We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel ULUSLARARASI ZİNCİR OTEL MARKALARI NEREYE KOŞUYORLAR?

ULUSLARARASI ZİNCİR OTEL MARKALARI NEREYE KOŞUYORLAR?

Ülkemizde yeni otel yatırımları başta olmak üzere şehir otellerinin neredeyse tamamı Amerikan ve Avrupa ekollü global bir marka ile sektörde tutunmaya bölgesinde yer edinmeye çalışıyor. Bu yatırımcıların bir bölümü zaten baştan fizibilite yaptırarak uluslararası bir marka ile franchising veya management anlaşması yaparak sektöre ilk ve doğru adımı atarak başlıyor. Bir kısım yatırımcı da maalesef kendi hayallerinde ki oteli yapmak istediği için kendine göre bir yol izleyerek yatırıma giriyor.  Yatırım bitmek üzereyken de aklı başına geliyor ve oteline bir marka arayışına giriyor.

 

NEVZAT ÇELEBİ

Birçok markanın prosedürleri ve prensipleri, proje olarak bu tür yapıları kabullenmese de bu yapıyı alt markalarından biriyle açılışa götürebiliyor. Bazı markalar da direkt olarak alacağı fee oranına bakıyor. Diğer yandan her marka bir diğeri ile sektörde, bölgede, ülkede olma otel sayısı, oda kapasitesi, yatak kapasitesi, ciro ve kârlılık ve hatta marka değerini arttırmak için yarış halinde. Bu tip yatırımlarda fizibilite çalışması en önemli yol haritası. Yapılmasında kesinlikle çok büyük yarar var.

 

Brand franchising veya management anlaşmalarında, yatırımcı riski alan olarak, kontrolü sürekli elinde bulundurmak isterken, global zincir markaların ise yatırımcının finansman gücüne dikkat ettiği görülüyor. Yapacağınız otelin nerede olduğu, mimari şekli, oda metrekareleri, dekorasyon ve inşaat malzemesi, ekipman kalitesi görüşmek istediğiniz brand’ın size göstereceği yakınlıkta ilgide etken rol oynuyor.   Örneğin: 25 metrekare odalar yaptıysanız; Conrad, Marriott, Kempinski gibi markaları düşünmemelisiniz. Görüşseniz de anlaşmayı sonuçlandıramazsınız. Bu tür durumlarda; Yatırım danışmanlığı yapan deneyimli bir firma ile projeyi geliştirip fizibilitesini yaptırdıktan sonra proje aşamasında, düşünülen zincir marka ile de köprüyü kuracak marka danışmanlığı yapan firmanın desteğini alıp sonuçlandırmakta yarar var. Düşünülen marka ile projeye başlamadan önce görüşülürse yapının standartları konusunda ince elenip sık dokunarak doğru uygulamalar gerçekleştirilebilir. Benzer konularda yaptıkları yanlış uygulamadan ”üretimden” dolayı birçok inşaat yarıda kalıyor. Tekrar yapılanı yık yeniden yap sürecinde ekstra yatırım maliyeti ile karşı karşıya geliniyor. Doğru yatırım yapılmadığı için paranın geri dönüş süreci de doğal olarak uzuyor. Baştan yola doğru projeler ve profesyonel bir ekiple çıkmak çok önemli. Bu işin fizibilitesini çalışırken sadece proje, konsept ve marka çalışması yeterli olmuyor.

 

Pazar, misafir profili ve konaklama süreleri ile birlikte süreklilik ve sürdürülebilirlikte kurgulanmalı. Yatırımın yapılacağı bölge ve çevresi ile igili tüm detay ve dinamikleri proje başlangıcından, beş yıl sonrasına mantığı ile fizibilite raporuna yansıtılmalı. Bu veriler yapılacak olan yatırımın otel tipini varederek, satılabileceği rakamını, periotlarını, doluluk öngörüsüne, hatta çalışılabilecek pazarlar ve acentelere, gelir, gider öngörülerine kadar bir çok yol haritasının temelini oluşturuyor. Tüm bunların ardından, zincir marka ile işletme anlaşması ”Management”, kiralama anlaşması veya isim kullanım hakkı ”franchising” anlaşması yapılarak çalışmaya başlanır diyerek, yazımın başlığında ki esas anlatmak istediğim konunun can alıcı bölümüne gelebiliyorum. Yaptığınız yatırımın bölgesel, sezonsal, yapısal ve birçok dinamiğine en uygun markayı bulmak ve almak çok önemli. Tesisinizin aldığınız marka ile birlikte oluşturacağınız misafir profili ve vereceğiniz hizmet anlayışının bir bütün olması, olabilmesi çok önemli. Nerede hangi otel yatırımınız için hangi uluslararası zincirin hangi markası doğru olur? Bu soru ve cevabı yatırımınızın geleceği diyebiliriz. Keza; Hilton World Wide böyle bir durumdaysanız beş kategoride on dört marka ile global konaklama sektörünün içerisinde.

