We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Gündem BIX Kurumsal ile Kalite Yönetim Sistemlerine Bakış

BIX Kurumsal ile Kalite Yönetim Sistemlerine Bakış

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

BIX Kurumsal Kurucusu Bülent Dokuzluoğlu, Biz Kurumsal’ı anlatarak kalite yönetim sistemi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Bülent Bey sizi tanıyabilir miyiz?

İlk ve orta öğrenimi Kilis’te tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi’nde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Turizm Otel İşletmeciliği bölümünde ise ikinci üniversitemi bitirdim.  BRC Global Standarts, TUV, Moody, ANVR, ABTA, GLOBAL GAP gibi kuruluşların ISO ve diğer standartlarla ilgili denetçilik eğitimlerini tamamladım.

Gıda Güvenliği ile ilgili bir danışmanlık şirketinde 2 yıl çalıştıktan sonra 2005 yılında kendi şirketim BIX Kurumsal’ı kurdum. Yaklaşık on yedi yıldır, turizm sektörü başta olmak üzere; işletmelere, kalite yönetim sistemleri konusunda belgelendirme, eğitim danışmanlık hizmetleri, otellerde gıda hijyen denetimleri ve güvenli turizm denetim hizmetleri vermekteyiz. Aynı zamanda turizm profesyonellerinin üye olduğu, Uluslararası SKAL Antalya Kulübü’nde Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüttüm.

BIX Kurumsal’dan biraz bahsedebilir misiniz?

Faaliyete başladığımız 2005 yılından itibaren Türkiye’de ve yurt dışında en büyük zincir oteller dahil çok sayıda işletmeye kalite yönetim sistemleri, belgelendirme, eğitim ve hijyen denetim hizmetleri vermeye başladık. Son iki yıldır da faaliyetlerimize güvenli turizm denetimini ekledik. İşletmelerin uluslararası standartlara uyumu, kurumsallaşma, kalite yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, ISO 10002, ISO 22483, ISO 45001, İTÜ, Globalgap) ve gıda hijyeni konularında yol gösteren uzman, tecrübeli ve bu konuda hayalleri olan bir gıda yüksek mühendisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerden oluşan bir ekibimiz var.

İşletmelerin kalite yönetim standartlarına uyumu, belgelendirilmesi onlara ne tür avantajlar sağlar?

Bilimsel yönetimin babası sayılan Frederick Taylor 1911 yılında işletme yönetiminde strateji, operasyon ve kontrol mekanizmalarının bağımsız olarak yürütülmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu yaklaşım kalite yönetim sistemlerinin temel ilkesini oluşturmaktadır.

Bugün uluslararası pazarda iş yapmak istiyorsak hangi sektörde yer alırsak alalım, bu standartları işletmemizde uygulamak zorundayız. Misafirlerin güvenliği, hizmet standartlarının belirlenmesi tur operatörleri tarafından kontrol edilmektedir.

Aynı zamanda ülkemizde yayınlanmış olan yasa ve yönetmeliklere işletme faaliyetlerinin adaptasyonu da bu standartların uygulanması ve belgelendirilmesi ile mümkün hale gelmektedir.  Uzun vadede pazarda var olabilmek için, yasa ve yönetmeliklere uyan kurumsal bir şirket olmak istiyorsak ISO standartlarını işletmemizin faaliyetlerine adapte etmeliyiz. Sertifikalarımızın işletmemize getireceği yüksek standardı tur operatörleri ve misafirlerimiz hissedeceklerdir.

Kalite yönetim sertifikası almanın ve standartlara uyumun marka oluşuma katkısı nelerdir?

Marka yolculuğu işletmeler için uzun bir yolculuktur. Marka oluşumu nasıl gerçekleşir? Bir şirket kurulur, bir misyonu ve yürüttüğü bir operasyon şekli vardır. İşletmenin faaliyetlerinin yazılı kurallara bağlanması, şirket başarısının ve sürekliliğinin sağlanmasında önem arz eder.  Turizm yatırımcısı ile işletmecisi arasında farklılıklar vardır. Bugün turizm sektöründe binlerce oteli işleten zincirler olduğunu görüyoruz. Bu zincirlerin tamamında bir işletme manueli mevcuttur. İşletmelerin hizmet standartları, konsept özellikleri, performans değerlendirme kriterlerinden eğitime kadar birçok konunun yazılı kurallara bağlandığını görmekteyiz. Bu zincir otellerin farklı bölgelerde olması veya yönetici değişiklikleri yapılması marka standartlarını etkilememektedir. İşletmeleri kişilere bağımlılıktan kurtarmak için, işletme standartlarının yazılı hale getirilmesi, marka ve turizm işletmecisi olmanın ilk şartı olarak karşımıza çıkmaktadır.  Ülkemizde ise hala işletmeler turizm yatırımcısı ilkeleri ile yönetilmektedir. Ülkemizdeki turizm yatırımcılarının uluslararası standartlara uyum ve yazılı kurallarla yönetim mantığını işletmelerine uygulayarak turizm işletmecisi haline gelmesi şarttır.

Hijyen denetimi hizmetiniz otellere ne tür avantajlar sağlamaktadır?

Turizm sektöründe healty & safety kuralları dediğimiz otellerin uygulaması zorunlu olan sağlık güvenlik kuralları, İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) tarafından yayınlanmaktadır. Bizde Abta kriterleri başta olmak üzere, ülkemizde yayınlanmış olan gıda güvenliği, legionella, yangın güvenliği ile ilgili yasaları dikkate alarak hazırladığımız kontrol kriterlerine göre denetim ve eğitim hizmeti vermekteyiz.

Bu hizmetimizle satın alma, depolama, mutfak üretim, servis, kat hizmetleri, teknik servis departmanlarının faaliyetlerinin standart ve yasalara uyumunu raporluyoruz. Raporların değerlendirme sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan personel eğitimlerini veriyoruz. Böylece işletmenin uluslararası standartlara uyumunu sağlıyoruz.

“Güvenli Turizm” sertifika programı ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Turizm Bakanlığı’na bağlı Turizm Geliştirme Ajansı’nın yürüttüğü bu proje ile covid döneminde misafirlerin aklındaki sağlık güvenlik endişesini azalttı. Sektörün pandemi etkilerinden daha fazla zarar görmesini engellemiş oldu.

İngiltere Seyahat Acentaları Birliği, otelcilikte uygulanması gereken sağlık güvenlik şartlarını nasıl belirliyorsa, TGA da bu stratejiye uygun olarak Güvenli Turizm kriterlerini belirledi ve otellerin bu sertifikayı almasını zorunlu hale getirdi. Bu programının içeriğinin değişerek sürekli uygulanması sektör gelişimine katkı sağlayacaktır.

Bizlerde sektör içerisinde bu denetimleri gerçekleştirerek işletmelerin uyumunu ve gelişimini destekleme noktasında azami çabayı gösterdik.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.