Dünya Seyahat pazarı tarihinde 2017 yılı en hareketli yıllardan biri olmuştur. Dünya turizmi, 2017 yılında yüzde 7’lik artışla son 7 yılın en yüksek artışı ile zirve noktasına ulaşmıştır. Avrupa’da turizm yüzde 8’lik artışla 670 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmıştır. Afrika’da da yüzde 8’lik bir artış yaşamıştır. en çok artışı yüzde 13 lük oranla Akdeniz ülkeleri yakalamıştır. Batı Avrupa ülkelerini 2016 yılına göre yüzde 7 oranında daha fazla kişi ziyaret etmiştir. Afrika’yı 62 milyon kişinin ziyareti ise yeniden zirve olarak adlandırılmıştır. Sahra Çölünün güneyi yüzde 5( 2016 yılına göre), Asya Pasifik bölgesi ise yüzde 6’lık artışla 324 milyon kişi ziyaret etmiş, Yakın Doğu yüzde 5 artış ve Amerika ise 2017 yılında yüzde 3 lük artış yakalamıştır.
UN analizcilerine göre; bu varılan büyüme bazı destinasyonlar için önceki senelerde zorlu şartlarda gelişmeye çalışan bölgelerde gerçekleştirmiştir. Yatsınamayan gerçekler ise; dünya konjektöründeki gelişmelerdir. Örneğin; Brezilya ve Rusya gibi destinasyonların seyahat ediyor olmasıdır ve 2018 yılında bu destinasyonlar için artış yüzde 4 ila 5 arasındadır. PEKİ; Türkiye için önemli bir Pazar olan Almanya’nın turizm hareketleri ne, alman tatilciler hangi destinasyonları tercih ediyor. İŞTE sayısal veriler ışında Alman pazarı ve dünya üzerindeki alman turist hareketleri…
ALMAN TATİLCİLER İÇİN 1 NUMARALI DESTİNASYON, ALMANYA
Alman tatilciler için 1 numaralı tatil destinasyonu, Almanya’nın ta kendisi. Yüzde 3 ile küçük bir artış yakalamış olsa da son senelerde Almanların iç pazar sayıları hep artış trendinde.Bu artışın önemli sebebi tabii ki Dünya siyasetinin yarattığı huzursuzluk ve güvenlik endişesi. Birçok Alman kendisini doğal olarak en çok ülkelerinde güvende hissediyor. Ayrıca sadece Almanlar değil, birçok farklı ulustan tatilci , Almanya’yı bir tatil destinasyonu olarak görme eğiliminde. Alman tatilcilerin artışından Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Baltık ülkeleri de memnun.bu ülkelerin artış yüzdeleri ise farklılık gösteriyor. İsviçre’ nin Avro’ya gecişiyle artışları son senelerde daha kısıtlı kalmakta. Alman tatilcilerin bir diğer gözde ise komşusu; Avusturya. Bilhassa Alp Dağları’nın sayesinde geliştirdikleri konaklama imkanları ,Avusturya’yı avantajlı kılıyor. Polonya ve Çek ise Almanların yeni eğiliminden kazançlı çıkanlar arasında yer alıyor. Hollanda da Almanların sevdiği tatil destinasyonlarından biri olarak kalmaya devam etmekte. 2017‘de yüzde 8 civarında bir artışla Hollanda yaklaşık 5 milyon Alman tatilci sayısına ulaştı. Hollanda bilhassa, gelişmekte olan kısa tatil trendinden faydalanmakta. Almanların ülkelerini ve komşularını tercih eden ve gelişmekte olan yeni trendin ana sebebi güvenlik ve huzur arayışı olduğu çok açık.
ALMAN PAZARINDA DURMAKSIZIN ARTIŞ GÖSTEREN DESTİNASYON: PORTEKİZ
2017 Akdeniz için artışın istenilen seviyelere çıkamadığı bir sene oldu. Mısır ve Tunus pazardaki yerlerine geri döndü, yüzde 40 artışla Tunus ve yüzde 80 artışla Mısır bunu kanıtladı. Hatta Mısır eski seviyesini de aştı. Tunus’un ise eski seviyesini yakalaması için daha uzun bir yolu var. Tarafsız Alman otoriteler, Türkiye için de yeni yılın ilk aylarında aynı öngörüde bulunuyordu. Bu sene rezervasyon sayılarının artışına rağmen 2015 rakamlarına ve seviyelerine ulaşmak biraz zaman alacak görüşü hakim. Salt siyaset kaynaklı bir kırılma olup olmadığı ve stabil bir çıkış da mı kalınacağını bekleyip hep beraber göreceğiz. Bundan kazançlı çıkmaya devam edecek olan yine Yunanistan olacaktır ki kasım ayına kadar yüzde 18’lik bir artış yakaladılar. Güvenli destinasyon olmasının yanı sıra operatörlerin kuvvetli işbirliği, sıkı uçuş ağı ve 12 ay hizmet edebilecek bir tatil destinasyonu olarak konumlandırılmaya çalışılması Yunanistan’ı ön plana çıkaran etkenler oldu. Hırvatlar da bu etkenlerden ve fikirden yararlandı. Konaklama kapasitesi ve diğer destinasyonlarla geçişgenliği ile el ele büyüme gösterdiler. Komşusu Slovenya’da yüzde 17’lik bir artış sağladı. İspanya buna karşın büyük bir sıçrama yapmasa da hep artış gösteren trendini devam ettirdi ve en önemli tatil destinasyonu olmaya devam ediyor. Durmaksızın artış gösteren bir diğer destinasyonda Portekiz, 1.3 milyondan fazla Alman ile geçtiğimiz sene yüzde 7 artışa tekabül eden bir sayıya ulaştılar.
ALMAN TATİLCİLER UZAKLARDA EĞLENMEYİ SEVİYOR
Global turizm sektörünün pozitif sayıları Alman seyahat davranışlarının uzak menzile olan ilgisinde de kendisini gösterdi. İlginç şekilde Karayip hedefleri azalmadı ve sonbaharda iyi sayılar elde ettiler. Küba problemli bir yıl yaşadı ve durağan bir seyir izledi. Buna karşın Jamaika, Almanya’da popülerlik kazandı ve yüzde 43 dolayında bir artış yakaladılar. Amerika’da ise artıştan ziyadebir gerilemeden söz edilebilir
Kanada, Amerika Birleşik Devletleri yerine tercih edilen destinasyon oldu. Son 5 senedir Kanada sayıları hep artışta. Alman tatilciler arasında 2017 yılında 150. Kuruluş yılı olması vesilesiyle Kanada kutlamaları ile de popülerlik kazandı. Avustralya da son zamanlarda artış trendinde. Bilhassa uzak destinasyonlara artan ilgiden yararlanmaktalar. Avustralya aynı zamanda Work -and- Travel programlarının popülerliği ile de etkili olmakta. Nambia ve Güney Afrika ise yüzde 3.2 ve yüzde 5.8 artışla geçmiş yılların artışını sürdürmekteler. Asya’da Vietnam yüzde 13.6 ile , Endonezya da yüzde 12.5 artış ile kazananlardan. Çin de Almanlar için 2015 başarısını sürdürmekte.