 

Lüks ve Yaşam Tarzı Kategorisinde:

 

  1. Waldorf Astoria Hotels & Resorts : Dünya çapında simge haline gelmiş tatil yerlerinde unutulmaz deneyimler sunuyor.
  2. Conrad Hotels & Resorts : Akıllı lüks gezginlere tarz dünyasında ilham verici bağlantılar ve sezgisel hizmet sunuyor.
  3. Canopy By Hilton : Küçük keyifler, düşünceli teklifler ve güzel sürprizler sunarak güzel bir konaklama imkanı sunan enerji dolu samimi.

 

Tam Hizmet Kategorisinde:

 

  1. Hiton Hotels & Resorts : Tarz sahibi, ileri görüşlü, misafirperverlikte dünya lideri
  2. Curio A Collction By Hilton : Tüm dünyada, her biri kendi tarihine ve karakterine sahip benzersiz oteller koleksiyonu
  3. DoubleTree By Hilton : Sıcak. Rahat. Samimi. Günümüzün iş ve tatil amaçlı gezginlerine gerçek anlamda üstün konfor sunuyor.

4 Tapestry Collection By Hilton : Performans Avantajını güçlendirirken bağımsız ve özgün ruhunuzu öne çıkarır.

 

Kişiye Odaklı Hizmet Kategorisinde:

 

  1. Hilton Garden Inn : İçten hizmet ve ödüllü olanaklar sunan rahatına düşkün ve ince zevkli misafirlerine hizmet veren markadır.
  2. Hampton By Hilton : Kalite deneyimi, makul fiyat ve cana yakın hizmet.
  3. Tru By Hilton : Daha sade, daha canlı, misafirlere yaşama sevinci vererek insani bağlar kurma isteği yaratma amacıyla şekillendirilmiş, devrim niteliğinde yeni bir marka.

 

Bütün Suitler Kategorisinde:

 

  1. Home 2 Suites By Hilton : Esnek oda düzenlemeleri ve ödemesinin karşılığını almak isteyen misafirlerine ilham veren olanaklar sunar
  2. Home Wood Suites By Hilton : Uzun süreli konaklama amacıyla seyahat eden ve ev sıcaklığında bir yer arayan misafirlerimiz için.
  3. Embassy Suites by Hilton : ABD, Kanada ve Latin Amerika’da tümü süitlerden oluşan rahat, üst sınıf ortam

 

Devre Mülk Kategorisinde :

 

  1. Hilton Grand Vacations :Tanınmış tatil yerlerinde üstün kaliteye sahip tatil mülkiyeti resortlarıile Hilton World Wide global büyümeyi sürdürürken, ülkemizde ki en büyük global otel gurubu olarak varlığını sürdürüyor.

 

  1. Marriott World Wide; Dokuz farklı kategoride otuzbir marka ile global konaklama sektörünün içerisinde büyümeye devam ediyor.  Marriott gurubu en fazla otel markasına sahip olan bir konaklama devi. Sosyal medya devlerinin ancak ulaşabildiği sadık misafir sayısına, profiline sahip. Dünya genelinde grubun yetmiş beş milyon sadık müşterisinin varolduğu söyleniyor.

Geçen yıl okumuştum yanlış hatırlamıyorsam beş bin beş yüz otelde 1.1 milyon oda (yaklaşık üç milyon yatak) yönetiyor Marriott gurubu.

 

Klasik Lüks Kategorisi:

 

  1. The Ritz Carlton : Efsanevi hizmetimizin yarattığı eşsiz deneyimler sayesinde misafirlerimiz gözleri kapalı geri dönüyorlar.
  2. St Regis : Her konaklamayı tanımlayan, insanı sarmalayan muhteşem deneyimler, kusursuz hizmet, modern tutku ve ince zevk
  3. JW Marriott : Yaptıkları işi gerçekten seven çalışanlar tarafından dikkatlice yaratılmış değerli deneyimler.

