Döviz Kuru Artışı Turist Sayısını Arttırır Mı?
Döviz kuru artışı turist sayısını arttırır mı? adlı yazıyı turizmci yazar Cem Polat kaleme aldı.
Öncelikle şunu söyleyelim, Biz turizmciler yıllardır ne savaşlar, ne ambargolar, ne ekonomik, ne siyasi krizler yaşadık ve maşallah hepsinden alnımızın akıyla çıktık.Bu krizi de atlatacağız, içimiz son derece rahat.
Yazar : Cem Polatoğlu
Peki, Döviz kuru artışı Turist sayısını artırır mı?
Evet, düşük kur turist sayısını, talebi arttırır ancak;
1- Bu senenin hesabı kitabı çoktan kapandı, avantaj, ancak gelecek senenin pazarlamasına yansır.
2- Bu duruma hemen “elmanın fiyatı düştü, alıcısı çok olur” mantığı ile bakmamak lazım. Çünkü bu işin kalitesi var, kapasitesi var, alıcının milliyeti var ama her şeyden önce karşılıklı ALIŞ-VERİŞ durumu var.
Önce şunu belirtelim. Memlekete 32 milyon turist geldiğinde 30 milyar dolar turizm gelirimiz vardı. Bu sene turist beklentimiz 40 milyon ancak turizm gelirimiz yine 30 milyar dolar olacak. Neden? Çünkü eskiden ortalama 1000 dolar bırakan turist artık 700 dolar bırakıyor. Eskiden geceliği 100 dolar olan oda şimdi 70 dolar. Otelleri anlıyoruz ama fiyat kırmak yanlış bir satış politikası, Bu durumda dolar üzerinden fiyat kırmak yerine servis kalitemizi arttırmakta fayda var. Aradaki fark ile otelini yenile, servis elemanlarını daha kalifiye seç, yemeklerini vs daha düzgün çıkart. Eminim memnun kalan turist seneye arkadaşlarını da getirir.
Gelelim karşılıklı ALIŞ-VERİŞ durumuna; Tarifeli seferler ve zincir uçaklar dışında, eğer siz Avrupa’dan Türkiye’ye Turist getirmek için uçak kiralarsanız, bu uçağın Avrupa’ya boş gidip gelmesi koltuk maliyetinin 2 katına çıkması demektir. Turizmde en pahalı koltuk, en pahalı yatak boş olandır. Bunu önlemek için uçağın diğer bacağını da Türk müşteriye satmak, doldurmak durumundasınız. Yoksa 200 dolara mal olacak uçak koltuğu 400 dolara mal olur ki bu, tur iptal nedenlerinden biridir.
Yurt dışı tur satışları etkilenir mi?
Etkilenir elbet. Kur 4 dolar civarına geldiğinde orta segment yani satış fiyatı 500-1500 dolar arası olan tur satışları zorlanmıştı. Ancak, Alt segment (100-500 dolar) ve Üst segment 1500-3500 dolar arası olan tur satışlarında bir sorun oluşmamıştı. Alt segment müşterisi, 100-200 TL fark eden turları sineye çekebiliyor, Üst segment turları satın alanlar ise zaten “varlıklı müşteri” sınıfında oldukları için satışlarda pek zorluk yaşanmıyordu. Ancak durum bugün biraz farklı. Yurt dışında bakkalda 1,5-2 Euro’ya satılan küçük şişe su bile artık Türk Turiste pahalı gelmeye başladı (10-14 TL). 3500-4000 Euro olan Transilvanya, Peru-Bolivya, Kore Japonya, Orta Amerika turları bile kişi başı 30 bin liraya yaklaştı.
Yurt içi turlar etkilenir mi?
Türk insanı yemek-içmekten kısmaz, çoluğun çocuğun okul vs masrafından, sağlık harcamasından da kısamaz, giyimini kuşamını kesmez hatta eğlencesinden bile vazgeçmez. Döviz de kullanmasa da, otel fiyatları da artmasa Türk insanının ilk keseceği, kısacağı, vazgeçeceği kalem Tatil harcamasıdır.
Peki, biz tur şirketleri, oteller elimiz kolumuz bağlı bekleyecek miyiz?
Hayır. Biz turizmciler ne savaşlar, ne ambargolar, ne krizler yaşadık ve hepsini atlattık. Bu krizi de atlatacağız, içimiz son derece rahat. Biz de önlem olarak yurt dışı tur satışlarında sabit kur uygulamasına geçeceğiz, Oteller de en azından Türk Müşterileri için fiyat artırımına gitmeyeceklerdir.