Uluslararası seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak hafifletilmesi, Rusların denizaşırı mülk talebinde bir toparlanmaya yol açarken, Türkiye, gayrimenkul alımı için en cazip yabancı destinasyon haline geldi.
Yurtdışı gayrimenkul alımlarına ilginin artmasına rağmen bu yılın sonundaki işlem sayısının pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığını vurgulayan uzmanlar, özellikle son zamanlarda Türk lirasındaki değer kaybıyla Türkiye’nin Ruslar için çok cazip emlak destinasyonu olmaya devam ettiğini, aynı zamanda gayrimenkul yatırımı karşılığında oturma izni ve vatandaşlık alma sürecini basitleştirmeye hazırlanan başka ülkelerin de rekabette avantajlı olacağını kaydediyor.
Uluslararası faaliyet gösteren emlak servisi Prian.ru tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Rusların 2021’de denizaşırı gayrimenkul satın alımları bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artış gösterirken, ancak 2019’a göre yüzde 13,8 daha düşük olarak belirlenirken, Tranio emlak servisi ise daha olumlu dinamiklere dikkat çekiyor.
Şirkete göre, Ruslar tarafından yurtdışından gayrimenkul satın alımı için yapılan başvuruların sayısı yıllık bazda yüzde 8 oranında artarken, 2019’a kıyasla yüzde 19 yükseldi.
Ünlü emlak şirketi Knight Frank ayrıca varlıklı müşterilerin yurt dışında mülk satın alma taleplerinin kriz öncesine göre yüzde 20 ila yüzde 30 daha fazla olduğunu eklerken, bir diğer gayrimenkul yatırım şirketi Henley & Partners temsilcisi Polina Kuleshova, 2021 yılının şirket için rekor bir yıl olduğunu doğruladı.
Rusların yurtdışı gayrimenkul taleplerinin pandemi öncesine göre yüzde 46 daha yüksek olduğunu söyleyen Knight Frank Yabancı Gayrimenkul ve Özel Yatırımlar Bölge Direktörü Marina Shalaeva ise pandemi öncesinde bu oranın yaklaşık yüzde 80 seviyesinde bulunduğunu vurgulayarak, “Bu yıl müşteri taleplerinin neredeyse yarısı gerçek satın alma işlemlerine dönüştürüldü. Uzaktan formatta yapılan satın alımlar, Portekiz, Karayipler, Kıbrıs ve Yunanistan gibi vatandaşlık veya oturma izni alma olasılığının olduğu yerler arasında yüzde 70 artış gösterdi” ifadelerini kullandı.
İtalya, Büyük Britanya ve ABD’deki gayrimenkul satın alımlarında büyümenin yüzde 35’ten yüzde 50’ye ulaştığını ileten uzman, pandemi nedeniyle var olan kısıtlamaların emlak işlemlerinin süresini krizden önceki altı aylık süreye kıyasla iki yıla çıkardığını da ekledi.
Prian.ru emlak servisine göre gayrimenkul almak isteyen Ruslar arasında en popüler destinasyonlarda lider ülke taleplerin yüzde 49,4’ünü oluşturan Türkiye olurken, ikinci ve üçüncü sırayı Bulgaristan ve İspanya oluşturuyor.
Tranio uzmanları, aynı zamanda İspanya’ya olan talebin, sınırı geçmedeki zorluklar nedeniyle yıl içinde yüzde 21 azaldığını da vurgularken, İspanya’nın pazar kaybı sonrası Rusların gayrimenkulde Yunanistan’a olan taleplerinin yüzde 107 arttığını, taleplerdeki büyümenin Karadağ için yüzde 134, Almanya için yüzde 153, Türkiye için de yüzde 53 olduğunu bildirdi.
Uzmanlar, Rusların aynı zamanda son bir yılda İsviçre, Avusturya, Kanada ve Letonya’daki emlak piyasalarına ilgilerinde düşüş gözlemlendiğini de kaydediyor.
Prian.ru, Rusların Türkiye’de gayrimenkul satın almaya olan ilgisinin temel nedeninin Türk lirasının değerindeki düşüşe bağlı olduğunu söylerken, Rusların kur farkından dolayı para kazanmaya çalıştığını ifade etti.
Türkiye’de en çok konut alan yabancılar arasında Ruslar ilk üçte
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre, Türkiye’de bu yıl yabancılara yapılan konut satışında kasımda tüm zamanların hem yıllık hem de aylık rekoru kırılırken, yabancılara satılan konut adedinde Rusya ilk üçe girdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışı kasımda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Bu rakam tüm zamanların yıllık rekoru olarak kayıtlara geçti.
İlk üçte Rusya, İran ve Irak var
Ocak-kasım döneminde Türkiye’den en çok konutu 8 bin 594 adetle İranlılar alırken, onu 7 bin 622 ile Iraklılar, 4 bin 494 ile Rus vatandaşları izledi.
Afganistanlılar 2 bin 508, Almanlar 2 bin 62, Kazakistan vatandaşları 1.808, Kuveytliler 1.528, Azerbaycan Türkleri 1.325 adet konut aldı.
ABD vatandaşları bu dönemde 1.265 adet konut yatırımında bulunurken, onları 1.169 adetle Yemenliler, 1.146 ile Filistinliler, 1.075 ile Ukrayna vatandaşları takip etti.