Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Turizmin potansiyelinden daha fazla yararlanabilmek, turizmi yalnızca bir ekonomik güç olarak görmek ve sadece politikalar bazında ele almak yerine adeta bir yaşam tarzı haline getirebilmek; sektörden her anlamda maksimum faydayı elde etmek isteyen ülkeler için elzemdir.” ifadesini kullandı.
Turizm sektörünün, dünya genelinde 1,2 milyarın üzerinde turist sayısı ve 1,4 trilyon dolara yakın gelir oluşturan bir güce kavuşan, en hızlı gelişen sektörlerden birisi olduğunu belirten Kurtulmuş, ekonomik kalkınma, istihdam, tarih ve kültür mirasının korunması, çevre duyarlılığı, ülke imajı gibi pek çok alana doğrudan bu sektörün etki edebildiğine dikkati çekti.
Kurtulmuş, ilk kez 2012’de bir milyar sınırını aşan turist sayısının, 2030’da 1,8 milyara ulaşmasının, ziyaretçilerin büyük bölümünün gelişmekte olan ülkelere yönelmesinin, bu kapsamda turizmin, gelir oluşturan gücünün artarak devam etmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Türkiye’nin, uluslararası düzeydeki rekabet gücünü, pazar payını ve marka değerini arttırmaya çalıştığına değinen Kurtulmuş, 2016’daki düşüşe rağmen 2017 verilerindeki hızlı yükselişle Türkiye’nin, bu alandaki yerini, gücünü ve etkisini adeta teyit ettiğini aktardı.
“TOPLUMDA TURİZME YÖNELİK BİLİNÇ VE FARKINDALIK OLUŞTURULMASI”
Bakan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun, 1967’yi “Pasaporttan Barışa, Uluslararası Turist Yılı”, 2002’yi “Uluslararası Eko Turizm Yılı” ilan ettiğini, ilgili temalarda farkındalık oluşması için dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenlenmesinin amaçlandığını vurguladı. Kurtulmuş, 2017’nin de turizm konulu bir temayla ilişkilendirilerek “Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Yılı” olarak ilan edildiğini ve dünya çapında turizmin rolünün altı ana başlık çerçevesinde açıkladığını bildirdi. Kurtulmuş, bu başlıkların “Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme”, “Toplumsal Kapsayıcılık, İstihdam, Yoksulluğun Azaltılması”, “Kaynakların Etkin Kullanımı, Çevrenin Korunması ve İklim Değişikliği”, “Kültürel Değerler, Çeşitlilik ve Kültür Mirası”, “Karşılıklı Hoşgörü, Barış ve Güvenlik” olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Bu doğrultuda turizmin potansiyelinden daha fazla yararlanabilmek, turizmi yalnızca bir ekonomik güç olarak görmek ve sadece politikalar bazında ele almak yerine adeta bir yaşam tarzı haline getirebilmek; sektörden her anlamda maksimum faydayı elde etmek isteyen ülkeler için elzemdir. Mimariden modaya, sanattan yeme-içme kültürüne kadar pek çok alanın turizmle ilişkilendirilmesi sağlanarak, toplumda turizm sektörüne yönelik bilinç ve farkındalık oluşturulması elzemdir. Gelişmişliğin, refahın, uzlaşma kültürünün en önemli bileşenlerinden olan turizmin bireysel, toplumsal ve küresel düzeyde daha çok zenginlik ve barışa vesile olması dileğiyle, 27 Eylül Dünya Turizm Günü kutlu olsun.” AA