Butik otelleriyle ünlü İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı beldesi Alaçatı, ‘gürültü’ tartışmasıyla gündemde. Belde halkı ve otelcileri eğlence mekanı sahipleriyle karşı karşıya getiren ‘gürültü’ iddialarına karşı İzmir Valiliği tarafından yapılan “24.00’ten sonra müzik çalmayacak” düzenlemesi çare olmadı. Mekan sahipleri ile belde sakinleri arasında tartışma sürüyor.
Çeşme Gürültü Mücadele ve Çevre Koruma Derneği Olcay Cengiz Turan, “Açık ve yarı açık alanlarda müziğin kanun gereği 24:00 da bitmesi Alaçatı’ya tekrar eski popülaritesini getirecektir” derken, mekan sahipleri buna karşı çıkıyor. Öte yandan basında da “Bu karar Alaçatı’yı bitirir” iddiası ortaya atıldı.
Olcay Cengiz Turan’ın konuyla ilgili gazetemize gönderdiği açıklama şöyle:
“Alaçatı da Huzur ve Sükûnun merkezi olmaya devam etmelidir
Alaçatı’daki küçük otel, otel, pansiyon ve konutlarla, eğlence yerleri iç içe olup plansız bir yerleşim söz konusudur. Restoran, kahve, cafe dışında kalan, eğlence mekânlarının yüksek sesli müzik yapmaları sonucu oluşan gürültüleri yüzünden; evlerimizde dinlenmek, uyumak mümkün olmamakta, bölgemizdeki otel ve pansiyonları ücret iadesi talep ederek terk eden turistler her geçen gün artmaktadır. Diğer taraftan çocuklarımız uyuyamıyor, hastalarımız ve yaşlılarımız dinlenemiyor, sokaklarımızda gürültüden yürünemiyor.
Alaçatı’daki aşırı yüksek sesle gürültü yapan işletmelerin, yaptıkları gürültünün durdurulmaması,
1- Aile ve özel hayatlarımıza müdahale,
2- Sağlıklı çevrede yaşama hakkımıza müdahale,
3- Mülkiyet haklarımıza müdahaledir.
“Anayasanın 90. maddesine göre Türkiye’deki iç hukuk kurallarının üzerinde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı için bağlayıcı nitelikte olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8,13. Maddeleri ile 1 No’lu protokolün 1. Maddesi ihlal edilmektedir.
Alaçatı halkının evinde huzur içinde uyuma, barınma hakkı
Alaçatı halkının, akşam saatlerinden başlayıp sabahın erken saatlerine kadar süren, kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırı, insan ruh ve sağlını tehdit eder boyuttaki aşırı yüksek sesli müzik yayınına düzenli olarak maruz bırakılmasına artık bir son verilmesini talep ediyoruz.
Ve diyoruz ki
‘Müzik tercih değilse işkencedir’
Kanun ve yönetmeliklerin uygulanması Alaçatı’yı bitirmeyecek tam tersine bitmek üzere olan Alaçatı’ yı kurtaracaktır. Alaçatı da müzik yapan işletmelerin müzik ruhsatı alması, Açık ve yarı açık alanlarda müziğin kanun gereği 24:00 da bitmesi Alaçatı’ya tekrar eski popülaritesini getirecektir. Bizlerde eğlenmeyi ve müziği seviyoruz. Yurt içinde ve dışında Konserlere gidiyoruz, Biz Gürültüye karşıyız, insan haklarının ihlal edilmesine karşıyız. Biz eğlenceye ve müziğe karşı değiliz Belediye başkanımızda Çeşmeyi ve Alaçatıyı bizler kadar seviyorsa Belediye kanunu 15 madde “o” bendini uygular. Çeşme de bir eğlence alanı oluşturur. Herkes dilediği gibi sabaha kadar eğlenir. Alaçatı da restoranları kafeleri kahveleriyle… Cıvıl cıvıl misafirlerini ağırlamaya devam eder. 4-5 işletmenin ben merkezci yaklaşımı nedeniyle algı yönetimi yapmalarını anlıyoruz da ilçeyi yönetenlerin bunu nasıl görmediklerini, halkın sesini neden duymadıklarını bir türlü anlayamıyoruz.
Sesimizi duyun bize destek olun
Çeşmeyi korumamıza el verin.
Bu yazı Alaçatı’yı seven burada mutlu ve huzurlu yaşayan, tatil yapan, eğlenmeyi de çok seven duyarlı ve gerçek Alaçatı sevdalılarının kaleme aldığı içten duygularıdır .
Çeşme Gürültü Mücadele ve Çevre Koruma Derneği
Olcay Cengiz Turan”