AKTOB’un organize ettiği 6. Uluslararası Resort Turizm Kongresi Antalya’da başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman yaptı. 2016’nın kendilerine 5 temel ders verdiğini söyleyen Yusuf Hacısüleyman bu temel dersleri şöyle sıraladı: “2016’dan gelecek için 5 temel ders çıkarabiliriz. Birinci ders; fiyat her şey demek değildir. Bundan sonra fiyat düşürmenin ne kadar etkili olup olmayacağını herkes kendi ölçmeli. Hizmetin hiç mi etkisi yok? İkinci temel ders; Turizmin 50’nin üzerinde sektörü etkilediğini biliyoruz. Turizm sektörü diğer sektörlerin ekonomilerini sarstığı ve cari açığa etkisi ortada. Bir diğer nokta turizmin devlet politikası olması gerektiğini gördük. Dördüncü temel ders politik söylem ve gelişmeler turizmi bu kadar etkilemiş olduğunu gördük. Beşinci temel ders ise Türk turizminde yeni bir senaryo gerektiğidir.
2017’ye girerken işletmelerin çözüm üretemediği sorunlar çözülmeyi bekliyor. Konaklama sektörü örgütlenme modellerinden birine kavuşmalıdır. Geleceğe baktığımızda dünya nüfusu artıyor ve dolayısı ile seyahate çıkanların sayısı da artıyor. Hepimiz seyahat etmeyi seviyoruz. Bütün bunları da kendimizi güvende hissederek yapmak istiyoruz. Çağımızın en önemli sorunlarından biri de budur. Güvenlik bir seyahat etme nedeni değil ama beklentisidir. Yabancı olduğunuz bir yerde kendinizi güvende hissetme isteği insan hakları ve kişisel özgürlüklerin olduğu yerde mümkündür. Bunu gerçekleştirmek zor mu? Bizce değil. Her insan bunu hak eder.”
AKTOB’un organize ettiği 6. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, Yusuf Hacısüleyman’ın ardından Türk turizmcilere seslendi.
Almanların Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyen Fiebig: “Almanlar, Türkiye’yi, otelleri, personelin eğitimini, verilen hizmeti çok seviyor. Fiyat – hizmeti eğrisinin yüksek olmasını da seviyorlar. Dünyada Türkiye’ye bu konuda alternatif bir ülke yok. Türkiye, Almanya için vazgeçilmez bir destinasyondur. Türkiye’yi Alman turistler için tekrar kazanmalıyız. Bu konuda iyimser olduğumu ve normale döneceğimize eminim.
Müşterilerimiz seyahate gidecekleri ülkelere fikir ve demokrasi özgürlüğü var mı bunu soruyorlar. Almanlar bunlara dikkat ediyor ve önem veriyor. Bu konuyu ciddiye alırsak başarılı bir iş yapmış oluruz. Bence bu konuda yapılması gereken birçok şey avr. Müşteri medyanın kendisine o ülke için vermiş olduğu bilgilere de önem veriyor” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Türkiye’nin 2017 yılında Avrupa pazarında zorlanacağını söyledi. Başkan Türel açıklamalarına şöyle devam etti. “Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarında zorlanacağımızı görüyoruz. Avrupa’da ters rüzgarlar esiyor. Bize yapılan müşteri memnunyet anketlerinde Antalya bu konuda rekabet edilemez noktadadır. Yüzde 85 ve üzeri olanlar geldiklerinden dolayı çok mutlu olduklarını söylüyorlar. Biz Antalya yöneticileri olarak sektörün her zaman yanındayız. Geçen sene günlerimi turizm ve tanıtım çalışmalarında geçirdim. Çünkü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu konulara önem vermem kaçınılmazdı. Ciddi çalışmalar yaptık ve bunun da geri dönüşünü aldık.”
Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise 2016 verilerinin iç açısı olmadığını söyledi. Vali Karaloğlu şöyle konuştu. “2016’da veriler çok iç açıcı değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri de imaj problemimizin olduğudur. Yaşadığımız sorunların hiçbirinin kaynağı Antalya değildir. Konjonktürel sorunlar nedeniyle Antalya ve Türk turizmi sıkıntı yaşadı. Antalya ve turizm sektörü ayaktadır. Düşündüğümüz ve temenni ettiğimiz problemleri de yerli ve yabancı aktörlerimizle ortak yapacağımız çalışmalarla çözeceğimize inanıyorum. 2017’nin 2016’dan başarılı geçeceğini düşünüyorum.”