81
IPK’nın ‘World Tavel Monitor’ araştırmasına göre ilk 8 ayda Asya’dan yurtdışı seyahatlerde 2 haneli artış yaşandı, Avrupa’ya olan seyahatlerde ise düşüş gözlendi.
Dünyanın en büyük turizm fuar ve borsası ITB Berlin’in her yıl IPK araştırma kuruluşuna yaptırdığı ve Mart ayındaki fuarda son halini açıkladığı “World Tavel Monitor” araştırmasının World Travel Monitor® Forums’un 3-4 Kasım 2016’da İalya’nın Pisa kentinde yaptığı toplantıda belirlenen ilk bulguları açıklandı.
IPK araştırmasına göre özellikle son yıllardaki terör saldırıları ile güvenlik konusunun öne çıktığı Avrupa’da kendi ülkesinde ve Avrupa içinde tatil eğilimi artarken, Asya bölgesinden Avrupa’ya seyahatler de gerilemiş durumda.
Buna karşılık, dünya seyahat sektörünün en hızlı büyüyen bölgesi Asya’da yurtdışı seyahatlerde yılın 8 aylık diliminde iki haneli artışlar kaydedildi.
Asya’da yurtdışı seyahatlerde %11 artış var
IPK verilerine göre Ocak-Ağustos ayları arasındaki 8 aylık dilimde dünya genelinde yurtdışı seyahatleri yüzde 3,9 artarken Asya bölgesindeki yurtdışı seyahatleri ise yüzde 11 arttı. Aynı dönemde Asya’daki Asya bölgesi destinasyonlarına olan seyahatlerde ise yüzde 14 artış yaşandı.
Aynı şekilde Asya’dan Amerika kıtasına olan seyahatlerde yüzde 11’lik artış kaydedilirken, Asya bölgesinde Avrupa’ya olan seyahatlerde ise yüzde 1’lik gerileme olduğu dikkat çekti.
Terör Avrupa’yı vurdu
Ocak-ağustos ayları arasındaki 8 aylık dilimde diğer bölgelere yapılan seyahatlerde 2 haneli artışlar görülürken Asya’dan Avrupa’ya yapılan seyahatlerdeki bu düşüşte, Avrupa’da meydana gelen terör olaylarının da etkisi olabileceği tahmin ediliyor.
Bölgenin lokomotifi yine Çin
Asya’da ülkeler bazında seyahatlerdeki lokomotif ülke konumunu koruyan Çin, 8 aylık dilimde yurtdışı seyahatlerde yüzde 18’lik önemli bir büyüme kaydetti. Güney Kore’de de yurtdışı seyahatlerin yüzde 11 arttığı gözlendi.
Yaz ayları yüksek sezon
Asya bölgesindeki yurtdışı seyahatlerin 8 aylık dilimde yüzde 81’ini ise Haziran-Ağustos arasındaki seyahatler oluştururken, bu dönemdeki yurtdışı seyahatlerde yüzde 11’lik artış olduğu görüldü.
Aynı dönemden Asya çıkışlı yurtdışı seyahatlerde iş amaçlı seyahatler yüzde 7 artarken; yurtdışına akraba, arkadaş ziyareti ve diğer özel amaçlı seyahatlerde de yüzde 12’lik artış yaşandı.
Kıyı tatilleri %20 arttı
Öte yandan IPK verilerine göre, Asya’da kıyı tatillerinde de önemli bir artış olduğu gözlendi. Yılın 8 aylık diliminde Asya’daki kıyı tatili seyahatlerinde yüzde 20’lik bir artış oldu. Aynı dönemde Asya’da kendi ülkesinde tatillerde yüzde 15’lik, şehir turlarında yüzde 8’lik, turistik gezilerinde ise yüzde 2’lik artış oldu.
Geceleme ve harcamalarda düşüş var
Asyalıların ortalama geceleme sayıları bu dönemde 6 geceye inerken, seyahat başına ortalama harcamalarında ise yüzde 2’lik düşüş kaydedildi.
UNWTO verileri ile örtüşüyor
Bu verilerin Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verileri ile de örtüştüğünü ifade eden IPK yetkilileri, 2017’de de tüm olumsuzluklara rağmen Asya’daki yurtdışı seyahatlerinde yüzde 6’lık bir artış olacağını öngörüyorlar.
UNWTO verilerine göre de Asya-Pasifik bölgesindeki seyahatlerde ocak-eylül ayları arasındaki 9 aylık dilimde yüzde 9’luk artış gerçekleşti. 2015’in aynı döneminde ise bu artış yüzde 6 olmuştu.
UNWTO verilerinde Asya’daki yurtdışı seyahatlerin gelişiminde dört ana bölgedeki artışlar ise şöyle: Okyanusya yüzde 10, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Asya yüzde 9’ar, Güney Asya yüzde 8.
Diğer yandan bölgede en çok ziyaretçi artışı yaşayan destinasyonlar ise yüzde 36 ile Vietnam, yüzde 34 ile Güney Kore, yüzde 24 ile Japonya ve yüzde 15’lik artışla Sri Lanka oldu.
2017’de Asya’dan yurtdışı çıkışlı seyahatlerde yüzde 6’lık artış bekleyen IPK analistleri, dünya genelinde ise yüzde 4-5 arasında bir artış öngörüyor.