Aziz Güngör: “Kurvaziyer Gemileri Liman Arayışında !
GM Talks, dünkü yayını ile limanlara uzandı. Dünyadaki ve ülkemizdeki kurvaziyer turizmini ve limanları, Ege Port Genel Müdürlüğü ile Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan ve Karadağ Limanlarını da içeren Global Ports Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü olan Aziz Güngör ile sizler için değerlendirdi.
Aziz Güngör ile limanları ve kurvaziyer turizmini geniş bir perspektif ile ele alan Gm Talks, covid-19 sürecinde kurvaziyer gemilerinin durumunu ve sektörün pandemi sonrasını irdeledi. Ve belki de bir çok turizm profesyonelinin bilmediği konuları konunun uzmanı ve sektörde uzun yıllar deneyime sahip Aziz Güngör ile gündeme getirdi.
Kurvaziyer Turizmi 2020 yılında Toparlanmaya Başlamıştı Ki….
Güngör kurvaziyer turizm ile ilgili olarak konuya kısa bir durum değerlendirmesi yaparak başladı. Güngör; ” Türkiye’nin kurvaziyer turizminde en iyi yılı, bin 900 gemi seferiyle 2.3 Milyon turistte ulaştığımız 2013 yılıydı.Kurvaziyer turizm, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nden sonra ciddi bir yara aldı. 2013 yılındaki 2.3 Milyon kurvaziyer turisti yaklaşık 200 Bin yolcu sayılarına kadar düştü. 2020 yılında toparlanmaya başlamıştık ki, Covid-19 salgını ortaya çıktı. Şubat aylarında Asya – Pasifik’te ortaya çıkması bize olumlu rezervasyon olarak dönmüştü, ancak sonrasında ise salgının küreselleşmesi ile şu an biz de de faaliyetler durdu.” dedi.
Kurvaziyer Gemileri Güvenli Liman Arayışında
Selçuk Meral’in “Korona Virüs süreci içerisinde kurvaziyer gemileri, Laid-Up yani güvenli liman arayışında değil mi?” sorusuna ise; “Covid-19 küresel bir kriz haline gelince gemilerin, denizde tek başına demirde kalabilir ve üzerinde az sayıda personelle minimum giderle bekletilmesi durumuna Laid Up deniliyor. Covid-19 sürecinde Dünya’daki 425 gemi de servis dışı kaldı. Bu gemiler de şu an kendilerine güvenli liman yani yer bulma arayışındalar. Ülkeler ise kendilerini korumak adına büyük bir kalkan yarattılar ve bu gemileri kabul etmediler. İtalya, İspanya ve Yunanistan ise bu gemilere kurvaziyer limanlarını açtılar. Bu gemiler limanlara yanaşmadan önce iki hafta karantinada kalıyorlar. Bu nedenle bir risk taşımıyorlar. Devletin sağlık görevlilerinin yaptığı kontrol sürecinin ardından hastalık olmadığı belirtiliyor ve limanlara gemilerin yolcusuz yanaşmalarına izin veriliyor. Ve gemi limanda olmasına rağmen sıfır temas politikası uygulanıyor.” dedi.
Türkiye’ye De Yoğun Laid-Up Talebi Geldi
Bu kurvaziyerlerden liman arayışlarında Türkiye’ye de yoğun bir talebin geldiğini belirten Güngör, şu an ki sınır politikalarımız gereği bunun çok mümkün olamadığını dile getirdi. Ve konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı. Güngör;” Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile hem şirket olarak hem de meslek örgütleri aracılığıyla resmi girişimlerde bulunduk. Bu konuda devletin kararı önemli. Biz hem insani anlamda hem de bu zor günlerinde yapacağımız yardımlar ile onların yanlarında olmalıyız ki gelecekte mutlaka bize bu durum olumlu şekilde yansıyacaktır. ” şeklinde konuştu.
GM TALKS Aziz Güngör’ün Canlı Yayın Konuğu olduğu programın Tamamına Ulaşmak İçin Tıklayınız !