We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Avrupa Türkiye’nin kışlayanı olur mu?

Avrupa Türkiye’nin kışlayanı olur mu?

GM Haber Merkezi

GM Dergi-Özel Araştırma Haberi

Sektörün gündemi Avrupa pazarı ve Kış ayları. İspanya’nın “ Kışlayanlar” diye tabir ettiği kesim. Kimileri kış aylarında Antalya Avrupalı turistleri ve emeklileri ağırlayacak diyor, kimileri ise beklenen patlama olmaz, rehavete kapılmayın, emin adımlarla ilerleyin, personelinizi kış aylarında koruyacak istihdam politikaları geliştirin, revize edin.

Evet, pandeminin ardından iki yılın acısını çıkaran Avrupalı turistin yükselişi, Türk Turizmcilerinin yüzlerini 2022 sezonunda güldürdü ve sonbahar ayılarında hatta Kasım 15’e kadar da güldürmeye devam edeceği de sektör tarafından kabul gören bir gerçek.

Tüm sektör profesyonellerinin en büyük dileğidir kışın da otelleri açabilmek, istidamı devam ettirebilmek…Ancak şu an Avrupa pazarı ve kış ayları tam bir soru işareti gibi durmuyor mu?

Biz de GM TURİZM VE YÖNETİM olarak gündemi meşgul eden “KIŞ AYLARINDA TÜRKİYE’DE AVRUPALI TURİST TATİL YAPAR MI?” sorusunun cevaplarını tüm yönleriyle araştırarak sizlerle paylaştık.

Avrupa’da bir enerji krizi olduğu bir gerçek ancak, enerji için hem Almanya hem de İngiltere hükümetleri vatandaşlarına destek paketlerini açıklıyor ya da planlıyor. Ülkeden ülkeye değişmek üzere kişi başına 300 ile 500 euro arasında destek veriliyor. Bu koşulda ekonomik anlamda Avrupa dara düşer mi, bize gelir mi?
Evet, Avrupalı turist, sonbahar- kış aylarında Antalyamıza ve Türkiyemize gelmeye devam edebilir, ancak bunun sebebi olarak sadece enerji krizi olmayacaktır, pandemi de “Güvenli Turizm Sertifikası” ile fark yaratan Türkiye’nin değişen algısının da katkısı olacaktır.

Edindiğimiz bilgilere göre ise; Almanlar için “dış pazara tatile gidin” diyerek ayrı bir bütçe ayrılmış değil şu an da. Bazı kuruluşların kendi kendilerine, “Ülkenizde durup gaz kullanacağınıza Türkiye’ye gidin tatil yapın daha ucuza gelir” şeklinde sunuyor olduğu doğru. Ama şu an tur operatörlerinde bunun reel karşılığı ise “kış için akış olmadığı yönünde” olsa da turizm pandemi ile birlikte sürprizlere açık bir sektör konumuna gelmiş durumda.
Bunun da en büyük etkenin Avrupa pazarının değişen dinamikleri. Yetkililer, pandeminin en büyük etkisi olan rezervasyonda “son dakika” kavramının yerleştiği. Bu pazarlarda iki hafta kala tatiline karar verdiğinin sektör tarafından göz ardı edilmemesi.

İNGİLİZ PAZARI ANTALYA’DA 2024 VE 2025 ‘DE İKİNCİ ANA PAZAR OLABİLİR

2023 Ayrıca İngiliz pazarındaki yetkilileri 2023 yılının iyi geçebileceğini tahmin edebildiklerini uçak kapasite artışlarından tahmin edebildiklerini ancak rezervasyona dönüşmediğini vurguluyorlar.
İngiliz pazarı yetkilileri ise 2022 yılında başlayan bu yükselişin devam etmesiyle, Almanların Türkiye’deki ikinci ana pazar tahtını 2023 yılında olmasa da 2024 ve 2025 yıllarında pazar dengelerinin bilhassa Antalya’da değişebileceğini ön görüyor.

Şimdi gelin bu konu seyahat acentelerinin yetkilileri neler diyor?