 

Kendine Özgü Lüks Kategorisi:

 

  1. Ritz Carlton Reserve : Her köşesinde içten hizmetin hissedildiği, dünyada eşi olmayan mülkler.
  2. The Luxury Collection : Bulundukları yeri gerçek anlamda tanımlayan dünyanın en ikonik otellerden oluşan eşsiz bir topluluk.
  3. Bulgari : Zamansız İhtişam, eşsiz tasarım, kusursuz hizmet ve dünya çapında en yenilikçi yerler.
  4. W Hotels : Lüksün hatlarının dışına cesurca çıkan ikonik yaşam tarzı markası.
  5. Edition : Lüksü ve yaşam tarzını dengeleyen yenilikçi tasarımı renkli yiyecek, içecek ve eğlence deneyimleriyle harmanlıyor.

 

Klasik Premium Kategorisi:

 

  1. Marriott Hotels : Sofistike alanlar ve zihni dengeli, keskin ve canlı tutan deneyimler sunuyor.
  2. Sheraton Hotels : Anlamlı hizmetlerimiz, amaca yönelik tasarımımız ve yenilikçi programlarımızla beklentileri aşıyoruz.
  3. Marriott Vacation Club : Tatili yaşam tarzı gibi gören insanlara dünya çapında farklı, yüksek kaliteli deneyimlerle hizmet veriyor.
  4. Delta Hotels : Gerçekten önem taşıyan ayrıntılara odaklandığınızda bunları mükemmelleştirmek mümkündür.

 

Kendine Özgü Premium Kategorisi:

 

  1. Le Meridien : Meraklı ve yaratıcı gezginler için tasarlanmış şık tasarım ve mutfakla seyahat noktasını keşfedin.
  2. Westin : Yenilikçi sağlık programları ve canlandırıcı buklet malzemeler, geldiğinizden daha iyi hissederek ayrılmanızı sağlıyor.
  3. Renaissance Hotel : Hayal gücünüzü besleyin ve iş amaçlı seyahatin geleneklerini aşan, beklenmedik deneyimlerle duyularınızı harekete geçirin.
  4. Gaylord Hotels : Hayattaki en ihtişamlı ve unutulmaz anlar için görkemli mekanlar.

 

Klasik Seçkin Kategorisi:

 

  1. Courtyard Hotels : Yaratıcılığı uyandıran ve bağlantıları geliştiren bir ortamla azimli gezginlerin daha da başarılı olmalarını sağlıyor.
  2. Four Points : Seyahat yeniden tanımlandı. En iyi içecekler ve yerel sporlar. Doğru temellere sahip modası geçmeyen tarzı deneyimleyin.
  3. Spring Hill Suites : Ödüllü hizmeti ve şık tasarımıyla SHS, daha fazlasını veren küçük detaylar sunuyor.
  4. Protea Hotels : Afrika’daki her otelinde kişiye özet hizmet sunan ve yöresel mimariden esinlenerek tasarlanmış en büyük misafirperverlik markası
  5. Fairfield Inn & Suites : Davetkar alanlar ve makul fiyata stressiz bir konaklama sunulacağına dair %100 garanti.

 

 Kendine Özgü Seçkin Kategorisi:

 

  1. AC Hotels: Modern şirketler için modern tasarımdır. Yepyeni bir tarza sahip bir oteldir.
  2. Aloft Hotels: Yeni nesil gezginler için kentsel mimariden esinlenmiş alanlar ve renkli sosyal ortamlar.
  3. Moxy Hotels: Konforlu odaları ve sosyal alanlarıyla Moxy makul fiyatta eğlenceli bir deneyim sunar.

Klasik Daha Uzun Konaklamalar Kategorisi:

 

  1. Marriott Executive Apartments : Daha hızlı uyum sağlayabilmelerini sağlayan beş yıldızlı ve tam donanımlı daireler ile yabancı ülkede yaşayan yöneticilerin yurtdışı yaşamlarını kolaylaştırır.
  2. Recidence Inn : Dünyanın uzun dönem konaklama lideri, uzun dönem konaklamalarda misafirlerin daha iyi yaşamasına yardım ediyor:
  3. Towne Place Suites : Misafirlerin üretken ve neşeli kalabilmesi için akıllıca tasarlanmış süitler sunan uzun dönem konaklama oteli.

 

Kendine Özgü Daha Uzun Konaklamalar Kategorisi:

 

  1. Element : Uzun dönem konaklama yeniden tasarlandı. Açık, modern tasarım, sağlıklı seçenekler. Dengeli seyahatin temellerini keşfedin.

