Turizm Eylem Planı’ yapacağız. Bodrum’un Turizm Eylem Planı’nı Prof. Dr. Muharrem Tuna ile hazırlıyoruz. Şu anda anketler başladı, veri toplayacağız ve Bodrum’un turizm niteliğinin kaybolmasını engelleyecek politikalar üreteceğiz. Bu çok önemli ama sadece Bodrum yetmiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de turizm vizyonu ve bakış açısıyla yönetilmesi gerekiyor.  Belediye hizmetlerinin yüzde 72’si büyükşehir belediyelerine ait.

Turizm belediyeciliğinin en önemli ve hassas noktaları neler?

Misafirperverlik, ev sahipliği ve turiste yaklaşım çok önemli konular. Esnafından taksicisine, rehberinden belediyesine kadar herkes turizmci olduğunun farkında olmak zorunda.

Mesela, inşaat önemli bir sektör ama turizmden besleniyor. Turizm olmasa inşaatlar da beslenemez. O yüzden bütün sektörler turizme saygı duymak durumunda. Kentliyle turistin entegrasyonu da çok önemli bir nokta, kentliler turistten rahatsız olmamalı. Birinci öncelik, farkındalık ve turizm kültürü oluşturma çalışmalarının yapılması. ‘Çok kalabalıklaştı’ serzenişleri ile bunları yaşıyoruz ve bu durumdan turizm sektörü etkileniyor. Entegrasyon nasıl olur? Turizmden kentin tüm paydaşlarının pay alması gerekiyor. Tarım, inşaat, hizmet sektörü ve esnafa kadar herkesin turizmden nemalanması gerekiyor. Bu bizim için bir politika ve bunu yapıyoruz.

Bu politikamızın ikinci ayağı sezonun uzatılması. Kısa dönem turistin tatil dönemi temmuz-ağustos ayıdır. Erken ve geç sezonda yabancıyı oraya çekmenin yollarını aramalıyız. Turizm Bakanlığı’mız bu konuda inanılmaz çalışmalar yapıyor. TGA’yı çok eleştirenler var ama ben katılmıyorum, şu an doğru politikalar üretiyor. Ülkenin kaynaklarını doğru kullanıyor, dünyanın her yerinde çok önemli reklam kampanyaları yürüyor. Bu bir güçtür. Pandemi döneminde biz bunu yaşadık. Safe turizmi dünyada belki ilk devreye sokan, Sayın Bakanımızın turizmci vizyonu sayesinde, Türkiye oldu. Salgın sonrası da Türkiye çok çabuk toparlandı. Şimdi de TGA, Kültür Yolu ve gastronomi rotalarıyla tanıtım ataklarına kalkıyor. Ben bu tanıtımların TGA tarafından yapılmasını doğru buluyorum.

Turizm Eylem Planı ile çözümünü bulacağımız bir başka nokta da, ekonomik turizm seçeneklerinin azalmış olması. Yataklar azaldı, odalar azaldı, oteller kapanıyor, lüks otellere ve rezidanslara dönüşüyor. Çok önemli dünya markaları Bodrum’a geliyor, marinalar zaten var. Avrupa’nın ve belki Akdeniz’in en önemli ‘Luxury Turizm’ destinasyonu Bodrum olmak üzere. Bunun halkı ve ortalama turizm tesislerini rahatsız etmemesi lazım. Buradaki politikayı da turizm eylem planı ile ortaya koyacağız.

Bodrum olarak yatak kaybediyoruz, bu uçak kaybetmemize yol açıyor.  Bunun çözümlerini arıyoruz. Bodrum, Muğla, Didim, Aydın, Antalya gibi şehirler Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri, ortak hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Ben turizmci bakış açısının, turizm vizyonunun yerel yönetimlerde hakim olması gerektiğine inanıyorum.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.