LMX Touristik Türkiye Genel Koordinatörü Serdar Bayraktar

“Zorluklarla başlayan bir 2022 yaz sezonun haziran ayından sonra toparlanması ve 2019 yılı verilerinin üzerine çıkması tüm sektörü çok mutlu etti. Artık yavaş yavaş yaz sezonunu bitirmek üzere,
gelecek kış ve yaz sezonu planlamalarına başlamak üzeriyiz. Her iki dönem için sektör çok umutlu, ancak bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir. ‘Kışın çok güzel bir sezon geçireceğiz,
Avrupalı turist kendi ülkelerindeki enerji krizi ve hatta devletlerinden aldıkları yardımlar sayesinde Türkiye de uzun tatil yapacak, böylece evinde tasarruf sağlayacak ve kış sezonunu kayıpsız atlatacak’
Peki bu tatilini nerede yapacak ? Türkiye’de mi ? Diyelim ki Türkiye’de yapacak veya yapmaya kararlı. Şu ana kadar kış rezervasyon akışı hiç de öyle demiyor?
Acaba aldıkları yardımlarla tatile mi giderler, yoksa biraz da tasarruf mu edip yaz tatilini mi planlarlar?
Mutlaka kışın gelecek olan turist olacaktır. Her yıl olduğu gibi yine bir kesim tatilini Türkiye’de geçirmek için planlama yapacaktır.
Ama gelecek olan yolcular maalesef kış döneminde en uygun olan paketleri seçecektir, bu son günlerde gündem olan uygun fiyatlı paketler, bunlar hep var olacak, adı ister kış paketi ister shopping paketi olsun. Benim görüşüm bu fiyatlara müşteri gelir ama öyle beklenildiği gibi bir patlama olmaz.
Bir de unutulmaması gereken bir unsur var… Müşteri, Türkiye için vereceği aynı fiyata, kış boyunca güneş garantisi olan Mısır’da tatil yapabilir. Yaz ile ilgili ön görülerimizi daha sonraya bırakalım..”

Limak Holding Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu

A Para Ekonomi Notları programında konuşan Kavaloğlu, “Medyada yansıtılan kadar büyük bir akış olacağını düşünmüyorum. Çünkü halihazırda Avrupalı turistler yumuşak iklim koşullarından kaynaklı olarak tercihlerini Antalya’dan yana kullanıyor. Bu süreçte tur operatörlerinin yapacağı yeni paket turlar ve havayolu firmalarının uçuşlarının devamlılığı sağlaması turizmciler açısından çok önemli, herhangi bir kısıtlama olmaması durumunda geçtiğimiz sezonlara oranla Türkiye ve Antalya’ya gelen turist sayısında belli bir artış bekleniyor.”

“Kışlayanlar” la birlikte
Yeni bir yapı gelişebilir

AKTOB Eski Dönem Başkanı Yusuf Hacısüleyman

“Avrupa’da veya bizim kaynak pazarlarımızın en büyüklerinden olan Almanya’da enerji fiyatlarının çok yüksek olması kendi deyimleriyle‘’ hane başına dört haneli bir sayıya gelecek olması’’ ciddi bir korku beklentisi yarattı. Belki daha önce İspanya’da gördüğümüz 3-4 ay konaklamalı, ‘’kışlayanlar’’ diye adlandırdığımız, bize de kışlayanlar olabilme olasılığı bulunmakta. Kış için böyle bir turizm çeşidi gelişebilir. Shopping’in dışında enerji turizmi de diyebileceğimiz yeni bir yapı gelişebilir. Bence Türkiye turizmi de 2023’te tekrar önemli bir rol oynayacak. Bekleyip göreceğiz, gördüğümüze göre hareket edeceğiz. Ya çok iyi bir yıl olacak ya da yine dikkatli olmamız gereken bir yıl olacak.”

Der Touristik Kontrat Müdürü Ebru Akşahin,

“Pandemiden sonra turist alışkanlıklarında değişiklikler fark edildi. Artık herkes son dakika rezervasyon yaptırıyor, erken rezervasyon sistemi bu süreçte yoğun işlemiyor. Bulunduğumuz ayı doldurarak ilerliyoruz. ‘Enerji maliyetlerinin Almanya’da artması bize etki edecek mi?’ sorusuna ancak Ekim ayında cevap verebilmek doğru olmaz mı?
Henüz bunu söylemek için çok erken, devam eden bir süreç değil mi? Fakat, Alman misafir profilini birazcık tanıyorsak şöyle düşünmek lazım, her ülke ekonomik kriz yaşıyor. Bunun sonucunda ne yapıyor? Kendi içinde tasarruf yaparak onu dengelemeye çalışıyor.
Alman turistler ekonomik olarak daha güçlü ve dirençli dolayısıyla bu kriz onları uzun süreli kış konaklamalarına ikna eder mi ?
Bunun bir katkısının olup olmayacağı, rezervasyon akışını hızlandırıp hızlandırmayacağı ancak ekim ayında ortaya çıkacağı yönünde görüşler var.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.