 

Koleksiyonlar Kategorisi:

 

1 Autograph Collection Hotels: Butik otellerden lüks otellere kadar itinayla seçilmiş olan ve her biri tasarım, sanat ve misafirperverlik açısından eşsiz bir yaklaşım sunan otellerden oluşan özgün bir koleksiyon.

 

2 Design Hotels: Orijinallik, hakiki misafirperverlik, kültürel özgünlük ve merak uyandıran bir tasarımı yansıtan öngörülü mülkler.

 

3 Tribute Portfolio : Eşsiz kişiliğe ve ruha sahip bağımsız otellerden ve tatil köylerinden oluşan ender bir koleksiyon.

 

Teması ile global konaklama ziciri olarak bünyesinde en çok markayı barındırarak büyümeye devam ediyor.

 

Wyndham World Wide; En üst markası Dolce Hotels and Resorts, Wyndham Grand, Wyndham, Wyndham Garden, Tryp By Wyndham, Wintage By Wyndham,  Hawthorn Suites Wyndham, Microtel By Wyndham, Ramada Plaza, Ramada, Ramada Suites, Ramada Encore, Baymont Inn Suites, Days Inn Suites, Super 8, Howard Johnson ”Hojo”, Travelodge, Knights Inn, Wyndham Vocation & RCI markalarını bünyesinde barındırıyor. Ülkemizde; Onbeş markasını isim kullanım hakkı ”franchising” yöntemi ile işletiyor. Ülkemizde en hızlı büyüyen ”yayılan” marka olarak otuzun üzerinde oteli marka olarak çalışır durumda.  ABD de en çok devremülk tesisine sahip olan gurubun RCI sistemi de Dünyada en iyi ve en yaygın işleyen devre mülk ve devre tatil sistemi.

 

İnterContinantal ”IHG” gurubu; Intercontinantal Hotels & Resorts, Intercontinantal Holiday Villages, Kimpton Hotels, Hualuxe Hotel & Holiday Villages, Crowne Plaza Hotels & Villages, Hotel Indigo, Even Hotels, Holiday Inn Hotels, Holiday Inn Expers, Holiday Inn Resort, Holiday Inn Club Vacations, Staybridge Suites, Candlewood Suites markaları ile global varlığını sürdürürken, ülkemizde, Intercontinantal, Crowne Plaza, Holiday Inn, Holiday Expres markaları ile biliniyor ve büyüyor.

 

Carlson Rezidor Hotel Gurubu; Quorvus Collection, Radisson Blu, Radisson, Radisson Red, Park Plaza, Park Inn, Country Inns & Suites, Club Carlson, markalarını bünyesinde barındırıyor. Ülkemiz’de Radison Blu ve Park Inn markaları tanınıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde onüç Radisson Blu maskalı otel isim kullanım hakkı ”franchising” yöntemi ile işletiyor.

 

Accor Hotel gurubu; Sfitel, Pullman, MGallery, Grand Mercure, The Sebel, Novotel, Mercure, Mama Shelter, Adagio, İbis, İbis Sttyles, Adagio Access, Thalassa Sea & Spa markalarını bünyesinde barındırıyor. Ülkemizde; Mercure, İbis, Novotel ve Pulman markaları ile biliniyor.  Accor gurubu bu yıl Rixos gurubu ile lüks otelcilik pazarında birliktelik için stratejik bir anlaşma yapmıştı.

 

Yabancı zincir ve grupların elli değişik markası Türkiye’de çok, çok azı kiracı, en çoğu franchising olarak, bir elin parmağını geçmeyecek kadarı da management olarak neredeyse bütün şehir otellerimizde global otel markaları faaliyet gösteriyor.

Bu kadar çok markanın içerisinden hangisi otelinize yakışır sizce?

Hangi marka ne işe yarar? Hangi marka size ne getirir?

Anlamak anlayabilmek ne kadar mümkün……

 

Kimse bizi kendimize sakladığımız bilgi/beceri, deneyim ve tarzla anmaz. Eğer bu gün paylaşmazsanız; Yarın da düne benzeyecektir.  Eğer hiç paylaşmazsanız, çok ta önemli değil zaten. Hissettiklerinizi söyleyin. Düşündüklerinizi yapın. Ölüm yaşlanmakla değil; Unutmak ve unutulmakla gelir.  Unutmadan/Unutulmadan; Güzel olan her şeyi ve sevgiyi paylaşmak umudu/dileği ile.

 

Okumakta ve Okutmakta yarar var.

Gerisi Size Kalmış.

Yorum Yaz