We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler 2023 yılında dünyanın en iyi 100 şehir destinasyonu

2023 yılında dünyanın en iyi 100 şehir destinasyonu

GM Haber Merkezi

Paris dünyanın en iyi şehir destinasyonu unvanını korudu ve Dubai ve Madrid ilk üçü oluşturuyor.

Avrupa, ilk 10 şehirden yedisi ve ilk 100’de 63 ülke ile dünya hakimiyetini sağlamlaştırıyor.

Tokyo ilk kez ilk 10’a girerek dördüncü sıraya yükseldi.

Küresel pazar araştırma şirketi Euromonitor International, yıllık ‘En İyi 100 Şehir Destinasyonu Endeksi 2023’ü yayınladı. Paris dünyanın en çekici şehir destinasyonu olmaya devam ediyor.

Euromonitor International’ın En İyi 100 Şehir Destinasyonu Endeksi 2023 raporunu oluşturmak için şehirler, altı temel başlıkta 55 özellik ile karşılaştırılıyor. Altı temel başlık şunları içeriyor: Ekonomik ve iş performansı, turizm performansı, turizm altyapısı, turizm politikası ve çekiciliği, sağlık ve güvenlik ve sürdürülebilirlik.

AVRUPA İLK 10’DA YEDİ ŞEHİRLE, ASYA İSE İLK 20’DE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEMSİL EDİLDİ

Euromonitor International tarafından veri şirketi Lighthouse ile ortaklaşa yayınlanan yıllık rapor, bu yılın ilk 10 sıralamasına yedi Avrupa destinasyonunun hakim olduğunu ve Dubai (2), Tokyo (4) ve New York (8)’un ilk 10’daki tek Avrupalı olmayan isimler olduğunu ortaya koydu.

Paris, dünyanın önde gelen şehir destinasyonu unvanını korudu, onu ikinci sırada Dubai ve üçüncü sırada Madrid izledi. Tokyo dördüncü olurken, Amsterdam ilk beşi tamamladı.

Asya, ilk 20’nin geri kalanında Singapur (11), Seul (14), Osaka (16) ve Hong Kong (17) ile listeyi yaptı.

Euromonitor’un En İyi 100 Şehir Destinasyonu Endeksi 2023’teki ilk 20 şehir:

Paris, Fransa
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri
Madrid, İspanya
Tokyo, Japonya
Amsterdam, Hollanda
Berlin, Almanya
Roma, İtalya
New York, Amerika Birleşik Devletleri
Barselona, İspanya
Londra, Birleşik Krallık
Singapur, Singapur
Münih, Almanya
Milano, İtalya
Seul, Güney Kore
Dublin, İrlanda
Osaka, Japonya
Hong Kong, Hong Kong ÖİB
Viyana, Avusturya
Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri
Lizbon, Portekiz

Tokyo, turizm altyapısındaki gelişmeler sayesinde ilk kez ilk 10’a girdi. COVID-19 ile ilgili düzenlemelerin hafifletilmesine ek olarak, Yen’in 2022’den bu yana devam eden zayıflaması, turistleri şehre çekti ve otel doluluğunu artırdı.

Avrupa destinasyonları, ilk 20’de 12 ve ilk 100’de 63 şehirle listeye hakim.

Bu yıl, iyileştirilmiş turizm performansları sayesinde ilk 100 Şehir Destinasyonu listesine yeni gelen dört şehir; Washington DC (48.), Montreal (68.), Santiago (88.) ve Vilnius (92.).

Gelişmiş piyasalar, 2023 Endeksinde önde gelen şehirlerin çoğuyla sıralamaların kontrolünü ele geçirmeye devam ediyor.

Euromonitor International’ın Kıdemli Müdürü Nadejda Popova şunları söyledi: “Paris, turizm politikası ve çekicilik, turizm altyapısı ve turizm performansı konularında olağanüstü performansın ardından dünyanın önde gelen şehri unvanını korudu.”

ULUSLARARASI SEYAHAT 2023’TE GÜÇLÜ BİR TOPARLANMA SAĞLIYOR

Uluslararası seyahat, yıl sonuna kadar 1,3 milyara ulaşması öngörülen seyahat sayısı açısından %38’lik bir büyüme ile 2023’te güçlü bir toparlanma yapmaya devam etti.

2023’te endüstrinin toparlanması için önemli bir kilometre taşı, hükümet karantinasının kaldırılmasının ardından Çin uluslararası seyahati geri döndü. Küresel turizm harcamalarının 2023’te 1,7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

İstanbul, 2023’te yıllık %26 büyüme ile Uluslararası geliş sayısı için listenin başında yer alıyor, onu ikinci sırada Londra (%17 artış) ve üçüncü sırada Dubai (%18 artış) takip ediyor.

Hong Kong (%2495) ve Bangkok (%142), Covid-19 pandemisinden sonra yeniden açılan son kişiler arasında yer aldıkları için Uluslararası gelenlerde yıllık bazda en büyük büyümeyi gördü.

Gezginler artık uzaktan çalışmayı sağlamak için yüksek hızlı internet, esnek rezervasyon seçenekleri ve rahat çalışma ortamları sunan sağlayıcılar arıyor. Yıkıcı teknoloji yardımıyla güçlü bir dijital dönüşüm oluşturmak, sürdürülebilirliği iyileştirmek, ulaşım ağları ve sosyal etki, şehirlerin rekabet gücünü artırmak, turizm tekliflerini iyileştirmek ve sorunsuz bir müşteri yolculuğu sunmak için bugün benimsediği temel hedeflerden bazılarıdır.

Popova şunları söyledi: “Tüketici güvenini düşürmeyi tetikleyen artan yaşam maliyeti ve dalgalanan enflasyonun, özellikle küresel durgunluk ortaya çıkarsa, 2024 ve 2025’te endüstrinin büyümesi için en büyük zorluklar olması bekleniyor. Jeopolitik oynaklık, seyahat endüstrisi için başka bir riski temsil ediyor.

“Tüketicilerin seyahat rezervasyonu yaparken para seyahat tekliflerinin değerini aramaları bekleniyor. Bu da, özellikle seyahat satın alımları sıklıkla isteğe bağlı olduğu için, bölge içi seyahat için tüketici talebini artıracaktır. Gezginler, sürdürülebilir turizm alternatiflerine ek olarak otantik ve yerel deneyimleri tercih etmeye devam edecekler.

“Sürdürülebilir turizm, küresel şehirler için önemli ve gelişen bir konu olmaya devam ediyor. Destinasyonlar, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak, yeşil inşaat, geri dönüşüm programları başlatmak veya emisyonsuz ulaşıma yatırım yapmak gibi sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirmek için çeşitli adımlar atıyor.”

AŞIRI TURİZM, ŞEHİRLERİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU BİR ZORLUKTUR

Popova ekledi: “Aşırı turizm, şehirlerin karşılaştığı zorluklardan biridir ve turizm COVID-19 krizinden geri dönerken yerel toplulukları ve çevreyi etkiler.

Bazı destinasyonlar, turist akışını sınırlamaya ve kültürel mirası korumaya yardımcı olmak için kısıtlamalar, dik vergilendirme veya otel kapasitesinin azaltılmasını empoze ederken, diğerleri alternatif stratejiler benimsiyor.

Birçok kişi tarafından iki ucu keskin bir kılıç olarak görülen aşırı turizm, yerel halkın yanı sıra çevreye de fayda sağlamak için toplu seyahat yerine daha sorumlu turizmi yönlendirmeye yardımcı olmak için sürdürülebilir uygulamaların uygulanmasının öneminin altını çiziyor.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.